I sitt innlegg 21. desember går Margit Dale langt i å beskrive Å Energi som et hasardiøst selskap nærmest uten kontroll, som «ikkje ønskjer innblanding frå eigarane og allmennheita».
Det hun ikke nevner er at Å Energi var på besøk i Valle kommune, der Dale selv sitter som representant, så sent som 27. november i år. Hensikten med møtet var nettopp å informere om konsernets aktiviteter, samt svare på spørsmål fra kommunestyret. Fra august til desember i år har vi gjennomført slike møter med et flertall av våre eierkommuner.
Å Energi gamblar med innbyggaranes pengar
Åpen
Dette er et av flere initiativ konsernet har for å få innspill og opprettholde en god dialog med våre eierkommuner, og åpent informere om konsernet. Noe annet skulle bare mangle.
Jeg vil benytte anledningen til å si litt om Å Energi-konsernet som helhet og våre investeringer.
Vi er stolte av vårt offentlig eierskap og de verdiene vi skaper for fellesskapet. I år har Å Energi utbetalt 2,45 milliarder kroner i utbytte til våre offentlige eiere, som inkluderer et ekstraordinært utbytte på én milliard kroner. Skatt kommer i tillegg.
Etter fusjonen har Å Energi blitt et stort nasjonalt konsern, med virksomhet i hele den fornybare verdikjeden. Fra produksjon til sluttkunde.
Helt konkret betyr det følgende:
Å Energi er Norges tredje største vannkraftprodusent, med til sammen 73 kraftverk i Agder og Buskerud.
Vårt nettselskap, Glitre Nett, er Norges nest største nettselskap med over 320.000 kunder.
I sluttbrukermarkedet er konsernet blant de ledende i privatmarkedet, og størst i bedriftsmarkedet.
Å Energi investerer i hele denne verdikjeden. Jeg forstår at det er interesse rundt vårt engasjement i Morrow, der vi er medeier sammen med to av de største industrikonsernene i Europa; Siemens og ABB. Samtidig utgjør Morrow en mindre del av konsernets investeringer.
I løpet av de siste fem årene har Å Energi investert rundt 1,4 milliarder kroner i Morrow. Til sammenlikning har konsernet i løpet av de tre første kvartalene i 2024 investert et tilsvarende beløp i nett- og vannkraftprosjekter. Historisk har 80 pst. av konsernets investerte kapital gått til vannkraft- og nettvirksomheten. Fremover vil dette økes til nærmere 95 pst. Jeg kan derfor betrygge Dale og andre med at vannkraft og nett har vært, og vil fortsatt være, fundamentet i Å Energi fremover.
I en verden som skal omstille seg fra fossil til fornybar energi, må vi også tilpasse og utvikle oss. Med de geopolitiske spenningene som vi lever med i dag, som økt risiko for sabotasje på kritisk infrastruktur, kostnadsøkninger og trusler om tollbarrierer, øker også viktigheten av en stabil og sikker kraftforsyning. I dette bildet vil batterier være viktig fremover, som en integrert del av kraftsystemet.