Palestina kan bli FN-land – avgjørende avstemning fredag

1 week ago 17



Avstemmingen i FNs generalforsamling fredag kan føre til at palestinerne anerkjennes som et fullverdig FN-medlem.

 Julia Nikhinson/AP
GENERALFORSAMLING: Palestinernes president, Mahmoud Abbas, taler til forsamlingen høsten 2022. Fredag skal medlemslandene stemme over å gjøre Palestina til det 194. medlemslandet i FN. Foto: Julia Nikhinson/AP

Publisert 10.05.2024 12:16

Fredag skal det stemmes i FNs generalforsamling, og det er forventet et solid flertall for å gjøre Palestina til et fullverdig FN-medlem.

– Jeg tror at et stort flertall av landene i FNs generalforsamling vil stemme for palestinsk medlemskap, basert på uttalelser og tidligere avstemminger når det gjelder Palestina, sier direktør i NUPI, Kari Osland til TV 2.

 NUPI
TROR PÅ FLERTALL: Direktør i Norsk utenrikspolitisk institutt, Kari Osland. Foto: NUPI

Skritt mot anerkjennelse

Et FN-medlemskap vil i praksis gjøre at Palestina anerkjennes som eget land. I dag har palestinerne status som observatørstat uten å være medlem i FN. 

I april var det samme spørsmålet oppe i Sikkerhetsrådet, men da la USA ned veto. 

Utenriksminister Espen Barth Eide beklaget den gang vetoet og skrev på X at Norge ville stemt for palestinsk medlemskap i en eventuell avstemning i generalforsamlingen.

Spesialsesjon

Siden vetoet i Sikkerhetsrådet har den palestinske delegasjonen, arabiske land og flere støttespillere lagt nytt press på USA. 

De ba om en spesialsesjon om Palestina-spørsmålet i FNs generalforsamling, og fikk ja fra forsamlingens president. 

Dette er en mekanisme FN kan ta i bruk når Sikkerhetsrådet ikke klarer å bli enige i et konfliktspørsmål.

Forskjellen denne gang er at det ikke finnes veto-mulighet i generalforsamlingen.

– Generalforsamlingen må støtte FN-medlemskap med to tredjedels flertall. I forbindelse med avstemmingen i Sikkerhetsrådet 18. april i år la som kjent USA ned veto for dette, mens Storbritannia og Sveits avsto, sier Osland.

Klokken 16 vil forsamlingen møtes til debatt om Palestina-spørsmålet og Israels okkupasjonspolitikk, og det vil i løpet av sesjonen stemmes.

Del av fredsplan

140 av FNs 193 medlemsland anerkjenner nå Palestina som en suveren stat.

Barth Eide har tidligere uttalt til TV 2 at flere land, inkludert Norge, vil forsøke å komme med et felles utspill om anerkjennelse av Palestina for å sende et sterkt internasjonalt signal som del av en fredsplan i regionen.

Kravet for å støtte palestinsk uavhengighet innebærer at Palestina kan eksistere side om side med Israel. Utenriksministeren har flere ganger påpekt at en tostatsløsning er eneste vei til en varig fred mellom Palestina og Israel. 

Read Entire Article