Ny, norsk undersøkelse: Stor frykt for verdenskrig

1 month ago 22



Irina Zubsjenko går tur med hunden i et utbombet område av Ukrainas hovedstad Kyiv etter et russisk angrep i mars 2022. Krigen som startet noen uker i forveien endret hele den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB

Publisert: 12.08.2024 07:42

Kortversjonen

I en undersøkelse utført for Institutt for fredsforskning (PRIO) mener 41 prosent av de spurte i Norge det er sannsynlig at en ny verdenskrig vil bryte ut i løpet av de neste 10 årene.

Like alarmerende forventer 55 prosent en ny væpnet konflikt i Europa.

– Våre funn avslører en bekymringsfull forventning blant nordmenn om at vi er på randen av betydelig global uro, med frykt for forestående verdenskrig og en ny europeisk konflikt, sier PRIO-direktør Henrik Urdal.

– Dette understreker behovet for en økt innsats for fred og konfliktforebygging, sier han.

Undersøkelsen måler norske oppfatninger om krig og fred i forkant av Arendalsuka, der forskere på PRIO skal ta for seg om verden blir stadig mer ustabil.

Undersøkelsen viser også at to tredjedeler av de spurte nordmenn mener det er flere væpnede konflikter i dag sammenlignet med for 20 år siden. Et flertall tror at flere dør på grunn av disse konfliktene enn for to tiår siden.

Et flertall mener også at det har vært en tilbakegang i demokrati på verdensbasis. Dette bekreftes av forskning fra V-Dem Institute.

Undersøkelsen har også sett på nordmenns holdninger til institusjoner og organisasjoner som FN. Et flertall av respondentene mener at disse institusjonene er mindre betydningsfulle enn før.

Undersøkelsen ble gjennomført av Yougov mellom 28. juni og 3. juli på et utvalg på 1022 voksne i Norge.

Read Entire Article