– Vi regner med at den blir godkjent og sjøsatt i januar.
Stasjonsansvarlig Henning Rogn i Bamble er fornøyd med resultatet. Og at det nå kommer en løsning, etter at brannbåten har stått på land i snart 12 måneder.
Baugen har blitt 40 centimeter kortere, etter en ombygging til mellom 200.000 og 250.000 kroner.
– Valget var enten å kjøpe ny båt, eller å korte inn båt, sånn at den kom under den nye åttemetersregelen, sier Rogn.
Måtte ha nye sertifikater
Sjøfartsdirektoratets nye regler fikk konsekvenser for brannbåten fra 1. januar i år.
Da var det ikke lenger mulig for brannmannskapene å føre et lasteskip på åtte meter eller mer uten å ta sertifikatet D6.
For brannvesenet i Bamble har de nye reglene skapt mye hodebry. Det er et stort antall brannfolk som må kunne kjøre brannbåten når noe skjer.
Og de mente det ble for dyrt å sende over 20 ansatte på kurs.
– Det har jo også vært vurdert, men vi fant det som urimelig å gjøre. Det var ikke gunstig. Det er en stor kostnad, og det er en forholdsvis heftig utdannelse å ta, sier Rogn.
– Vi er noe overrasket over at en etat som jobber med redning aktivt gjør tiltak for å unngå et regelverk som handler om sikkerhet
Dag Inge Aarhus
Kommunikasjonsdirektør
Sjøfartsdirektoratet
Da NRK i februar i år lagde en TV-reportasje på brannbåten som stod på land, ble det avvist at det kunne være en løsning å forkorte båten.
Lenge så det ut til at brannvesenet måtte kjøpe inn en ny og kortere båt, slik blant annet Kragerø brann og redning har gjort.
Men etter mye fram og tilbake landet de likevel på å forkorte båten.
Brannvesenet fikk nemlig høre om andre som hadde gjort det samme.
– Et av spørsmålene var jo om det faktisk var mulig å få båten godkjent med innkorting. Den prosessen, hvem som kunne gjøre det og kostnaden. Når vi fikk kartlagt det, ble resultatet klarere og klarere for oss, forklarer Rogn.
Vanskelig å bruke skjønn
Reglene som yrkessjåførene må forholde seg til ble først innført for fire år siden. Men brannvesenet i Bamble og andre hadde dispensasjon fra kravet fram til 1. januar i år.
Ifølge Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet har Nordmøre og Romsdal brann og redning laget ett godt kursopplegg for de som vil ta D6-sertifikatet.
– Vi er noe overrasket over at en etat som jobber med redning aktivt gjør tiltak for å unngå et regelverk som handler om sikkerhet, men det er ikke vårt valg.
Kostnaden ved å kappe fartøyet i lengde vet vi ikke konkret, men ser ikke bort fra at den kunne dekket kostnaden med å ta D6 for noen av mannskapene.
– Hvorfor har det ikke vært mulig å få unntak fra reglene, for båter som bare er noen centimeter for lange?
– Det er vanskelig å bruke skjønn på en regel som knytter seg til lengde, for hva skal da være grensen. 10 cm, 30 cm eller 1 meter?
Formålet med kravet til sikkerhetsopplæring er å gi de som jobber om bord i båt nødvendig opplæring for å ivareta egen sikkerhet, hvis det skjer noe uventet og dramatisk.
Det er viktig kompetanse, mener Aarhus.
Fikk praktisk fender
Brannbåten i Bamble har samtidig blitt pussa opp og fått oppgradert elektronisk utstyr, så den totale regninga kommer på over en halv million kroner.
Men likevel er det langt unna prisen av en ny båt.
– Der båten er kuttet så har vi fått på en skikkelig fender, som gjør at båten kanskje blir vel så godt egna som den var.
Vi kan nå legge båten til en bryggekant eller en annen båt og presse på – uten at vi skader skroget. Så det er vi veldig godt fornøyd med, sier Rogn.
Nå venter bare en godkjennelse fra Sjøfartsdirektoratet om at båten er registrert på 7 meter og 99 centimeter.
En centimeter under grensen på åtte meter.
Publisert 27.12.2024, kl. 06.56