Nytt, historisk valg for F-35 piloter: – I en eventuell krig med Russland vil vi samarbeide tett

1 month ago 16



Foto: Cornelius Poppe / NTB

Norge trenger flere F-35 piloter. Nå er et nytt, historisk valg tatt.

Publisert: 12.08.2024 16:39

Siden 1980-tallet har alle norske kampflypiloter blitt utdannet i USA. Men nå har de første norske, av fremtidens F-35-piloter, fått utdanningen sin i Finland.

Nyheten bekreftes av Luftforsvaret. Utdanningen pågår ved den finske Luftkrigsskolen like utenfor Jyväskÿla.

Major Stian Roen, talsperson i Luftforsvaret, forteller at ordningen er helt fersk, og kaller den «en viktig milepæl».

For få utdanningsplasser

Norge skal innen 2025 motta 52 kampfly av typen F-35, som har base på Ørland og Evenes. Da trengs flere piloter.

– Tilbudet av kampflutdanning internasjonalt er lavere enn etterspørselen akkurat nå, og det er en utfordring for mange Nato-land, sier sjef for Luftforsvarets våpenskole, Kristian Lyssand.

Noen praktiske utfordringer ved utdanningen i USA gjorde at Luftforsvaret tok kontakt med Finland, som også anskaffer F-35.

Brigader Kristian Lyssand er sjef for Luftforsvarets våpenskole. Det gjør at han er ansvarlig for utvikling, fag og utdanning i Luftforsvaret. Foto: Forsvaret

Vil samarbeide tett med Finland i krig

Den finske Luftkrigsskolen i Tikkakoski, utenfor Jyväskylä, er tilholdssted for 41. kampflyskvadron og altså tre norske kampflystudenter. At Norge valgte Finland fremfor andre steder, var på grunn av utdanningens kvalitet samt at Finland nå er en av Norges viktigste allierte i Nato.

– I en eventuell krig med Russland vil vi samarbeide tett med de nordiske landene, inkludert Finland, sier Lyssand.

Han mener samarbeidet med finnene fungerer godt. Ifølge Lyssaner er finske piloter på nivå med resten av Nato.

Finnene bruker et annet type treningsfly enn amerikanerne: Hawk, et britiskprodusert jetfly.

De norske elevene som har fått fly-vingen i Finland viser flybevegelser. Elevene er skjermet fra offentligheten på grunn av jobben de har, eller i dette tilfellet, skal ha. Foto: Luftforsvaret

Skriver militær luftfartshistorie

Sjefen for våpenskolen er spent på å se hvordan de norske elevene i Finland vil gjøre det i forhold til de andre norske elevene i USA når flyverne skal på utsjekk på F-35 ved Luke Air Force Base i Arizona etter hvert.

At tre nordmenn nå har fått «finsk» flyverving, er historisk for både Finland og Norge:

De norske pilotene er de første internasjonale kampflypilot-studentene som har fått «vingen» i Finland. For Norges del er det første gang kampflypiloter utdannes et annet sted enn Storbritannia, Canada eller USA noensinne.

– Det er også andre nasjoner som har henvendt seg til Finland for å høre om de har kapasitet. Men foreløpig er vi den eneste internasjonale avdelingen der, sier Lyssand.

Norge gjennomfører ikke grunnutdanning av kampflypiloter på egen jord.

En F-35 står parkert under jagerflyøvelsen Arctic Challenge Exercise (ACE) på Ørlandet flystasjon. Det norske Luftforsvaret har samarbeidet med finnene lenge gjennom øvelser som ACE og The Nordic Defence Cooperation (Nordefco). Foto: Cornelius Poppe / NTB

«Skarpere» trening

Det er noen kulturforskjeller mellom utdanningen i Finland og USA:

– USA er et stort system, veldig strukturert og med klare rammer. Slik er det også i Finland, men finnene er litt mer pragmatiske med tanke på vær og slikt. Det å ha Russland som nabo, det gjør noe med kulturen, sier han.

Han mener den finske utdanningen har et «skarpere» preg:

– Vi ser det på den taktiske treningen finnene gjør under grunnutdanningen. De flyr blant annet i dårligere vær, og de flyr lavere enn det vi gjør i USA, så noen overraskelser har vi fått, sier Lyssand.

Han legger til at Finland ikke har noen høyere ulykkesratio av den grunn, og at Luftforsvaret er trygge på at utdanningen er sikker. Ordningen med utdanning av norske kampflypiloter i både USA og Finland er ventet å fortsette:

– Planen er å sende nye elever til Finland neste år, hvis Finland har kapasitet til å ta oss imot, sier sjefen for Våpenskolen.

Read Entire Article