Ny NVE-rapport: Nettleien vil skyte kraftig i været mot 2030

1 week ago 8



Kortversjonen

  • En ny rapport viser at nettleien i Norge vil øke med i underkant av 25 prosent i perioden 2024–2030.
  • Trøndere kan vente seg et hopp i nettleien på 30 prosent, mens østlendingene kan få en økning på 25 prosent.
  • I Nord-Norge ventes nettleien å øke i underkant av 25 prosent, mens nettleien på Sørlandet og Vestlandet øker rett under 20 prosent.

Snittet for hele landet blir trolig rett under 25 prosent.

Det fremkommer i en ny rapport om fremskriving av nettleie for perioden 2024–2030 som publiseres torsdag.

– Betydelig økning

– Det er dyrt å bygge nett og det ligger an til betydelig økning i nettleien fremover, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund til VG.

Trønderne kan vente seg et hopp i nettleien på 30 prosent de neste seks årene mens østlendingene får en økning på 25 prosent. I Nord-Norge ventes nettleien å øke i underkant av 25 prosent, mens nettleien på Sørlandet og Vestlandet vil trolig øke rett under 20 prosent.

De anslåtte økningene er før inflasjon, mva. og andre avgifter.

Bilde av Vassdrags- og energidirektør Kjetil LundVassdrags- og energidirektør Kjetil Lund

– Tror du folk har forståelse for dette?

– Det vil sikkert variere litt. Det er som regel ikke gøy med høyere regninger, men realiteten er at det koster å bygge ut nettet og oppgradere det vi allerede har. Det er behov for å bygge mer nett for å legge til rette for næringsliv, klimakutt og elektrifisering. Men det er ikke gratis, sier Lund og legger til:

– Derfor er det så viktig at vi også utnytter godt det nettet vi allerede har bygget, og at vi satser på energieffektivisering.

170 milliarder

Beregningene er gjort i faste 2023-priser og før avgifter. Det betyr at den faktiske nettleien folk må betale, også vil avhenge av utviklingen i priser og avgifter de neste årene, fremgår det av rapporten som er skrevet av RME, en uavhengig reguleringsmyndighet i NVE.

Det er RME som bestemmer hvor mye nettselskapene får lov til å ta seg betalt for å levere strømmen til døren din. I perioden 2024–2030 vil nettselskapene investere rundt 170 milliarder kroner i strømnettet.

Den regningen sender de videre til kundene.

Strøm Nord-Norge

I Nord-Norge finnes det tiltak for
å begrense strømutgiftene til husholdninger. Det er merverdiavgiftsfritak fra elektrisk kraft og
alternative energikilder. I Nord-Troms og Finnmark er det også fritak for elavgift. Kilde: NVE

Lund understreker at det er usikkert akkurat hvor mye nettleien vil øke. Det avhenger av hvor store nettinvesteringene faktisk blir, strømprisen, rentenivået, forbruksutviklingen og Statnetts flaskehalsinntekter.

Når strøm fraktes, forsvinner det alltid en del på veien Er strømmen dyr, blir dette tapet mer kostbart. Men hvis flaskehalsinntektene er store på grunn av geografiske prisforskjeller, reduseres nettleien.

Elvia, Norges største nettselskap, har allerede varslet at de skrur opp prisene med 12–14 prosent fra 1. oktober samt at det kan komme enda en økning denne vinteren.

– Hvorfor øker nettleien mest i Midt-Norge og på Østlandet?

– Det skyldes at det er i Midt-Norge og Østlandet nettselskapene har flest planer om nettinvesteringer. Og ifølge våre analyser kommer også strømprisen til å øke mer i Midt-Norge, sier Lund.

– Disiplinere nettselskapene

– Er det aktuelt at staten betaler noe av de økte investeringene i nettet?

– Det blir ikke billigere av den grunn. Vi som bor her i landet må finansiere det som blir gjort i landet, enten det skjer over skatteseddelen eller via brukerbetaling. Hvordan nettet vårt skal finansieres er et politisk spørsmål, sier Lund som mener det også er fordeler å betale gildet via nettleien.

– Det kan disiplinere nettselskapene at de ikke kan sende regningen til staten. Det er også et incentiv til husholdninger og næringsliv om å bruke strøm når det er mindre press på nettet.

Strømstøtten dekker ikke nettleie. Den dekker 90 prosent av strømprisen over 73 øre per kWh – eller 91,25 øre inklusiv moms.

Noen vil nå kanskje hevde at når det er lite vann, settes strømrisen opp og når det renner over settes nettleien opp?

– Nå er strømprisene mye lavere enn de var for en tid tilbake, blant annet fordi gassprisene er mye lavere og fyllingsgraden veldig høy. Men dette handler om investeringer som skal finne sted i mange år fremover, avslutter Lund.

Read Entire Article