Nye vindkraftplaner skaper uro

5 hours ago 6



Sirdal-ordfører Jonny Liland advarer mot planene om vindkraft ved kommunegrensen. Han frykter en dominoeffekt som gjør det umulig å si nei til framtidige utvidelser. Andre er provosert.

Zephyr vurderer å bygge atkomstveien til vindkraftverket i nærheten av skitrekket på Bjørnestad. Foto: Fredrik Refvem
  • Tor Inge Jøssang

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

  • Kraftselskapet Zephyr med hovedkontor i Østfold planlegger 22 vindkraftturbiner i Bjerkreim kommune, nær grensen til Sirdal kommune.
  • Jonny Liland, ordfører i nabokommunen Sirdal, advarer mot planene og frykter for en dominoeffekt som kan føre til utvidelser i Sirdal.
  • Flere aktører, inkludert Stavanger Turistforening og Motvind Sørvest, protesterer mot Zephyrs planer og krever mer respekt for naturen i området.
  • Bjerkreim-ordfører Tone Vaule har uttrykt negativ holdning til Zephyr-prosjektet, og uttaler det er flere vindkraftprosjekter planlagt i kommunen.

Kraftselskapet ZephyrZephyrZephyr har hovedkontor i Østfold, og eies av Østfold Energi og Vardar, som begge er offentlig eid. Zephyr har flere vindkraftanlegg på land i Norge, mens eierne er vannkraftprodusenter. Selskapet var med på å utvikle Tellenes vindkraftverk ved Titania i Sokndal, før det ble solgt videre. planlegger et nytt vindkraftanlegg med 22 turbiner i Bjerkreim kommune. Vingespissene kan strekke seg opp mot 1000 meters høyde.

Området ligger helt på grensa til Sirdal og det planlegges atkomst fra Bjørnestad.

– Dersom man først tar hull på et område, er det nærliggende at utvidelser før eller siden vil kunne komme i Sirdal. Erfaringer viser at jo mer man bidrar med fornybar produksjon, desto bedre legges forholdene til rette for ytterligere inngrep, sier Jonny Liland (Ap), ordfører i Sirdal.

Fra kommunesenteret Tonstad vil innbyggerne få utsikt vestover mot turbinene. De nærmeste vil ligge cirka 6 kilometer unna.

Det har allerede vært leserbrev i Sirdal Media om prosjektet som planlegges i Bjerkreim.

Jonny Liland

Ordfører Sirdal

– Dette prosjektet er illustrerende på en av særegenhetene med vindkraftutbygging. Turbinene har stor påvirkning langt utover grunnen hvor de står. Dette skaper både rettslige, politiske og praktiske utfordringer. Denne parken ligger ikke i Sirdal, men vil påvirke Sirdal på flere måter. Det vil skape engasjement i vår kommune, tror Liland.

– Lukrative avtaler trumfer kommunale planer

Aftenbladet har tidligere skrevet at vindkraftavtalene for de eksisterende vindkraftverkene gir grunneierne mellom 0,5 og 10 prosent av vindkraftverkenes inntekter, der gjennomsnittet ligger rundt 2 prosent. Nye avtaler kan gi grunneiere 4–5 prosent. Dette betyr årlige millioninntekter.

Sirdal-ordføreren ser et mønster der lukrative avtaler med grunneiere trumfer kommunale planer.

Utbyggere sikrer seg grunneieravtaler før planene blir offentlige.

– En for stor økonomisk oppside for grunneierne kan til slutt også påvirke de politiske prosesser, slik at den politiske interesseavveiningen kan komme i ubalanse, mener Liland.

Vindkraftverket planlegges på fjellet, cirka 3 kilometer fra skitrekket. De planlagte turbinene vil hver ha en effekt på 7,2 MW, som gir en samlet installert effekt på 158,4 MW. Anlegget vil kunne produsere nesten 600 GWh årlig – som tilsvarer årsforbruket til 35.000 husstander. Foto: Fredrik Refvem

Popper opp

Ordføreren mener systemet for vindkraftutbygging er uforutsigbart.

– Det er et paradoks at kommuner pålegges å planlegge bruk av alle arealer gjennom et forutsigbart planverk, mens utviklingen av vindturbinområder nærmest «popper opp» uten forutsigbart grunnlag, sier Liland.

Derfor mener ordføreren at staten må ta større ansvar.

– Det er nå sterkt behov for statlige føringer som skaper større forutsigbarhet og kan sikre en bedre balansering av samfunnsinteressene, sier Liland.

Nok er nok

Stavanger Turistforening og Motvind Sørvest reagerer kraftig på Zephyrs planer.

– Vi er rett og slett provoserte over mangelen på respekt. Zephyr drar land og strand rundt og skal bygge i områder langt unna kommunene som faktisk eier dem.

Det sier Marit Evensen i Motvind Sørvest. I den nasjonale rammeplanen for vindkraft var flere områder unntatt av gode grunner, påpeker hun.

– Det betyr tydeligvis ingenting. Selv Bjerkreim har sagt at dette området er fullstendig uaktuelt å bygge i. Likevel er det null respekt. Det er penger, grådighet og råskap.

Preben Falck

Daglig leder Stavanger turistforening

Preben Falck i Stavanger Turistforening mener vindkraftanlegget vil ha store konsekvenser for friluftsliv, og ødelegge store områder urørt natur.

– Vi vet at vindkraft innebærer store og varige landskapsinngrep. Naturen blir ødelagt for alltid. Vi har ofret nok natur i Rogaland.

Zephyr har forståelse for nabokommuner og andre berørte og ønsker at de inkluderes i prosessene.

– Dette er ikke et prosjekt hvor det er sendt inn planinitiativ. Vi har bare gjort avtale med grunneierne og hatt to møter med administrasjonen, sier kommunikasjonssjef Eivind Fjellstad i Zephyr.

Det offentlig eide selskapet leter etter egnede vindkraftområder i hele Sør-Norge, ikke bare i eierkommunene Østfold og Buskerud. De har hatt flere prosjekter på Vestlandet.

– Vi ønsker i første omgang lov til å utrede området. Når utredningen er gjort, er fakta på bordet. Da bør debatten komme.

Fjellstad påpeker at prosessen er lang.

– Det tar gjerne fem år før byggestart, så et par år med bygging. Vi er i andre enden av skalaen enn Sirdal-ordføreren når det gjelder statlig styring. Plan- og bygningsloven gir kommunene veldig stor sikkerhet og begge hendene på rattet. Sier kommunen nei, så er det nei, sier Fjellstad.

Flere prosjekter på gang

Bjerkreim-ordfører Tone Vaule (Ap) har uttrykt at hun er negativ til Zephyr-prosjektet. Kommunen skal etter hvert ta stilling til utbygging av Moifjellet i regi av Statkraft.

Vaule er også bekymret, fordi det er flere prosjekter i under oppseiling.

– Mange aktører vil inn i Bjerkreim siden vi ikke har prinsippvedtak mot vindkraft. Vi forstår at Hydro Rein har noe på trappene ved Trollåsen. Samtidig går ryktene om at Faurefjell ikke er lagt i skuffen for alltid, uttalte hun nylig.

– For meg er det helt uaktuelt å si ja. Det ligger i et område vi tidligere har sagt vi ikke vil ha noe under noen omstendigheter, sa Bjerkreim-ordfører Tone Vaule (Ap) da Aftenbladet omtalte prosjektet første gang.

Publisert:

Publisert: 23. februar 2025 11:36

Read Entire Article