Gjennom julehelgen skal bilkolonner fra Norge frakte opptil 70 biler med droner og utstyr fra Norge til Ukrainas krigere, finansiert av gaver fra private givere.
Mandag 23. desember kl. 12:09Kortversjonen
- Private norske givere bidrar tungt til Ukrainas forsvarskamp. Om kort tid skal opptil 70 biler kjøres til Ukraina med droner og annet utstyr.
- Stortingsrepresentant Peter Frølich leder foreningen Fritt Ukraina. Foreningen har samlet inn nærmere 200 millioner kroner fra donorer.
- Hans Herman Horns Stiftelse donerer nå 15 millioner kroner til Fritt Ukraina, som skal utruste en ny drone-brigade i det ukrainske forsvaret.
– De nærmeste ukene skal vi utruste en helt ny drone-brigade innenfor Ukrainas militære, sier stortingsrepresentant Peter Frølich (H).
Han stiftet og leder foreningen Fritt Ukraina, som nærmer seg 200 millioner kroner i innsamlede midler siden krigen startet i 2022.
– Mitt høyeste ønske for 2025 er å legge ned organisasjonen, fordi det er blitt fred på Ukrainas premisser. Inntil da skal vi jobbe døgnet rundt for å hjelpe soldatene, sier Frølich til VG.
Den viktigste kampen
De siste dagene har det kommet noen betydelige bidrag:
– Dette kan være den viktigste kampen i vår generasjon. Vi som er i posisjon til det, bør bidra kraftfullt, sier Cornelia Horn.
Sammen med broren Ragnar Horn har hun fredag møtt Frølich. De har gitt Fritt Ukraina et bidrag på 15 millioner kroner fra Hans Herman Horns Stiftelse.
Frølich sier at foreningen har mottatt løfter om 70 millioner kroner i førjuls-tiden. Det meste av summen skal brukes for å ruste opp drone-brigaden i Ukraina. Andre store bidragsytere er Klaveness-rederiet, og eiendomsutvikleren Centra-gruppen.
200 millioner på tre år
Fritt Ukraina skal nå omsette pengene til biler og utstyr som i ukene som kommer skal fraktes av frivillige til fronten i Ukraina. Bilene kommer fra hele landet, fra Finnmark til Agder.
– Jeg kan garantere at dette utstyret som de norske giverne nå finansierer, vil bidra til at deler av ukrainsk territorium fortsatt skal være ukrainsk, sier Peter Frølich til VG.
Høyre-representanten fra Hordaland har selv reist til Ukraina 12 ganger for å avlevere kjøretøyer og utstyr.
Demokrati og forsvar
Fire søsken arvet styringen av Hans Herman Horns stiftelse da deres far med samme navn døde. De forvalter nå 1,1 milliarder kroner og deler ut avkastning til formål som Hans Herman Horn (1931–2020) var spesielt opptatt av.
– Et av formålene kaller vi «demokrati og forsvar». Og ingen sak er i dag større enn forsvaret av Ukrainas uavhengighet , forklarer Ragnar Horn.
– Vår far var dypt engasjert i forsvarssaken. Han vokste opp under andre verdenskrig, mens vår generasjon har fått leve i frihet siden, sier Cornelia Horn.
Stiftelsen donerte 10 millioner kroner til Caritas da krigen brøt ut i 2022. Pengene ble øremerket til humanitær hjelp til ukrainske flyktninger på grensen til Polen.
– Vi ser hele tiden etter prosjekter innenfor stiftelsens formål. Vi er opptatt av at pengene skal komme fram til formålet og ikke bli brukt underveis til administrasjon. Og det er viktig for oss å ha korte prosesser, fra ide til handling.
– Å støtte frihetskampen i Ukraina på denne måten er uttrykk både for et økonomisk bidrag og et engasjement som vi står inne for, sier Ragnar Horn.
Ikke tid til å vente
– Stortinget har nettopp bevilget 35 milliarder til Ukraina av skattebetalernes penger. hvorfor er det da behov for private midler i tillegg?
– Som far sa: Kanskje det og det er en offentlig oppgave. Men vi har ikke tid til å vente, sier Cornelia Horn.
– Her er det åpenbare behov som det offentlige ikke dekker, forklarer Peter Frølich.
– Formålet med denne aksjonen er å skaffe alt som en mobil militær avdeling trenger, bortsett fra våpen.
– Vi gir dem pansrede kjøretøyer og termiske droner som kan oppdage om fiendtlige soldater er på vei. Vi kjøper inn undertøy av ull og vinterutstyr. Men det viktigste vi kan gi dem er kjøretøyer, som pickup og suv, og som gjør dem svært mobile, fortsetter han.
Folk i foreningen Fritt Ukraina tråler nå bilannonser på finn.no og tilsvarende nettsteder i andre land.
Oppkalt etter Sønsteby
Foreningen har lovet å støtte opprettelsen av en ny brigade som bygges opp av en ukrainsk offiser, Robert «Madyar» Brovdi, en tidligere forretningsmann som har utviklet et nytt konsept for dronekrig.
– Hovedkvarteret til en av avdelingene vi støtter, er oppkalt etter Gunnar «Kjakan» Sønsteby, sier Frølich.
– Jeg tror dette er verdens første rene drone-brigade. Soldatene er kjent under navnet «Madyars fugler». Å oppdage fiendtlige som stormer mot de ukrainske stillingene med varmesøkende droner, er forskjellen på å overleve eller dø.
Frølich forklarer at avdelingen har utviklet og perfeksjonert mobil krigføring slik at soldatene kan forflytte seg raskt og slå til mot russene, eller stoppe russiske angrep.
– Det er en teknologisk veldig avansert avdeling, og de påfører russerne store nederlag, sier han.