OL-gullet klart: «Merci» Stine Bredal Oftedal!

(Norge – Frankrike 29–21) Hun styrte Norge til OL-gull i sin aller siste kamp.

1 av 5Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

• Jostein Overvik, VG

Jostein Overvik, VG

Publisert: 10.08.2024 16:23

Stine Bredal Oftedal (32) viste sin klasse da håndballjentene snudde OL-finalen i slutten av 1. omgang. Etter 269 landskamper gjennom takker hun av med den eneste tittelen hun mangler.

Hele Norge kan felle en gledeståre for en spiller som har gitt absolutt alt for nasjonens flaggskip i 14 år.

«Merci» Stine Bredal Oftedal!

OL-gullet kaller på tårene hos hele det norske laget. Nora Mørk får sitt etterlengtede OL-gull. Henny Reistad leverte verdensklasse utover i 2. omgang. Det samme gjorde Kari Brattset Dale. Både i forsvar og angrep.

Mens Katrine Lunde igjen viste at en 44-åring kan levere karrierens beste mesterskap i en alder der alle hennes jevngamle spiller old girls-håndball.

Keeperfenomenet vant sitt tredje OL-gull. Og hva var mer naturlig enn at også Camilla Herrem (37) var på banen da denne feste av en finale skulle avgjøres. Hun vant sitt andre OL-gull. 12 år etter det første.

Frankrike ble knust foran 26.664 tilskuere i sin egen gigantarena.

Stine Bredal Oftedal smalt et underarmsskuddunderarmsskuddHardt skudd utført med lav arm. Ballen får ofte en oppadgående kurve. opp i det franske nettaket i sluttsekundene av 1. omgang.

– Helt fantastisk, hylte Max-kommentator Asbjørn Myhre.

Han hadde mange med seg i det.

I angrepet før hadde Oftedal tryllet frem et oppspill av Camilla Herrem helt grensen av passivt spill. 37-åringen sendte Norge i tomålsledelse.

Det sto 15–13 til Norge halvveis etter omgang med mer motgang enn medgang.

1 av 3Foto: SAMEER AL-DOUMY / AFP

Men Katrine Lunde dro opp fem redninger. Det samme som Frankrike-keeper Laura Glauser. Men sistnevnte fikk god hjelp av tverrliggeren. Der satte både Nora Mørk og Stine Skogrand straffekast.

Men Mørk kom tilbake med en frekkis av dimensjoner. Hun satte sitt tredje straffekast mellom beina på Glauser da hun sendte Norge i 13–12-ledelse.

Det var bare andre gangen i kampen Norge ledet.

• Alt fra OL ser du på Max!

Men de norske jentene gikk til pause med en virkelig god følelse. Ikke minst fordi at Henny Reistad var kommet i gang med det hun er aller best til i verden: Å score mål i etablert angrepsspill.etablert angrepsspill.Mål som ikke blir laget i kontringer. Altså etter at Frankrikes forsvar hadde etablert seg.

Reistad feide inn Norge mål nummer ni, 11 og 13 med sine svøpe av en høyrearm.

Kronprinsparet på plass for å støtte Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

2. omgang startet på best mulig måte. Kari Brattset Dale satte to kjappe på Hatadou Saka. Viktig. Frankrikes keeperhelt fra semifinalen fikk ikke den samme starten her.

Norge ledet 17–14 da arrangøren måtte stoppe kampen for å feste OL-symbolet midt på banen.

Forsvarsspillet løftet seg mot tidligere høyder i OL. Altså knallsterkt. Camilla Herrem snappet en ball. Frankrike fortvilte.

– God kontroll. Frankrike blir usikre, kommenterte Ole Gustav Gjekstad.

– Fullstendig natten, skrek Myhre.

Norge slet også med ballen i hånd men så fikk Reistad spilt opp Skogrand.

18–14!

Det begynte å ligne en norsk 17. mai.

To ganger Reistad til Brattset Dale stilnet hele Stade Pierre-Mauroy.

Strekspilleren løftet seg opp mot nivået fra VM-finalen i 2021. Da slo hun knockout på Frankrike.