Norske studenter bør prioriteres først

8 hours ago 1



Køen til studentboligene er alt annet enn rettferdig.

 Lise Åserud / NTBKRITISK TIL PRIORITERINGENE: «Sannheten er at mange internasjonale studenter er her i ett semester og gir fra seg leiligheten før jul. Det fører til tomme leiligheter i januar fordi de norske studentene da har flyttet inn i mye dyrere leiligheter privat», skriver Fpu-leder Simen Velle. Foto: Lise Åserud / NTB
Onsdag 23. juli kl. 10:29
 SIMEN VELLEAv: SIMEN VELLE

Leder i Fpu

Lederne av de to studentparlamentene Milad Rezvan og Victoria Skosletten Dalen bruker kraftig skyts når de forsøker å forsvare prioriteringene sine.

De lyver om hva jeg mener, de leker selv med tallene de anklager meg for å leke med, og de påstår at jeg «skylder på utlendinger» når det FrP forsøker å gjøre er å sørge for at alle stiller på samme startstrek.

Tidligere i sommer kritiserte jeg studentsamskipnadenes prioritering av internasjonale studenter i studentboligkøen, noe som er smått absurd i den boligsituasjonen norske studenter står i.

DET BYGGES, MEN BYGGES DET NOK?: Simen Velle, leder for Fremskrittspartiets Ungdom, foran Nydalen Studentby i Oslo.  Foto: Lise Åserud / NTBDET BYGGES, MEN BYGGES DET NOK?: Simen Velle, leder for Fremskrittspartiets Ungdom, foran Nydalen Studentby i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

Når Studentparlamentenes ledere anklager meg for å forenkle situasjonen og leke med tall bør de starte med å feie for sin egen dør.

For det første stemmer tallene. De danner et øyeblikksbilde av situasjonen ved studiestart.

Rezvan og Dalen påstår at det er i august de internasjonale studentene kommer og at de ikke har så stort nettverk i nytt land, noe som forsåvidt er riktig, men som også gjelder alle andre studenter.

Høstsemesteret starter i august for alle, og nettverkene for å skaffe seg rimelig bolig i ny by er det få som sitter på.

Rezvan og Dalen påstår også at disse tallene bare er stygge i august, og at det jevner seg ut over resten av året.

Sannheten er at mange internasjonale studenter er her i ett semester og gir fra seg leiligheten før jul, det fører til tomme leiligheter i januar fordi de norske studentene da har flyttet inn i mye dyrere leiligheter privat.

Det er i august de fleste studenter trenger et sted å bo, men det virker ikke som et nevneverdig poeng for mine kritikere.

Bør internasjonale studenter prioriteres i (student)boligkøen?aJabNeicUsikker

Studentparlamentene påstår også at internasjonale studenter «ikke hopper foran i køen», når prioritet i utdelingen av studentboliger er akkurat det de innrømmer, og akkurat det jeg påpeker.

Det er helt greit å være uenig med meg, men det å først vedta en skjev prioriteringsrekke, og så late som at den er rettferdig er i beste fall litt merkelig.

Disse tallene kan man sikkert krangle mye om, men grunnmuren i problemet er at det bygges for få studentboliger, noe studentparlementene anklager meg for å ikke ville gjøre noe med.

De påstår at jeg ikke tar til orde for for flere studentboliger, og heller ikke et enklere regelverk for å bygge.

Hvis mine kritikere hadde lest artikkelen de hisser seg sånn opp over litt nøyere, hadde de sett at jeg i det samme intervjuet ber om begge deler.

Jeg sier klart at de 3000 boligene regjeringen foreslår ikke er nok og i avsnittet etter kommer jeg med en rekke forslag til hvordan vi kan forenkle regelverket.

Vi burde fjerne krav om både utslippsfrie byggeplasser og endel av miljøkravene, vi burde få Plan og bygningsetaten til å effektivisere og vi burde innføre en full regelstopp de neste 5 årene.

 Heiko Junge / NTBFoto: Heiko Junge / NTB

Vi burde stille flere tomter til rådighet og vi burde sørge for at byggingen kommer i gang.

Vi burde også fjerne avkortningen på inntekt i studiestøtten, øke studiestøtten til 1,5G og heve frikortgrensen til 150.000 kr.

Det at studentparlamentene reagerer som de gjør for stå for deres egen regning, men Fremskrittspartiet kommer alltid til å stå på studentenes side, og foreslå politikk som vil gjøre studenthverdagen enklere.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article