Kan frontlinjen kollapse om amerikanske våpenleveransar stopper opp?
Publisert: 21.02.2025 10:23
Kortversjonen
- Ukraina er avhengig av våpenstøtte fra USA på grunn av svak innenlandsk våpenproduksjon. Trump truer med å redusere denne støtten.
- Ukrainas president Zelenskyj advarer mot konsekvensene av svekket støtte. Han mener Trump lever i en «desinformasjonsboble». Politikere i Ukraina avviser imidlertid ryktene om stopp i våpensalget.
- Ukraina har økt våpenproduksjonen, men er fortsatt avhengig av langtrekkende raketter fra Vesten. Problemet forverres av at europeiske våpenleveranser ikke møter forventningene.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Til tross for stor satsing på egen forsvarsindustri, sliter Ukraina med å produsere fungerende våpen. Spesielt granatproduksjonen skaper farlige situasjoner for soldatene ved fronten, skriver The Kyiv Independent.
– Bombekastergranater laget i Ukraina er av veldig dårlig kvalitet. Jeg liker ikke å bruke dem, sier artillerist Romans Kotliarov, som kjemper i Kharkiv-regionen.
Rundt 70 prosent av ammunisjonen mannskapet hans mottar er ukrainskprodusert, men de er redde for å bruke den.
De er helt avhengige av våpenleveranser fra USA, men nå vokser bekymringen for at Donald Trump har stopper leveranser av våpen til Ukraina.
– Vi kan ikke overleve uten amerikansk støtte, sier Kotliarov.
Det samme sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i et stort intervju med NBC News 15. februar.
Usikkerhet rundt amerikansk støtte
Siden Russland gikk til fullskalaangrep på Ukraina for tre år siden, har USA har vært en av Ukrainas viktigste allierte for leveranser av militært utstyr, våpen og ammunikasjon.
Men nå spres rykter om at leveransene er i ferd med å ta slutt.
Ifølge et medlem av Ukrainas komité for nasjonal sikkerhet, forsvar og etterretning, venter noen av selskapene involvert i våpensalget på politiske beslutninger før salget kan fortsette. Det har ført til at leveranser har stoppet opp, skriver The Kyiv Post.
Meldingene har ført til frykt blant ukrainerne om at Trump er i ferd med å kutte militær støtte til Ukraina.
Trump angriper Ukraina
USAs president Donald Trump har ett én måned ved makten kommet med en rekke utfall mot Ukraina, og fremsatt usanne påstander om landet og ledelsen.
Trump har stilt spørsmål ved legitimiteten til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, blant annet i et innlegg på plattformen Truth Social, hvor han kalte Zelenskyj en diktator.
Han har også feilaktig beskyld Ukraina for å ha startet krigen.
Dette er i tråd med Russlands propagandanarrativ. Zelensky svarte at Trump «lever i et desinformasjonsrom.»
Zelenskyj ble demokratisk valgt i 2019 og har fremdeles stor støtte i befolkningen.
En lovgiver og rådgiver for Ukrainas forsvarsminister har imidlertid avvist ryktene.
– USA har ikke stoppet våpensalget til Ukraina, skrev rådgiveren på Facebook.
Mangel på fungerende våpen
I januar måtte ukrainske myndigheter tilbakekalle 30.000 defekte bombekastergranater etter avsløringer av den ukrainske allmennkringkasteren Suspilne.
President Zelenskyj hevder at Ukraina har økt sin våpenproduksjon fra ti til 40 prosent siden krigens start, men landet er fortsatt helt avhengig av vestlig støtte, spesielt for langtrekkende missiler og luftvern.
Problemer forverres
– Jeg tror den generelle intensjonen er å kutte militær hjelp, sier sikkerhetsekspert Kateryna Bondar til The Kyiv Independent.
Bondar påpeker at Ukraina er langt fra å være selvforsynt med militært utstyr, og at landet har en 1000 kilometer lang frontlinje og en mektig fiende i Russland, som får støtte fra Kina.
Russland okkuperer i dag rundt 20 prosent av Europas nest største land etter totalt 11 år med krig.
– Ukraina er ikke i stand til å opprettholde eller forsvare seg selv, sier Bondar.
Ukrainas improviserte løsninger som droner og elektronisk krigføring har vist seg effektive, men de kan ikke matche Russlands produksjon av tungt militært utstyr.
Problemet forverres av at andre vestlige land ikke klarer å levere de lovede våpenmengdene. Samtidig fortsetter Russland å overgå Vesten i produksjonen av artilleriammunisjon.
Politisk er EU fortsatt mer støttende overfor Ukraina enn Trump-administrasjonen. Europeiske ledere diskuterer nå å øke egen våpenproduksjon, men dette vil trolig ta tid.