Ny undersøkelse: – De godt voksne er mest opptatt av brunfargen

6 days ago 14



Kreftforeningen er overrasket over resultatet fra DSAs nye undersøkelse.

 Frode Hoff / TV 2
KAN SKADE HUDEN: Overdreven eksponering av sol er skadelig for huden, ifølge Kreftforeningen og DSA. Foto: Frode Hoff / TV 2

Publisert 07.05.2025 19:53 Sist oppdatert 5 minutter siden

TV 2 har tidligere skrevet at mange unge nordmenn er opptatt av å sole seg og bli brune. 

Nå viser en ny rapport fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) at også de voksne er vel så opptatt av den potensielt kreftfremkallende aktiviteten.  

– Det ser absolutt ut som at det er de godt voksne som er mest opptatt av brunfargen, sier fagdirektør for optisk stråling i DSA Lill Tove Nilsen til TV 2. 

Vil bli brune

Et representativt utvalg bestående av norske kvinner og menn over 50 år ble spurt om sine solevaner i undersøkelsen. 2000 respondenter deltok. 

48 prosent av de spurte svarte at de var ute i solen med mål om å bli brun eller få farge. 

 Terje Pedersen / NTB
SOLGLADE: Mange nordmenn liker å sole seg, også de over 50 år. Foto: Terje Pedersen / NTB

Andelen blant kvinnene var 50 prosent, og 45 prosent blant mennene. 

Til sammenlikning har Kreftforeningen og DSA over flere år undersøkt solvaner hos befolkningen som helhet, altså et representativt utvalg av nordmenn over 18 år. 

Her har andelen som oppgir at de er ute i solen for å få farge falt de siste årene. I 2012 svarte 79 prosent av denne «helheten» at de er ute i solen for å få farge. I 2024 var andelen nede på 39 prosent.

Dette viste rapporten

Målet med DSAs undersøkelse har vært å forstå mer om solevanene til den voksne delen av befolkningen.

2000 respondenter over 50 år fikk spørsmål om sine solevaner.

  • 48 prosent sier de er ute i sola for å bli brune/få farge. 50 prosent av kvinnene, 45 prosent av mennene.
  • 63 prosent mener de ser bedre og eller sunnere ut med brunfarge. Blant kvinner er andelen 65 prosent.
  • 74 prosent sier seg enige i utsagnet «jeg er ute i solen fordi det er behagelig».

Undersøkelsen ble utført av Norstat på vegne av Direktoratet for stråling og atomsikkerhet.

Kilde: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

DSAs ferske undersøkelse viste også at 63 prosent av de spurte over 50 mener de ser bedre og eller sunnere ut med brunfarge.

 DSA
FAGDIREKTØR: Lill Tove Nilsen er fagdirektør i Direktoratet for stråling og atomsikkerhet. Foto: DSA

Fagdirektør Nilsen er ikke sikker på hvorfor middelaldrende og eldre i større grad er ute i solen for å få brunfarge enn de yngre, men hun har en hypotese: 

– Mange svarer at de syns de ser bedre og sunnere ut med brunfarge. Så det henger nok igjen noen holdninger hos de litt eldre generasjonene om at man må være brun, sier Nilsen. 

Hun viser til at det var mye fokus på å være brun på 80-tallet, ifølge henne. 

– Jeg har hørt folk si at det er for sent å gjøre noe nå, for sent å gjøre opp for det man har gjort før, sier Nilsen.

Det er en feiloppfatning, mener hun. 

 Kyrre Lien
BESKYTTELSE: Både DSA og Kreftforeningen trekker frem solkrem som en måte å beskytte huden mot skader på. Foto: Kyrre Lien

– Det er aldri for sent å begynne å beskytte seg. UV-en trigger skader, men det bare ligger der lagret og uten at noe mer skjer. Så hvis man beskytter seg i voksen alder, så trenger ikke det utvikle seg til å bli noe mer, sier fagdirektøren. 

Hun peker på solkrem, solbriller og solhatt, samt det å trekke inn i skyggen som mulige beskyttelsestiltak. 

Overrasket

Funnene i DSAs nye undersøkelse overrasker generalsekretæren i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

– Det har vært mange historier i media og sosiale medier de siste årene om unge som oppsøker solen midt på dagen for å bli raskest mulig brun, sier hun og fortsetter: 

– Det er fortsatt et sterkt ideal om å være brun i Norge, men det overrasker oss at så mange eldre også tenker at det er viktig.

 Mathias Moen / TV 2
OVERRASKET: Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross hadde ikke hørt om dette fra før. Foto: Mathias Moen / TV 2

Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder forekomst og dødelighet av føflekkreft. Rundt 9 av 10 tilfeller av hudkreft i Norge har sammenheng med for mye intens sol og solarium, ifølge generalsekretæren. 

– Vi har vært bekymret for at melanom, også kjent som føflekkreft, har økt over flere år. Det er alvorlig når rundt 3000 personer i året får melanom, sier Ross. 

Hun forklarer at økningen er ganske jevnt fordelt over hele landet og er tydelig hos begge kjønn, men sterkest hos kvinner. Den aller kraftigste veksten ser man hos de eldste. 

– Vi frykter at en del fortsatt ikke er klar over at du øker risikoen for hudkreft selv om du ikke er solbrent eller har fått farge. Det er fortsatt en del myter der ute, som for eksempel at man kan herde huden, sier Ross. 

Fraråder soling for å bli brun

Det positive er at solvanene til de under 50 ser ut til å ha blitt mer fornuftige de siste årene, ifølge DSA. Likevel ønsker både DSA og Kreftforeningen å få de over 50 med på laget.

– Hva vil du si til de over 50 som er opptatt av å bli brune? 

– At de er fine nok som de er. Prøv å begrense solingen og sørg for å beskytte seg i sola. Huden har det aller best med å ikke bli overbelastet av sol, sier Nilsen i DSA. 

Man behøver ikke unngå all aktivitet i sola, fordi sol er bra for oss i små mengder, fortsetter fagdirektøren. Men all soling med hensikt å bli brun er å fraråde, ifølge Nilsen. 

 Stian Lysberg Solum / NTB
SOLSESONG I VENTE: Sola er sterkere om sommeren. – Det betyr at vi må tenke både på hvor lenge vi skal være ute, og beskytte oss hvis vi skal være ute en stund, sier Nilsen i DSA. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ross i Kreftforeningen har følgende råd: 

– Nyt solen, men bruk rikelig med solkrem og trekk inn i skyggen midt på dagen! Dersom du vil bli raskt brun, er selvbruningskremer et tryggere alternativ, råder hun og fortsetter: 

– Det kan være lett å tro at når man kommer litt opp i årene, så er det ikke lenger viktig å beskytte seg i sola. Men det stemmer ikke. Huden «husker» episoder når vi blir solbrente eller vi er mye i intens sol. Derfor har solbeskyttelse betydning gjennom hele livet, fra vi er barn og til vi er gamle, sier Ross. 

Kreftforeningens fem solråd:

1. Begrens tiden i sterk sol

2. Oppsøk skygge

3. Bruk klær, noe på hodet og solbriller

4. Bruk rikelig med solkrem, faktor 30 eller høyere

5. Ikke bruk solarium

Kilde: Kreftforeningen

Read Entire Article