Onsdag omkom en syklist på Gaustad. Naboer frykter flere ulykker.

5 hours ago 2



Nabo Kristin Thorud har tidligere advart om trafikksikkerheten til myke trafikanter der det nye Rikshospitalet bygges. Etter onsdagens dødsulykke frykter hun flere ulykker.

Kristin Thorud har bodd i Slemdalsveien i 30 år og vært bekymret for trafikksikkerheten i forbindelse med utbygging av det nye Rikshospitalet på Gaustad. Onsdag omkom en syklist etter sammenstøt med en lastebil som var på vei til anleggsområdet. Foto: Stein J. Bjørge

Publisert: 16.05.2025 08:29 | Oppdatert: 16.05.2025 08:57

Kortversjonen

Ved 16-tiden onsdag ble en syklist påkjørt av en lastebil. Det skjedde i avkjøringen til Slemdal fra hovedveien Ring 3, i retning mot vest. Bare minutter senere ble det konstatert at syklisten, en mann i 40-årene, var omkommet.

Lastebilsjåføren i 20-årene har status som siktetsiktetSiktet er en mistenkt person som det er startet straffeforfølgning mot. For at en mistenkt skal bli siktet, må den mistenkte med skjellig grunn kunne mistenkes for et konkret lovbrudd. Ved at en mistenkt blir siktet, får hen utvidede rettigheter som part i saken. Kilde: SNL. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort.

Lastebilen hadde bakerste hjul på hovedveien, mens førerhuset sto på en anleggsvei som leder til en byggeplass 50 meter fra ulykkesstedet. Der bygges det nye Rikshospitalet, som skal stå ferdig i 2031. Kun anleggsmaskiner kan kjøre på denne veien.

Unni Grøndal, pressesjef i Oslo-politiet, skriver i en e-post at politiet jobber med å innhente informasjon for å få oversikt over det faktiske hendelsesforløpet.

Per-Jørgen Melnes er daglig leder for transportselskapet der sjåføren er ansatt. De har møte med entreprenøren for å gå gjennom hendelsen.

– Dette er opp til politiet å etterforske, men etter hva vi forstår har det kommet en syklist ned en bakke i blindsonen til sjåføren. Dette er en tragisk hendelse som aldri skulle ha skjedd, men så gjør det dessverre det. Vi vil ivareta vår sjåfør etter hendelsen, det er vår prioritet, sier Melnes.

– Ikke trygg nok

Kristin Thorud har bodd i Slemdalsveien på andre siden av byggeplassen i 30 år. I fjor sto hun frem i Akersposten og uttrykte bekymring for trafikksikkerheten. Et stort antall lastebiler skal i årene fremover kjøre til og fra byggeplassen.

– Vi som er naboer, frykter flere trafikkulykker når lastebiler skal kjøre inn og ut av anleggsområdet. Det skal bygges her i fem–seks år til. Det betyr mye tungtrafikk fremover, særlig de to–tre neste årene. På det meste vil 15–30 lastebiler kjøre forbi i timen der jeg bor. I perioder kan det bli svært uoversiktlig her, sier Thorud.

Thorud var primært bekymret for trafikken i en liten stikkvei fra Slemdalsveien der hun bor. Etter planen skal lastebiler bruke veien når de kjører ut fra anleggsområdet fra juni. Onsdagens ulykke skjedde ved innkjøringen til byggeplassen.

– Dette viser at de valgte løsningene ikke er trygge nok. Myke trafikanter må skilles mye bedre fra anleggsbilene. I tillegg må vakter dirigere trafikken.

I et dokument som Multiconsult har sendt på vegne av sykehuset, står det at innkjøring til anleggsområdet primært vil skje i sør, fra Ring 3, og utkjøring vil gå via Slemdalsveien. Torsdag var innkjørselen fra Ring 3 til anleggsområdet sperret.

Thorud sier på generelt grunnlag at mange syklister kommer syklende fra en gang- og sykkelbro over Ring 3 og kan ha høy fart når de kommer til stedet der ulykken skjedde.

– Det er utbyggers ansvar å passe på at det er trygt for myke trafikanter. Jeg kan heller ikke se skilt som forteller at her bør man være obs.

Mange syklister sykler i området der trafikkulykken skjedde onsdag. Foto: Stein J. Bjørge

Flere aktører involvert

Knut Albert Solem er kommunikasjonsrådgiver i Helse Sør-Øst, som har det overordnede ansvaret for byggeprosjektet. Solem skriver følgende i en e-post:

– Dette er en svært tragisk hendelse, og våre tanker går først og fremst til de pårørende til den omkommende. Ulykken berører mange ansatte på en stor arbeidsplass, og det er også viktig for oss at den involverte sjåføren og hans kolleger blir tatt godt vare på, skriver Solem.

Aftenposten har sendt Helse Sør-Øst flere spørsmål om sikkerheten rundt anleggsområdet. De svarer slik:

– Ulykken er under etterforskning, og vi kjenner ikke til hendelsesforløpet og årsakssammenhengen. Det er viktig at dette klarlegges, så får vi gjøre vurderinger når årsakene er klarlagt. Når det skjer alvorlige hendelser, skal vi alltid vurdere om det er behov for ytterligere tiltak. Men dette er det for tidlig å si noe om, skriver Solem.

Han legger til at Helse Sør-Øst har hatt en lang prosess med både reguleringsmyndigheter, Bymiljøetaten og Statens vegvesen for å finne de beste løsningene for hvordan anleggstrafikken skal avvikles. Løsningene som er etablert, er utviklet i dialog med myndighetene.

– Vi tar sikkerheten svært alvorlig. Detaljer om dialog med naboer og tiltak som er gjennomført, vil vi be om å få komme tilbake til når vi vet mer om årsakene til ulykken.

Torsdag ble det lagt blomster der ulykken skjedde. Foto: Stein J. Bjørge

Har fått klager

Plan- og bygningsetaten har fått klager og henvendelser om trafikksikkerheten på Gaustad.

– I flere byggesaker knyttet til Rikshospitalet har det kommet merknader og klager med fokus på trafikksikkerhet. Dette gjelder blant annet saken om anleggsvei fra Slemdalsveien, hvor vi ga dispensasjon fra reguleringsplanens plassering av anleggsvei. Trafikksikkerhet har også vært tema i saker om riggområdet vest for Sognsvannsbekken, skriver enhetsleder Jon Erik Reite Bang.

Det er de ansvarlige foretakene og utbygger som har ansvaret for sikkerheten knyttet til byggearbeidene.

– Det er uklart for oss om hvor ansvaret for denne ulykken kan plasseres, og om den er omfattet av bestemmelsene i plan- og bygningsloven eller om dette følger av bestemmelsene i veitrafikklovgivningen, påpeker Bang.

Det er Statens vegvesen som eier Ring 3, som avkjøringsrampen er en del av. De opplyser at de har gitt tillatelse til at denne kunne brukes som avkjørsel til anleggsveien, og at de har hatt dialog med Helse Sør-Øst og Bymiljøetaten om trafikkavviklingen.

– Løsningen som ble godkjent var innkjøring via rampen på Ring 3 og utkjøring via Slemdalsveien. Vi har ikke registrert noen klager eller bekymringer fra naboer, og undersøker nå med Oslo kommune om det er videresendt klager til oss som vi ikke har fanget opp, skriver Ragnhild Meisfjord i en e-post. Hun er seksjonssjef for Transport Øst i Statens vegvesen.

Meisfjord legger til at de nå vil vurdere mulige strakstiltak på stedet.

Read Entire Article