Oslos beslutning om å ekskludere eksamensvakter over 70 år er skremmende

1 day ago 8



Oslo kommune ekskluderer og diskriminerer eldre eksamensvakter, skriver Erik Råd Herlofsen. Bildet er en illustrasjon. Foto: Frederik Ringnes, NTB

Beslutningstagerne burde skamme seg.

Publisert: 30.06.2024 08:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oslo kommune ved Privatistkontoret har nylig besluttet å ekskludere eksamensvakter over 70 år. Begrunnelsen er at Oslo kommune praktiserer en øvre aldersgrense på 70 år for sine ansatte, og at kommunen ikke lenger vil gi dispensasjon fra denne aldersgrensen for eksamensvaktene.

Meningsfull jobb

Privatistkontoret i Oslo arrangerer privatisteksamen to ganger i året i alle fag på videregående nivå. Det er cirka 20.000 enkelteksamener hvert semester, jevnt fordelt på skriftlig og muntlig eksamen. I eksamenslokalet har tre-fire vakter ansvar for ca. 30 privatister.

For å gjennomføre eksamen benyttes mange erfarne og kompetente eldre som hvert semester gleder seg til å gjøre en meningsfull og viktig jobb for samfunnet. Mange av disse avlønnes med såkalt senior- eller pensjonistlønn som for tiden er kroner 245 pr. time. Ved å benytte en slik lønn unngår man at alderspensjon eller offentlig avtalefestet pensjon blir redusert.

Grunnen til dette er at man ved å jobbe på pensjonistlønn ikke blir innmeldt i Kommunal Landspensjonskasse eller annen offentlig tjenestepensjonsordning.

Unødvendig og usaklig beslutning

Oslo kommunes beslutning om å ekskludere eksamensvakter over 70 år er forfeilet og viser en skremmende holdning til eldre. Beslutningen er dessuten unødvendig og savner saklig grunnlag.

Det kan for eksempel vises til følgende:

  • Det kan stilles spørsmål om en aldersgrense på 70 år, som ble innført i 1917, er saklig begrunnet i 2024.
  • Dagens lovgivning åpner dessuten for å se bort fra aldersgrensen når behovet er midlertidig og tidsbegrenset.
  • Stortinget er nylig blitt enige om å heve den alminnelige aldersgrensen i det offentlige til 72 år.
  • Dagens ordning med pensjonistlønn for eksamensvakter er et skoleeksempel på en praktisk og viktig bruk av pensjonisters arbeidskraft.
  • Andre kommuner, universiteter og høyskoler har ingen øvre aldersgrense.
  • Beslutningen strider mot Oslo kommunes vedtatte seniorpolitikk, hvor det fremgår at kommunen skal være en attraktiv arbeidsgiver for eldre arbeidstagere som skal oppfordres til å stå lenger i arbeidslivet.
  • Beslutningen er meningsløs i dagens Norge hvor vi stadig blir eldre og holder oss friskere lenger, og hvor Norge har stort behov for arbeidskraft.
  • Beslutningen sender et negativt signal om at mennesker i Norge går ut på dato og er uønsket etter fylte 70 år.

Regjeringen tilbød i fjor pensjonerte sykepleiere å fortsette å arbeide på pensjonistlønn. Etter press fra fagforeningene har imidlertid regjeringen snudd, og pensjonerte sykepleiere kan nå arbeide på normal lønn inntil 20 prosent uten avkortning i pensjonen.

Eksamensvaktene har imidlertid ingen fagforening i ryggen, og ingen bestrider Oslo kommunes triste og diskriminerende beslutning. Beslutningstagerne burde skamme seg.

Read Entire Article