Opprørt over kattedumping: Mor og kattunger forlatt i bur langs E6

1 month ago 23



Fire kattunger og kattemor ble oppdaget i et bur langs E6 ved Kløfta. Dyrene, som ble dumpet i veikanten, er nå i sikkerhet, og saken er blitt anmeldt.

 Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.
REDDET: Her er kattene trygt plassert hos den lokale dyrebeskyttelsen. Foto: Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.

Publisert 25.07.2024 14:13 Sist oppdatert 12 minutter siden

Torsdag forrige uke stoppet en sjåfør etter å ha sett et bur i veikanten på E6. Der fant vedkommende fem katter forlatt. 

Kattene ble tatt med til den lokale organisasjonen Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn som så anmeldte saken til politiet, samtidig ber de om tips på Facebook.

– Kattene var heldigvis i fin form da vi overtok dem. De må ha blitt dumpet der samme dag som de ble funnet, forteller Siri Lindsveen som er  styreleder i Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.

Hun stiller seg uforstående til hvorfor noen velger å gjøre slikt.

– Det er hjerteskjærende å tenke på, dyrene er helt avhengig av oss eiere, og at man setter dem i den posisjonen er for meg helt uforståelig, sier hun.  

 Privat
REAGERER: Siri Lindsveen i Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn reagerer sterkt. Foto: Privat

Kattene er nå i fosterhjem. Der vil de bli godt ivaretatt og passet på til de er klare for å bli omplassert.

Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

Per Morten Hvattum, som er avsnittsleder for etterforskningen i Lillestrøm, opplyser til avisa at politiet har mottatt anmeldelsen. 

Høysesong for dumping 

Dyrebeskyttelsen Norge, som er en separat organisasjon fra dyrebeskyttelsen i Lillestrøm, melder at det nå er høysesong for at dyr blir forlatt.

Dumpingsesongen for katter og kaniner starter ved påsketider og fortsetter gjennom sommeren. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge jobber hardt for å redde hjelpeløse dyr.

Det er disse dyrene som oftest dumpes i hjelpeløs tilstand. Dyrebeskyttelsen Norge har ingen total statistikk på antall dyr, men opplever hvert år en økning i slike hendelser. 

– Mørketallene er høye, og mange dyr får ikke den hjelpen de trenger. Kapasiteten hos flere av de 25 lokalavdelingene til Dyrebeskyttelsen Norge er sprengt, forteller Martin Aasen Wright i Dyrebeskyttelsen Norge.

 Dyrebeskyttelsen
OPPGITT: Martin Aasen Wright i Dyrebeskyttelsen Norge. Foto: Dyrebeskyttelsen

Wright kommer med følgende råd til hva du skal gjøre om du finner ett dyr i hjelpeløs tilstand:

Dette må du gjøre om du finner dyr som trenger hjelp:

Hjelp dyret: Finner du et dyr i hjelpeløs tilstand, har du plikt til å hjelpe.

Ta dyret til veterinær: Sørg for at dyret får nødvendig medisinsk hjelp så snart som mulig.

Om dyret er uhåndterlig, kontakt Mattilsynet.

kilde: Dyrebeskyttelsen Norge

I fjor fikk totalt 5206 dyr hjelp fra frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge. Dette tallet inkluderte 4373 katter, 240 kaniner, 169 hunder, 171 ville dyr, og 253 andre familiedyr. 

Tallene gjelder dyr som var hjemløse, dumpet eller forvillet fra sine hjem.

Etterlyser tiltak

Dyrebeskyttelsen Norge mener at utfordringen kunne vært løst dersom Stortinget hadde valgt å innført obligatorisk ID-merking. En sak som var oppe til høring senest i januar i år. Der var det et stort flertall for nei, noe dyrebeskyttelsen stiller seg spørrende til.

– Dette er en kostnad som tas av eier, og da er dyret ID-merket. Det er noe vi mener burde vært innført og som vi kommer til å fortsette å jobbe for skal skje, forteller han. 

Read Entire Article