Nytt år betyr nye lover og regler. Flere av endringene som nå trer i kraft kan påvirke din økonomi. Her er elleve endringer som kan gjelde deg.
Publisert: 25.12.2024 07:04
Kortversjonen
- Kravet til egenkapital for boliglån senkes til 10 prosent fra 2025, og det blir lettere å få gjeldsordning uten å forhandle med kreditorene først.
- Blant lovendringene er økt gebyr for pass, midlertidige makspriser for drosjer og forbud mot ekteskap mellom søskenbarn.
- Ny advokatlov styrker klientvern, mens støtte til kiropraktorbehandling avvikles og skattesatser justeres for ulike inntektsgrupper.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
1. januar 2025 trer en rekke lovendringer i kraft.
Aftenposten har gått gjennom endringene på LovdataLovdataEn offentlig tilgjengelig database som inneholder alle gjeldende lover, forskrifter og andre sentrale rettskilder i Norge. og regjeringen.no, og her er noen av dem du bør få med deg.
Flesteparten handler nemlig om penger inn eller ut av kontoen din.
🏠 For lite egenkapital for å få boliglån?
Kravet til egenkapital blir lavere i 2025.
I starten av desember annonserte regjeringen at kravet for egenkapital for boligkjøp senkes fra 15 til 10 prosent.
Egenkapitalkravet avgjør hvor stor del av boligens verdi man selv må stille med for å få boliglån.
Endringene trer i kraft fra 1. januar.
💰 Havnet i uføre?
Fra nyttår skal det bli lettere å få gjeldsordninggjeldsordningEn avtale mellom en person med gjeldsproblemer og kreditorene (de som har lånt ut penger) om hvordan gjelden skal betales tilbake..
Kravet om at du selv må ha forhandlet med kreditorenekreditoreneEn person eller institusjon som har lånt ut penger til en annen person eller institusjon. først, bortfaller.
Det skal også bli lettere å få gjeldsordning flere ganger og over kortere perioder enn fem år, hvis du har sosiale problemer.
✈️ Eller skal du ut å reise?
Passet ditt kan ha gått ut på dato.
Gebyret for pass og ID-kort for voksne og for nødpass øker med en femtilapp i 2025. Pass eller ID-kort koster fra nyttår 800 kroner. Er du ute i siste liten og trenger nødpass koster det 1250 kroner.
Pass til barn vil koste 480 kroner, en økning på 30 kroner.
🚕 Eller planlegger du ikke så godt ...?
Dette kan være godt nytt: Det innføres midlertidige makspriser på praiingpraiingÅ stoppe en drosje på gaten uten å ha bestilt den på forhånd. av drosje.
Dette gjelder fra 15. januar 2025. Tiltaket skal hindre at drosjekunder i sentrale områder får urimelige og uforutsigbare priser på sine drosjereiser.
Kunder som praier drosje fra gate og holdeplass er ofte ikke kjent med prisen på forhånd, i motsetning til når kunder forhåndsbestiller drosje via app, telefon eller på andre måter.
Det har vært tilfeller hvor forbrukere har betalt urimelig mye for drosje i slike situasjoner, mener regjeringen. Dermed endres regelen.
💒 Skal du gifte deg?
Da må du ikke gifte deg med et søskenbarn, for det blir forbudt.
Det er heller ikke lov at for eksempel en tante eller en onkel gifter seg med en niese eller nevø.
For å hindre at noen omgår forbudet ved å reise til utlandet og gifter seg der, har Stortinget også bestemt at ekteskap mellom søskenbarn som er inngått i utlandet, ikke skal anerkjennes.
🧑⚕️ Har du vondt i ryggen?
Det blir dyrere å gå til kiropraktorkiropraktorHelsepersonell som behandler muskel- og skjelettplager, spesielt rygg- og nakkesmerter, ved hjelp av manuelle teknikker..
Støtten til å dekke utgifter til undersøkelser og behandling hos kiropraktor blir nemlig avviklet.
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet utgjør pengestøtten i folketrygdloven en mindre del av pasientens kostnad til kiropraktor og blir «avviklet for å skape rom for andre satsinger i helse- og omsorgstjenesten».
Frem til nyttår har Helfo gitt 110 kroner i støtte for første undersøkelse hos kiropraktor og deretter 47 kroner for hver av de andre behandlingene du har krav på refusjon for.
💸 Tjener du under én million kroner?
Da får du litt lavere skatt i 2025.
De største endringene er på de laveste inntektene. Grunnen er at den nedre grensen for å betale trygdeavgifttrygdeavgiftEn avgift som betales til staten for å finansiere folketrygden, som gir økonomisk støtte ved sykdom, arbeidsledighet, alderdom og andre situasjoner. er satt opp fra 69650 kroner til 99 650 kroner.
De som tjener over én million må forberede seg på å betale litt mer i skatt.
Og til de yngste? Frikortgrensen økes fra 70 000 kroner til 100 000 kroner. Dermed blir det mulig å tjene 30 000 kroner mer enn i dag uten å betale skatt.
🐑 Har du tilfeldigvis sauer på utmarksbeite?
Etter 38 år blir de siste reguleringene etter Tsjernobyl-ulykken avsluttet.
Forskrift om soneinndeling på grunn av radioaktivitet, som har pålagt sauebønder å måle sauene før de sendes til slakt, blir fra nyttår opphevet.
Grenseverdiene for cesium 137cesium 137En radioaktiv isotop som kan være skadelig for mennesker og dyr, og som ble spredt i store mengder under Tsjernobyl-ulykken i 1986. blir også opphevet og med det kravet om at reinkjøtt må merkes med et nasjonalt firkantet stempelmerke.
🛏️ Mottar du bostøtte?
Bostøtteordningen endres.
Bostøttemottagere som har inntekt fra arbeidsavklaringspengerarbeidsavklaringspengerØkonomisk støtte fra NAV til personer som har nedsatt arbeidsevne på grunn av sykdom eller skade, og som trenger hjelp til å komme tilbake i arbeid. eller dagpenger, har hittil fått mindre bostøtte to ganger i året fordi de da får oppgjør fra Nav for tre fjortendagers perioder i samme kalendermåned.
Fra nyttår skal Husbanken korrigere inntektsopplysningene deres for disse månedene, slik at de unngår uheldige svingninger i bostøtteutbetalingen.
🧑⚖️ Eller trenger du en advokat?
1. januar 2025 trer den nye advokatloven i kraft.
Loven skal gi deg som klient bedre beskyttelse. Blant annet blir taushetsplikten som advokater har praktisert i årevis, nå lovfestet.
Et nytt tilsynssystem skal også gjøre det enklere for klienter å klage dersom de mener at en advokat har handlet uetisk eller uprofesjonelt.
🔫 Skal du ut på jakt for første gang?
Da kan det hende du får våpentillatelsenvåpentillatelsenAlle som kjøper, får eller arver et våpen i Norge må ha gyldig våpentillatelse fra politiet. eller avslag på den raskere enn før.
Politiets saksbehandling i våpensaker skal nemlig bli mer effektiv. Saksbehandlingen blir fra nyttår helautomatisk i saker som er egnet til det og mange søkere vil få behandlet og avgjort søknaden sin uten ventetid.
Gebyrhjemmelen endres også: Nå kan gebyr kreves inn, selv om søknader avslås.