Ordfører ble varaordfører etter jobbkrøll: – Det er et sirkus

1 week ago 13



– Gjør valg som spiller ordføreren god. Det har vi ikke gjort i denne saken.

Det sa Arbeiderpartiets Pål Brodtkorb i et ekstraordinært kommunestyremøte i Tjeldsund mandag. Han gikk til kraftig angrep på styringspartiene.

Mandag skulle kommunestyret behandle permisjonssøknaden til ordfører Robin Ridderseth (Tjeldsund Tverrpolitiske Liste).

En søknad som ikke gjaldt fritak fra alle verv.

– Jeg søker ikke fritak fra kommunestyret eller formannskapet, og jeg stiller som kandidat til å bli varaordfører, sa Ridderseth.

Tjeldsund

REAGERER: Arbeiderpartiets Pål Brodtkorb tok flere ganger turen opp på talerstolen, og stilte flere spørsmål ved at Ridderseth fortsetter som varaordfører.

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Uenighet

Dette vakte reaksjoner fra opposisjonen.

Tjeldsund

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Frps Maria Fagereng, som tidligere har kritisert ordføreren for å ha to hatter på seg, stilte tidlig spørsmål ved ordførerens permisjonssøknad.

– Jeg klarer ikke å se hvordan man kan være på alle møter, men ikke være ordfører.

Hun fikk støtte fra Arbeiderpartiets Pål Brodtkorb.

– Det er vi som skal skape de beste forutsetningene for situasjonen vi har foran oss.

Brodtkorb mener saken på ingen måte er over med mandagens vedtak. Selv ønsket han det ryddigste hadde vært at Ridderseth hadde fratrådt alle verv.

Tidslinje for saken

Flere av uttalelsene møtte sterke reaksjoner fra Ridderseths partikollega Bård Markus Hansen. Han mente det beste for kommunen og kommunestyret var at Ridderseth blir varaordfører.

– Jeg klarer ikke å se logikken deres, sa Hansen.

Tjeldsund

STØTTE: Bård Markus Hansen uttrykte støtte til sin partikollega, og gikk flere ganger til angrep på opposisjonen.

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Selv mente han kommunestyret, med å velge Ridderseth til varaordfører, i retur ville få en ordfører som var «100 prosent oppdatert».

Høyres Christine B. Killie stilte seg bak Arbeiderpartiet og Frp, og betegnet det hele som en «veldig spesiell situasjon».

Opposisjonen, bestående av Ap, Frp og Høyre sitter med 8 av 17 representanter i kommunestyret. De måtte med det få med seg noen fra styringspartiene (TTL, SV og Sp) for å sikre flertall.

Tjeldsund

UENIGHET: Med knapt flertall ble Robin Ridderseths ønskede fritak innvilget. Senere, med knappest mulig flertall,

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

– Stor betydning for bransjen

Den spesielle saken i Tjeldsund har vakt engasjement, også langt utenfor kommunegrensen.

Saken kom etter at Det Lokale Eltilsynet (DLE), etter et tilsynet med Ridderseths elektroforetak, førte avvik med selskapet.

Dette som følge av at faglig ansvarlig i selskapet, altså Ridderseth, ikke var til stede i selskapets arbeidstid som følge av ordførervervet. Ridderseth er selv sterkt uenig i tolkningen av regelverket.

TJELDSUND

REGELVERK: Robin Ridderseth har i flere møter i kommunestyret måttet svare på spørsmål om sitt elektroforetak.

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har senere stilt seg bak DLEs tolkning i en generell juridisk vurdering.

«En ordfører har ikke immunitet fra krav som følger av gjeldende regelverk, hverken generelt i norsk lovgivning eller i El-tilsynsloven og tilhørende forskrifter».

Det skrev DSB i en vurdering NRK har fått innsyn i.

– Saken har stor betydning for bransjen.

Det har daglig- og faglig leder i elektroselskapet Elumni Elektro, Terje Nilsen, tidligere uttalt. Han mener avgjørelsen i saken er «ganske viktig» for bransjen.

– Det er et sirkus

Etter en lengre debatt, ble Ridderseth er innvilget midlertidig fritak som ordfører fra 7. mai til 4. september.

Debatten var derimot ikke over.

Da kommunestyret skulle velge ny midlertidig varaordfører, var opposisjonen sterkt uenig i at vervet skulle gis Ridderseth. Noe de til slutt, med knappest mulig flertall (ni mot åtte), vedtok.

– Jeg reagerer sterkt på det vi ser utspiller seg nå. Nå har vi sett oss i en situasjon at vi har en ordfører fra den minste politiske fraksjonen i Tjeldsund. Det er en stor demokratisk urettferdighet, hvis vi ser sånn på det. Dette ser ikke bra ut, sier Brodtkorb til NRK.

Tjeldsund

NÅDELØS: Aps Pål Brodtkorb betegner det hele som demokratisk urettferdighet.

Foto: Tora Jarnæs Vold / NRK

Frps Maria Fagereng er nådeløs i sin dom over vedtaket flertallet stemte for.

– Det er et kaos. Det er et sirkus.

Hovedpersonen selv avviser Brodtkorbs påstand om konsekvensene han rolle som varaordfører vil ha for ordføreren. Selv mener han opposisjonen ikke «skjønner hele bildet».

Tjeldsund

IKKE FLERTALL: Opposisjonen ønsket Høyres Christine B. Killie som varaordfører. Det fikk de ikke flertall for.

Foto: Tora Jarnæs Vold/NRK

Nekter å gi seg

Flere i opposisjonen stilte spørsmål ved om kommunestyret i september blir nødt til å behandle en ny permisjonssøknad fra Ridderseth.

Selv tror han dette er nok tid til å rydde opp i situasjonen, og med det gå tilbake til ordførervervet.

– Jeg håper det, sier Ridderseth, før han fortsetter:

KS har sagt de vil fortsette på det demokratiske sporet og det med menneskerettigheter. Jeg håper de klarer å snu på tolkningen av regelverket, sånn at man kan fortsette som ordfører uten å måtte pådra seg store private kostnader.

– Hvor langt vil du dra saken før du eventuelt ender opp med å si at «slaget er tapt»?

– Jeg drar det så langt som at hvis jeg ikke får en erstatter som faglig ansvarlig, eller at de ikke ser på regelverket, så ser jeg med det at det vil ta lang tid før jeg gir meg.

Elektroforetakets sak ligger nå hos DLE, og kan ankes til DSB. Seksjonssjef i DSB, Jon Eirik Holst, har tidligere uttalt at alle aktører blir møtt med samme krav, uansett annet yrke eller verv.

– Krav om reell utøvelse av det faglige ansvaret i virksomhetens normale arbeidstid er ett av disse kravene. Utøvelse av det faglige ansvaret er helt sentralt i et foretak sitt arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr.

Videre har han opplyst at virksomheten kan søke om dispensasjon fra kravet i inntil seks måneder.

Publisert 06.05.2024, kl. 18.45

Read Entire Article