Opplysninger til VG om babydødsfall: Krever avhør av jordmor og lege

3 hours ago 4



Kortversjonen

  • Foreldrene til en baby som døde på sykehuset i mars ber om etterforskning av helsepersonell.
  • Foreldrenes advokat har sendt en begjæring til politiet om undersøkelser av mulige lovbrudd.
  • Helsetilsynet har avsluttet sin undersøkelse uten funn av svikt i helsehjelpen.

– På bakgrunn av det som har kommet frem i etterforskningen, og mine klienters forklaringer til politiet, har vi oversendt en begjæring om etterforskningsskritt overfor sykehusene og helsepersonellet som var involvert, sier foreldrenes advokat, Nadia Hall, ved Elden Advokatfirma til VG.

Det var i midten av mars i år at en baby døde noen dager etter fødsel ved et sykehus på Østlandet. Selve fødselen startet hjemme, men barnet ble forløst på sykehuset.

Dødsfallet etterforskes av politiet – og barnets far og en doula som var med på deler av fødselsforløpet har status som mistenkt i saken.

De avviser begge anklagen om å ha forsømt hjelpeplikten.

Bilde av Nadia HallNadia Hall

Advokat for foreldrene som mistet et barn etter fødsel

Ifølge foreldrene hadde de hele tiden planlagt en normal sykehusfødsel – og ikke hjemmefødsel.

– Barnet ble født på sykehuset, hvor det dessverre oppsto komplikasjoner under fødselen. Barnet døde noen dager senere på sykehuset som følge av disse komplikasjonene, har Hall uttalt tidligere.

En talsperson for helseforetaket som driver sykehuset der barnet ble forløst, uttaler at dette er en svært trist og alvorlig sak der et foreldrepar har mistet barnet sitt.

– Saken ble i tråd med våre rutiner for varsling av uventede dødsfall, umiddelbart meldt til Helsetilsynet, som har gjennomgått hendelsesforløpet. Helsetilsynet har ikke påvist svikt i helsehjelpen og har gitt tilbakemelding om at de ikke vil følge opp saken hverken overfor sykehuset eller involvert helsepersonell. Helsetilsynet har avsluttet saken, skriver talspersonen for helseforetaket i en e-post til VG.

Talspersonen skriver videre at nå som dette har blitt en politisak, ønsker de å bidra til at den blir best mulig opplyst. De forholder seg til de undersøkelsene som politiet mener er nødvendig. Ut over dette må sykehuset ivareta kravene til taushetsplikt overfor mor og barn.

Flere krav

VG er kjent med at foreldrenes advokat har bedt politiet om å innhente ulike typer dokumentasjon fra to ulike sykehus på Østlandet.

I tillegg skal advokaten ha bedt om eventuell kommunikasjon mellom de to sykehusene som kan belyse deler av hendelsesforløpet før barnets mor ankom et av sykehusene i forbindelse med fødselen i mars.

I den sammenheng har advokaten også bedt om at politiet gjennomfører avhør av en jordmor, en fødselslege og annet helsepersonell som har hatt en rolle i tilknytning til fødselen – samt at en utenforstående sakkyndig kan gi en vurdering på om det ble begått lovbrudd i forbindelse med fødselen.

VG har forelagt opplysningene overfor foreldrenes advokat, men hun ønsker ikke å kommentere disse nærmere.

– Vi registrerer at politiet har tatt begjæringen til følge og har tillit til politiets etterforskning, sier Hall.

Talspersonen for det aktuelle helseforetaket sier at de avventer nye henvendelser fra politiet om ytterligere dokumentasjon, etter at politiet i mars fikk utlevert hele pasientjournalen.

Og videre:

– Vi vil selvsagt besvare en eventuell henvendelse fra politiet om ytterligere dokumentasjon og avhør i saken. I slike saker kan politiet be om en uavhengig sakkyndig vurdering. Det er opptil politiet å vurdere behovet for en slik ekstern gjennomgang.

Bilde av Kari KirkhornKari Kirkhorn

Politiadvokat i Oslo politidistrikt

Barnets mor avhørt

I en e-post fredag ettermiddag opplyser Oslo politidistrikt at etterforskningen pågår fortsatt og at de nå vil ha fokus på avhør av involvert helsepersonell.

– Det er også aktuelt å innhente sakkyndige vurderinger av den helsehjelpen som ble gitt. Status for de mistenkte er uendret og ingen er siktet, skriver politiet.

Politiet opplyser også at barnets mor er avhørt i saken, men politiadvokat Kari Kirkhorn har ikke mulighet til å besvare oppfølgingsspørsmål.

Til dette kommenterer talspersonen fra det aktuelle helseforetaket at de vil bidra til å opplyse saken best mulig.

Det innebærer også å stille på de avhørene som politiet ber om.

Helsetilsynet: Åpner ikke tilsyn

Dagen etter fødselen mottok Helsetilsynet et varsel om en alvorlig hendelse. Varselet gjaldt helsehjelpen som ble gitt til kvinnen og barnet, og ble sendt fra et av sykehusene, ifølge dokumenter VG har sett.

Bilde av Ingerid Herstad NygaardIngerid Herstad Nygaard

Avdelingsdirektør i Statens helsetilsyn

Helsetilsynet hentet inn informasjon i saken og gjorde en innledende undersøkelse før de skulle vurdere om det var grunn til å følge opp saken tilsynsmessig.

– Helsetilsynet har ikke funnet grunn til tilsynsmessig oppfølging av den helsehjelpen som ble gitt av sykehuset, og har avsluttet saken, skriver avdelingsdirektør Ingerid Herstad Nygaard i Helsetilsynet i en e-post til VG.

Talspersonen for helseforetaket som driver det aktuelle sykehuset påpeker at dette er en krevende sak for alle berørte parter.

– Det er derfor viktig å bruke tid på gjennomgang av saken, og sørge for at både foreldrene og involvert personell blir ivaretatt best mulig, skriver talspersonen i en e-post til VG.

Les også: Advarte om doula – ble ikke hørt

Read Entire Article