Pandamani i Hongkong

2 weeks ago 10



En utstilling med 2500 pandaskulpturer skal lokke turister til finansmetropolen.

 AP Photo/Chan Long Hei
ET HAV AV PANDAER: Slik så det ut da pandautstillingen ble vist frem på Hong Kong International Airport mandag. Foto: AP Photo/Chan Long Hei

Publisert 04.12.2024 16:35

Fra lørdag av vil innbyggere og turister kunne se den store skulpturutstillingen Panda Go! Fest HK i Hongkong, skriver CNN

Hele 2500 skulpturer av det som anses som Kinas uoffisielle maskot – pandaen – vil vises frem flere forskjellige steder i Hongkong. 

Utstillingen ble startet med en visning på lufthavnen, og er en del av at Hongkong nå forsøker å bruke pandaer for å tiltrekke seg turister.

Skulpturene vil vises frem i gaten Avenue of Stars i det populære shoppingområdet Tsim Sha Tsui, før de så skal vises frem tre andre steder i den tidligere britiske kolonien. 

Ett av stoppene for skulpturene er Ocean Park, hvor to unge pandatvillinger, foreldrene deres og to andre pandaer nå bor. De seks pandaene ble gitt til Hongkong som en gave fra Kina tidligere i år.

 Chan Long Hei / AP
TUSENVIS: Én panda, to pandaer, tre pandaer... Foto: Chan Long Hei / AP

Seks av skulpturene er inspirert av disse seks pandaene. De to tvillingene ble født i august, og kan ifølge CNN bli vist frem i dyrehagen så tidlig som februar. 

«Pandaøkonomi»

To av de andre pandaene blir vist frem allerede søndag. Ifølge CNN viser dette Hongkongs bruk av pandaer til å få fart i økonomien, i en tid hvor byen forsøker å bli en av Asias fremste turistdestinasjoner. 

Kina har i mange år lånt ut pandaer til utenlandske dyreparker i noe som blir sett på som en del av landets diplomati, og dette er andre gang at landet gir Hongkong pandaer.

 Tyrone Siu / Reuters
I DYREHAGE: Pandaen An An sitter i Ocean Park i Hongkong under pressedagen mandag. Foto: Tyrone Siu / Reuters

Nå håper Hongkongs turistnæring at de seks pandaene vil øke antall besøkende. CNN skriver at politikere i Hongkong har oppfordret selskaper til å utnytte det som av noen er blitt kalt «pandaøkonomien».

– Brukket rygg

De siste årene har Kina strammet grepet om Hongkong, som ble gitt tilbake til Kina i 1997. 

Tidligere i år vedtok Hongkong, som er en spesiell administrativ region i Kina, en ny og omstridt sikkerhetslov. 

Loven gir myndighetene utvidet makt til å slå ned på motstand, og kom fire år etter at Kina innførte en lignende sikkerhetslov i Hongkong. Sistnevnte kom etter massive demokratiprotester i 2019 og 2020, og stilnet i stor grad opposisjonen.

– Innstramningene har blitt så tydelige at opposisjonen ligger med brukket rygg. De er trengt inn i et hjørne og skremt. Om og når de kommer tilbake igjen, vet vi ikke, sa forfatter Torbjørn Færøvik i juni i forbindelse med at TV 2 møtte sønn Sebastien Lai til fengslede demokratiforkjemper Jimmy Lai. 

Read Entire Article