Norsk romfartshistorie:
BODØ (TV 2): Det tyske romselskapet varsler at det blir flere oppskytninger fra Andøya Spaceport trolig allerede i år.

Publisert 31.03.2025 23:37
– Rakett nummer to og tre er allerede satt i produksjon, det bekrefter Bulent Altan, styreleder i det tyske romselskapet Isar Aeropspace.
I flere måneder hadde selskapet forberedt seg ned til minste detalj. Rakettoppskytningen på Andøya hadde allerede vært utsatt i en uke på grunn av utfordrende værforhold.
Søndag 30. mars klokken 12.30 lå alt til rette. Nå skulle det skrives norsk romfartshistorie.
Alt så perfekt ut, men 30 sekunder etter at raketten tok av, skiftet den plutselig retning. Etter kort tid havnet den i havet med et brak, etterfulgt av en voldsom eksplosjon.

Ifølge selskapet skjedde alt i kontrollerte former.
– Vår første testflyging møtte alle våre forventninger og beskrives som en suksess. Vi hadde en klar og fin avreise. Etter 30 sekunders flytur ble den avbrutt. Alle sikkerhetsprosedyrene ble fulgt.
– Med dette resultatet føler vi oss trygge på at vi nærmer oss vår andre oppskytning, sier Daniel Metzler, direktør og en av gründerne bak selskapet i en pressemelding.
Isar Aerospace bygger og drifter raketter som skal transportere små og medium store satellitter ut i rommet. Det har tatt seks år å designe og utvikle raketten Spectrum.
Selskapet har 400 ansatte fra 50 nasjoner som jobber fra fem ulike steder. Det er private og internasjonale investorer som finansierer selskapet. Mange av disse er lidenskapelig opptatt av romfart.

Kapasitet på 40 raketter i året
Fra det nye hovedkvarteret i München vil Isar Aerospace i fremtiden ha kapasitet til å bygge 40 Spectrum-raketter i året.
Prosjektet «Going Full Spectrum» er historisk i europeisk målestokk og selskapet gir altså ikke opp selv om den første raketten havnet i havet.
– Det vil nok gå noen forsøk til før vi lykkes. Gårsdagens oppskytning var en suksess for selskapet og teamet har gjort en fantastisk jobb. Det er et stort globalt marked for oppskyting av satellitter ut i rommet, sier Altan.

– En milepæl
På Andøya Space, som har vært vertskap for det tyske romselskapet, er man naturlig nok også svært godt fornøyd.
– Vi har passert nok en fantastisk milepæl. Jeg er imponert og kjempestolt over at vi har fått lov til å skrive historie her på Andøya. Ideen om en Spaceport ble lansert av Odd Roger Enoksen i 2008, og nå har bilder fra Andøya gått verden rundt, sier Ketil Olsen, administrerende direktør ved Andøya Space.
Den historiske oppskytingen fra Andøya har satt Norge for alvor på romkartet.
– Oppskytingen på Andøya er et langt steg på vei mot fantastiske og nye muligheter. Med testoppskytingen viser Andøya at de leder an i romfartseventyret i Europa, sier fylkesrådsleder i Nordland, Svein Øien Eggesvik (Sp).
Dette vil gjøre Norge svært attraktivt for flere selskaper som ønske å skyte opp raketter ut i verdensrommet.

– Med det sikkerhetspolitiske bildet vi er vitne til i verden i dag, har tilgangen til verdensrommet fra Fastlands-Europa fått økt betydning. At utskytningsstedet ligger i et land med geopolitisk stabilitet er med på å bygge opp under de fantastiske fortrinnene som Andøya har i denne næringen, sier Eggesvik.
Takker Norge
Også det tyske romselskapet er fulle av lovord. De er svært godt fornøyd med samarbeidet mellom Norge og Andøya.
– Isar Aerospace setter stor pris på det sterke samarbeidet med Norge. Det er grunn til å rette en stor takk til Andøya Space, kommunen og lokalbefolkningen som har gjort dette til en god reise for oss, sier Metzler.
Når neste oppskyting finner sted, vet man ikke enda.
– Analyser av data, resultater og erfaringer med tanke på fremtidige oppskytninger, er allerede startet, skriver selskapet i pressemeldingen.