Ønsker ikke å bli reddet av Vesten

1 month ago 23



Publisert: 06.08.2024 05:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det var med stor bekymring jeg leste forsker Sverre Lodgaards kronikk 28. juli om den islamske republikkens nye president og muligheten for reform i Iran.

Lodgaards standpunkt om at Masoud Pezeshkian ønsker å forbedre menneskerettigheter og ytringsfrihet, er i beste fall naivt. Pezeshkian er valgt av Ali Khamenei, landets eneveldige, ubestridte åndelige leder.

Reformistiske presidenter som Akbar Hashemi Rafsandjani, Mohammad Khatami og Hassan Rouhani har ikke klart å levere på løftene om endring. Iran sliter med alvorlige problemer som naturressursødeleggelser, energimangel, undertrykkelse av minoriteter og et helsevesen som kollapser.

Lodgaards dogme om å «forandre for å bevare», og at Vesten må benytte seg av dette «mulighetsrommet», er i beste fall en utenforståendes uvitenhet. Vi, det iranske folk i landflyktighet, ønsker ikke å bli reddet av Vesten. Vesten må slutte å redde dette undertrykkende, menneskefiendtlige regimet.

Det er på tide at verden hører iranernes stemmer. Det bør Lodgaard også gjøre.

Solmaz Refling

Styremedlem i Maximum Support for Iran

Read Entire Article