Paris-OL ble åpnet med glitter og glamour

1 month ago 19



OL i Paris:

Åpningsseremonien for de olympiske sommerlekene i Paris er i gang.

 Amanda Perobelli / Reuters / NTB
GLITTER OG GLAMOUR: Lady Gaga sparte ikke på detaljene da hun opptrådte under åpningsseremonien av OL. Foto: Amanda Perobelli / Reuters / NTB

Publisert 26.07.2024 19:58 Sist oppdatert 1 minutter siden

Endelig er et av sommerens store høydepunkter i gang – OL i Paris.

Åpningsseremonien skal foregå langs seks kilometer av elva Seinen og imøteses med stor spenning.

Lady Gaga åpnet seremonien i kjent fransk stil. Til den franske låten «Mon truc en plumes» ankom superstjernen iført fjær, glitter og glamour.

–  Bonsoir et bienvenue à Paris!, sier artisten på fransk, som på norsk betyr «God kveld og velkommen til Paris».

Varsel om kraftig regnvær fredag kveld og omfattende sabotasjeaksjoner mot tognettet i Frankrike har ikke satt en stopper for fredagens unike åpningsseremoni.

Det er første gang i de moderne olympiske lekers historie at åpningsseremonien ikke er lagt til en idrettsarena.

Det knytter seg som vanlig stor spenning til hvem som skal tenne OL-ilden, og det er denne gang heller ikke kjent nøyaktig hvor og hvordan ilden skal tennes.

 Wang Dongzhen / Reuters / NTB
ROSADRØM: Rosa dansere vinket, svingte og hoppet langt Seinen i Paris. Foto: Wang Dongzhen / Reuters / NTB

Timene i forkant bar preg av ren unntakstilstand i byen med væpnede politifolk og -biler med full sirene flere steder. Regnet legger en demper på stemningen. Arrangøren skal ha lagt seremonien til dette tidspunktet med tanke på solnedgangen ved Eiffeltårnet.

100 år

Paris slutter seg til London som de eneste byer som har arrangert olympiske leker tre ganger. Frankrikes hovedstad var vertsby for sommerlekene også i 1900 og 1924. Lørdag er det akkurat 100 år siden de forrige Paris-lekene ble avsluttet.

Tre år etter lekene i Tokyo, som ble avviklet ett år forsinket og under strenge koronarestriksjoner, trosser arrangøren og franske myndigheter terrorfrykt og erstatter den tradisjonelle innmarsjen for OL-deltakerne med en seilas på Seinen.

Inntil 7500 av OL-deltakerne skal fraktes ned seks kilometer av Seinen på en armada av båter, 85 i tallet.

De norske deltakerne fikk plass på «Le Diamant Bleu», som de deler med utøvere fra Nigeria og Niger. Totalt er 204 deltakernasjoner og det internasjonale flyktninglaget representert.

 ODD ANDERSEN
EN VÅT AFTEN: FIFA-president Gianni Infantino var tilstede under åpningsseremonien. Foto: ODD ANDERSEN

Vakkert øyeblikk

300.000 mennesker har fått billett til de ulike utsiktspunktene langs elva, og andre kommer til å se på fra omkringliggende bygninger.

Utøverne går i land i Jardins du Trocadéro, som ligger på motsatt side av elva fra Eiffeltårnet. Der skal åpningsseremonien avsluttes på det som ifølge arrangøren kommer til å bli spektakulært vis.

– Det kommer til å bli et vakkert øyeblikk og en stor fest, sier organisasjonskomiteens leder Tony Estanguet om åpningsseremonien.

Ifølge Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin kommer flere enn 50.000 politifolk til å ta vare på sikkerheten under åpningsseremonien, sammen med soldater og private sikkerhetsvakter.

Første opptreden siden sykdommen

Det var knyttet stor spenning til hvem som skulle opptre på åpningsseremonien ettersom det ikke ble avholdt noen generalprøve.

De siste dagene har ryktene om Céline Dion florert. Etter at artisten ble avbildet i Paris denne onsdag uken, har tanken om et mulig comeback vært på «alles» lepper. 

Fredag kveld bekreftes nyheten – Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien i OL, skriver CNN

Mens hele verdens øyne rettes mot Paris, er det ikke bare ved hvilken som helst scene hun skal opptre på. Ifølge mediehuset skal opptredenen foregå ved selveste Eiffeltårnet. 

Artist-ikonet fortalte høsten 2022 at hun var syk og hadde lenge slitt med helsen, etter å ha avlyst konserter. Siden den gang har hun vært sjelden å se. 

Opptredenen fredag vil bli hennes aller første siden hun åpnet om sykdommen. 

Dion er diagnostisert med en svært sjelden nervesykdom som heter «Stiff person syndrome (SPS)». Tilstanden, som er svært sjelden, kjennetegnes ved økt muskelstivhet og smertefulle kramper, ifølge NHI.

 ALICE CHICHE
TILBAKE UNDER LYSKASTERNE: Artist-ikonet Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien av Paris-OL. Det blir også hennes første siden hun åpnet opp om sykdommen «Stiff person syndrome (SPS)» i desember 2022. Foto: ALICE CHICHE

Norske flaggbærere er Christian Sørum og Katrine Lunde. Sørum er regjerende OL-mester i sandvolleyball, mens håndballkeeper Lunde er i sitt femte OL og prøver å plusse på de to gull og to bronse hun har fra før.

Read Entire Article