Norske Mathilde i Sør-Korea: – Folk er sjokkerte

2 weeks ago 12



Norske Mathilde Jacobsen Oseberg ble øyenvitne til de dramatiske hendelsene i Sør-Korea tirsdag.

 YONHAP
UNNTAKSTILSTAND: I seks dramatiske timer var Sør-Korea i sjokk over presidentens grep. Foto: YONHAP

Publisert 04.12.2024 13:03 Sist oppdatert 25 minutter siden

– Det var veldig sjokkerende. Det var en helt vanlig tirsdags kveld, og det første vi merket var et helikopter som suste over oss, forteller Mathilde Jacobsen Oseberg til TV 2. 

 TV 2
STUDENT: Mathilde Jacobsen Oseberg jobbet tidligere i TV 2, men studerer nå koreansk i Seoul. Foto: TV 2

Oseberg er tidligere ansatt i nyhetsavdelingen i TV 2, men flyttet til Sør-Korea for å studere. 

Nå bor hun like ved nasjonalforsamlingen hvor tungt bevæpnede soldater med støtte av militærhelikoptre og pansrede kjøretøy omringet parlamentet for å holde folkevalgte ute.

Dramaet startet da president Yoon Suk-yeol svært overraskende erklærte militær unntakstilstand og sendte soldater ut i Seouls gater. 

Folkevalgte klatret inn

– Jeg og mange andre dro ut for å se hva det var som skjedde. Vi så flere helikoptre som fløy over nasjonalforsamlingen.

På sosiale medier haglet det med videoer av folkevalgte som klatret over høye vegger for å komme seg inn i bygningen. De brukte brannslukningsapparater for å holde soldater ute.

 HANDOUT
DRAMA: Overvåkningsbilder viser soldater inne i parlamentsbygningen. Det var første gang på mer enn 40 år at det ble erklært militær unntakstilstand i landet. Foto: HANDOUT

– Utenfor nasjonalforsamlingen var det fullt av mennesker. De bannet og ropte og reagerte sterkt på nyheten de akkurat hadde fått med seg, forteller Oseberg. 

Seks timer med drama

Fra å være en helt vanlig tirsdagskveld i sentrum av Seoul, var det nå kaos i gatene.

 JUNG YEON-JE
KJEMPET SEG INN: Folkevalgte klatret over høye vegger for å komme seg inn i bygningen Foto: JUNG YEON-JE

– Ble du redd?

– Da nyheten kom, var jeg hjemme, og kjente på frykt. Jeg ble veldig forvirret og jeg har ikke opplevd dette før, sier Oseberg. 

Hun forteller at hun ikke visste hvordan hun skulle håndtere nyheten med en gang, men etter hvert gikk hun ut og fikk oversikt. 

– De militære styrkene trakk seg fort tilbake og politiet fikk kontroll. Så jeg var ikke redd da jeg var ute ved nasjonalforsamlingen, sier hun. 

 ANTHONY WALLACE
RISIKERER RIKSRETT: President Yoon Suk Yeol anklager opposisjonen for å løpe Nord-Koreas ærend. Foto: ANTHONY WALLACE

Den militære unntakstilstanden varte til slutt i rundt seks timer.

Hamstrer mat

– Hvordan er stemningen i dag? 

– I dag har det roet seg. Det roet seg veldig fort da det ikke var så mange som var enig med valget president Yoon hadde tatt. I dag er hverdagen tilbake til normalen, sier Oseberg. 

Men hendelsen satte en støkk i mange. Onsdag har mange sørkoreanere hamstret varer i tilfelle bråket skal fortsette, skriver The Korea Tmes.

– Men det er fortsatt mange som er irritert og sint over en veldig unødvendig frykt som ble skapt. De fleste ønsker nå at presidenten skal gå av. 

Krever riksrett

Det var første gang på mer enn 40 år at det ble erklært militær unntakstilstand i landet, som ble demokratisk mot slutten av 1980-tallet.

 Kim Hong-Ji
DEMONSTRERER: Unntakstilstanden vekket sterke følelser i landet som ikke ble demokratisk før på slutten av 1980-tallet. Foto: Kim Hong-Ji

Yoon er bedt om å gå av, og en avstemning om riksrettsforslaget kan ventes allerede fredag, ifølge folkevalgte i opposisjonen.

Forsvarsministeren har allerede tilbudt seg å gå av.

Blant de 190 som kom seg inn i nasjonalforsamlingen for å oppheve unntakstilstanden, var 18 fra Yoons eget parti.

Konflikt rundt holdning til Nord-Korea

Presidenten forklarte beslutningen om å innføre unntakstilstand med at antistatlige krefter har planer om å gjøre opprør, og han anklaget de fremste opposisjonspartiene for å støtte Nord-Korea.

Yoon har ført en konfronterende linje overfor Nord-Korea, som han sier er den eneste måten å hindre at det atombevæpnede nabolandet går til angrep.

Presidenten har slitt med å få gjennom sin agenda i nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av opposisjonen. Samtidig har det pågått en korrupsjonsskandale rundt ham og kona.

Read Entire Article