På vei ut: – Kan være kjedelig

1 month ago 22



Matpakke til lunsj:

Stadig flere unge nordmenn vraker blings med svett gulost.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
KLASSISK: Brødskive med brunost og syltetøy har i mange år vært en favoritt i mange norske matpakker, men yngre generasjoner velger ofte andre matveier. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 25.07.2024 19:34 Sist oppdatert 24 minutter siden

Det er endelig lunsj og tid for å spise. 

Du går til fellesarealet eller kantinen, men hva spiser du?

Salat fra kantinen, en varm suppe, gårsdagens middag eller går du for den tradisjonelle norske matpakka?

Gjerne fire brødskiver med mellomleggspapir – en med leverpostei og rødbeter, en med makrell i tomat, en med svett gulost og kaviar, og til slutt en med brunost og syltetøy.

Det er tydeligvis på vei ut blant de yngre generasjonene, ifølge en ny undersøkelse.

 Frode Sunde / TV 2
DOBBELDEKKER: En god gammeldags «sandwich» av to brødskiver med pålegg imellom gjør susen for mange. Foto: Frode Sunde / TV 2

Yngre vraker brød til lunsj

Undersøkelsen er gjennomført av YouGov på vegne av Toma, som er en av de ledende leverandørene innenfor kantinedrift. 

Den viser at den tradisjonelle matpakken riktignok fortsatt står sterkt i Norge. 

– Brødmat er fortsatt mest populært til lunsj, fulgt av salat som et klart andrevalg, sier Christer Gavelli, administrerende direktør i Toma.

45 prosent foretrekker brødmat til lunsj. 17 prosent drister seg til en salat, mens kylling, kjøtt, fisk, suppe eller vegetarmat er mindre utbredt.

 Frode Sunde / TV 2
POPULÆRT VALG: Salatbaren blir mer og mer valgt som lunsjvalg. Spesielt blant den yngre generasjonen. Foto: Frode Sunde / TV 2

Men til tross for at majoriteten velger brødmat, viser undersøkelsen at det er enkelte og spesifikke grupperinger som tør å prøve noe nytt.

– Det er kun 23 prosent av voksne under 30 år som foretrekker brødmat, mot 65 prosent av de over 60 år. Både kylling, suppe, vegetarmat og fisk er mer attraktivt blant den yngste generasjonen, sier Gavelli. 

Det viser seg at Oslo-folket også spiser mindre svett gulost i matpakke, og heller vil ha kylling eller vegetarmat. 

– Salat har vært et populært lunsjvalg lenge, og de siste årene har det blitt stadig mer vegetarmat. Her ser vi tydelig at hovedstaden og de andre byene går foran, sammen med de yngste. Det handler mye om bærekraft og stadig flere bytter ut kjøttpålegg med plantebaserte alternativer, sier Gavelli.

– Kan være kjedelig

66 prosent av de spurte i undersøkelsen hadde tilgang til kantine, mens 33 prosent enten ikke var tilknyttet en arbeidsplass eller ikke hadde tilgang til kantine for å spise lunsj.

TV 2 tok kontakt med en lunsjkokk for å høre hans inntrykk av nordmenns lunsjvaner. 

Magne Hauge har vært kokk i over 15 år og jobber nå i den matfaglige avdelingen i Toma. I over ti år har han laget inspirasjonsmenyer til kantiner over hele Norge. 

 Toril Holt
KOKK: Magne Hauge har jobbet i matbransjen i 25 år, og har flust av kunnskap om nordmenns lunsjvaner. Foto: Toril Holt

Han ser en tydelig trend i nordmenns lunsjvaner. 

– Vi ser absolutt at brødmat blir mindre og mindre populært og at de heller velger salater, først og fremst, enn brødskiver med brunost, sier Hauge til TV 2.

– Er brødskive med brunost kjedelig?

– Brødmat og en skive med brunost kan være kjedelig, men en brødskive med ordentlig hummus, skinke og en god ost er jo kjempegodt, så det kommer helt an på.

– Kommer til å se mer av det

Hauge har lang fartstid i matbransjen, og forteller at deres fokus har endret seg over de siste årene.

– Det vi har gjort, er å ha enormt fokus på salatbaren de siste fem årene. Både at vi utvider den og gjør den mer delikat, men også at kundene skal få et fullverdig måltid av det og skal slippe å velge brødmat.

 Frode Sunde / TV 2
VARMMAT: Hauge forteller at varmmaten er en av hovedsatsningene til kantinedriften. Og selv den kan by på salat og grønne salatblader. Foto: Frode Sunde / TV 2

Han forteller at de konsentrerer seg om grønne tallerkener med andre type proteiner enn kjøtt, og trekker frem kikerter og bønner som proteinrike metningskilder.

– Vi ser på hva som rører seg i restaurantmarkedet. Hva de lager og hva vi kan lage for å tilpasse oss til et kantine-prisnivå. Det er jo viktig at det smaker godt og at det er fristende, sier Hauge.

Hauge og avdelingen gjør tiltak for å være så oppdaterte som mulig.

– Vi følger med på sosiale medier og vi har noen runder i året hvor vi spiser mange ulike retter for å se hva som rører seg. 

– Kommer dere til å stoppe å servere brødmat?

– Vi har allerede noen kantiner som ikke har brød og de typiske påleggene, men mer surdeigsbrød eller focaccia til siden av salaten og suppen. Og det er nok noe vi kommer til å se mer av, siden det fungerer veldig bra og det er lett å styre unna. 

Read Entire Article