DEBATT: Det omfattende strømbruddet som lammet store deler av Spania og Portugal, og satte togtrafikk, flyplasser og kritisk infrastruktur ut av spill, er en kraftig påminnelse om sårbarheten i dagens sentraliserte kraftsystemer.
Morten Wiese
Daglig leder, Chargerly
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
I en rapport fra 18. mars i år tegnet Riksrevisjonen et alvorlig bilde også av den norske strømsituasjonen. Norge mangler beredskap og kapasitet i strømnettet, og vi står overfor økende press fra elektrifisering, samtidig som dårlig strømnett begrenser ny næringsutvikling.
Mens politikerne snakker om langvarige nettutbygginger, finnes det allerede en løsning – den står parkert i norske garasjer, parkeringsanlegg og oppkjørsler.
Elbilen som fleksibel energilagring
Årets elektromobilitetsmesse, Nordic EV Summit i Lillestrøm den 9.–10. april samlet deltakere fra over 40 land. Her ble Vehicle-to-Grid (V2G), eller toveislading på godt norsk, løftet fram som en av de lovende løsningene. Toveislading – gir elbiler muligheten til å ikke bare motta strøm, men også levere strømmen tilbake til nettet. Dette ble bl.a. fremhevet i sesjoner hvor både ladeprodusenter, energiselskaper og regulatorer pekte på det samme. Når elbilene står stille over 90 prosent av tiden, representerer de en enorm, ubenyttet ressurs i energisystemet. Toveislading gjør dem til små, distribuerte batteribanker som kan lades når strømmen er billig og tilgjengelig – og avlaste nettet når forbruket topper seg.
Teknologien er allerede på vei ut i markedet. Bilprodusenter som Volkswagen, BMW, Hyundai og Nissan har allerede V2G-kompatibilitet eller er i ferd med å rulle det ut. Pilotprosjekter i hele verden – også i Norge – har bevist både teknisk og kommersiell gjennomførbarhet. En studie fra det anerkjente Fraunhofer Institute i Tyskland estimerer at toveislading kan spare Europas kraftsystemer for 22 milliarder euro årlig innen 2040.
På Nordic EV Summit ble det også trukket fram at mangel på standardisering og cybersikkerhet fortsatt er barrierer, men at disse løses gjennom samarbeid og regulering – og at Norge har et fortrinn med høy elbiltetthet og solid ladeinfrastruktur.
En løsning snart, ikke om 15 år
V2G er ikke en erstatning for nettutbygging, men en kritisk bro over et krevende tiår med kapasitetsmangel. Ved å bruke de ressursene vi allerede har – parkerte elbiler med store batterier – kan vi kjøpe oss tid, redusere kostnader og styrke kraftsystemets fleksibilitet. Og kanskje viktigst, vi kan gjøre det uten å vente i 15 år.
Toveislading er nemlig ingen fjern fremtidsvisjon. Den har blitt fremhevet av ledende eksperter som en viktig revolusjon innenfor energiforvaltning. Dr. Herbert Diess, tidligere konsernsjef i Volkswagen Group, er en sterk forkjemper for V2G, og han peker på at teknologien kan gi store fordeler for både private, bedrifter og samfunnet som helhet.
Selv om V2G-teknologien fortsatt er i en tidlig fase, har en rekke europeiske land, inkludert Norge, gjennomført mange pilotprosjekter. Flere bilprodusenter har satt seg ambisiøse mål om å integrere toveislading i sine elektriske modeller. Noen utfordringer gjenstår, blant annet behovet for standardisering av ladeprotokoller. Likevel peker ekspertene på at den raske elektrifiseringen av bilparken vil akselerere V2G-adopsjonen betydelig de kommende årene.
Med støtte fra politikere, bilprodusenter og energiselskaper, er det ingen tvil om at denne teknologien vil spille en sentral rolle i det grønne skiftet. Elbilene er mer enn bare transportmidler – de er en del av fremtidens energiløsning.
Publisert:
Publisert: 1. mai 2025 19:21