Høstens skandalebok om Arbeiderpartiets indre liv ble omtalt 389 ganger i september og oktober, ifølge mediedatabasen Retriever.
Forfatterne ble blant annet beskyldt for «metodisk havari» og høstet sterke reaksjoner for sin omfattende bruk av anonyme kilder.
Flere av personene omtalt i boken har pekt på det de mener er faktafeil.
Dessuten ble forfatterne kritisert for at de omtalte i boken ikke fikk svare på påstander fra om lag 70 anonyme kilder før boken gikk i trykken.
Nå varsler Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne PFU-klager mot flere medier.
– Umulig å komme gjennom
Først ut i klagebunken er VGs podkast «Mediebobler», som i en episode publisert 12. oktober diskuterer bokutgivelsen.
– Vi klager inn podkasten for en rekke uriktige påstander som vi aldri fikk anledning til å svare på på forhånd, sier medforfatter Jørgen Gilbrant til NRK.
Han sier at det i podkastepisoden hevdes at forlaget Gyldendal har unnskyldt til enkeltpersoner omtalt i boken, noe han sier ikke stemmer.
– Og de sier at boka er full av feil, at bokas historie er feil, og det ser vi nå også at ikke stemmer, sier Suvatne og viser til den siste ukens medieoppslag om intern misnøye med Jonas Gahr Støre.
De to mener podkaster har blitt en pressetisk gråsone der det virker som flere medier tar seg større friheter enn på trykk.
Gilbrant sier dialog med VGs redaktør Gard Steiro ikke har ført frem.
– Vi prøvde å få ham til å forstå dette. Det var helt umulig å komme gjennom. Så det er viktig for oss å få denne klagen inn og få den behandlet, for å gå opp det etiske regelverket rundt podkaster.
VG avviser at de har begått presseetiske overtramp. Se svar lenger ned i saken.
– Har skrevet en bok utenfor presseetikken
NRK møter forfatterduoen fra Dagbladet på julemarked på Linderud gård.
De har selv vært åpne på at de ikke fulgte pressens Vær Varsom-plakat i arbeidet med boken. Blant annet fikk ikke de omtalte tilbud om samtidig imøtegåelse før boken gikk i trykken.
Nå klager de altså andre medier inn for å angivelig ha gjort det samme som de selv har gjort.
– Det er jo litt komisk at det er akkurat det dere også selv er kritisert for?
– Det er veldig lett å svare på. VG følger presseetikken og «vær varsom»-plakaten, sier Gilbrant.
– Vi har skrevet en bok som er utenfor presseetikken av veldig mange gode grunner. Bokbransjen har valgt et etisk regelverk hvor dette ikke hører hjemme.
– Så dere klager inn VG for brudd på presseetikk som dere ikke har fulgt selv?
– Akkurat som alle andre privatpersoner i Norge, ja.
– Overraskende for oss
Det har vært en travel høst. De to sier at de i flere uker ikke hadde sjans til å kommentere hvert enkelt presseoppslag fordi trykket var så høyt.
Nå varsler de oppvask og klagerunder mot flere medier i Pressens Faglige Utvalg (PFU).
– Det har vært overraskende for oss at pressen, når de kritiserer oss for ikke å ha fulgt presseetikken i en bok der vi ikke må følge presseetikken, brøt presseetikken så mange ganger, sier Gilbrant.
– I hvert fall Aftenposten, Bergens Tidende og TV 2 kommer vi også til å klage inn.
– Trenger dere enda flere uvenner i pressen?
– Jeg kan ikke skjønne at noen skal bli uvenner av at man skal følge presseetikken. Det er derfor man har det regelverket, av en god grunn.
– Uenige at det er begått presseetisk overtramp
NRK har vært i kontakt med VGs sjefredaktør Gard Steiro. Politisk redaktør Frøy Gudbrandsen svarer på avisens vegne:
– Suvatne og Gilbrant står selvsagt helt fritt til å klage VG inn for PFU, men vi er uenige at det er begått noe presseetisk overtramp her. Av respekt for PFU kommenterer vi ikke detaljer i saker som skal behandles av utvalget.
NRK har også vært i kontakt med redaktørene i Aftenposten, TV 2 og Bergens Tidende.
– Det er vanskelig for meg å kommentere dette når jeg ikke vet hva de skal klage på, men det er selvsagt fritt frem for den som vil å klage inn TV 2 til PFU, skriver TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække i en SMS.
– Det er fortsatt uklart hva forfatterne mener er presseetisk problematisk i vår dekning. De må gjerne ta kontakt med oss og utdype dette, sier BTs sjefredaktør Trond Olav Skrunes.
Aftenpostens sjefredaktør Trine Eilertsen ønsker ikke å kommentere saken.
Publisert 09.12.2024, kl. 18.02