Telefonbruk i juleselskap: To av tre irriterer seg

4 hours ago 6



 Carolyn Kaster / AP / NTBMelania og Donald Trump henger på tråden under julefeiringen 2017. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Nordmenn er for ofte skjermslaver, selv i familieselskap. Kvinner og eldre er de som irriterer seg mest, viser en undersøkelse.

Mandag 23. desember kl. 17:23

Kortversjonen

  • Nordmenn er ofte på mobilen, selv i familieselskaper.
  • Kvinner og eldre irriterer seg mest over mobilbruk, viser en YouGov-undersøkelse.
  • Ironisk nok irriterer 66 prosent av de unge seg, selv om 45 prosent innrømmer hyppig bruk.
  • Ekspert anbefaler positivt fokus og aktiviteter som inkluderer alle for å redusere mobilbruken.

Det er snart jul og høysesong for sosiale sammenkomster.

Dessverre opplever et stort flertall av nordmenn at mobilen for ofte kommer i veien for samværet. Det kommer frem i en undersøkelse fra YouGov på vegne av Telenor.

Skal du bruke mobilen under julemiddagene?aJa, 100 prosent. Må få litt pause fra slitsomme boomersamtalerbKanskje en lowkey titt her og dercAldri! Jeg blir shook av alle som gjør detdJeg skal bare google en ting eller to for å sette onkel Reidar på plass ...

Ironisk nok irriterer 66 prosent av de unge seg over mobilbruken, samtidig som 45 prosent innrømmer hyppig bruk.

Mobilbruk i sosiale settinger

  • 78 % opplever ofte at andre bruker mobilen i sosiale settinger, men bare 26 % innrømmer å gjøre det selv.

Generasjonsforskjeller:

  • Eldre over 60 år irriterer seg mest (71 %), men er minst på mobilen selv (10 % innrømmer det).
  • Blant de yngre (18-29 år) sier 67 % at de irriterer seg over mobilbruk, men 45 % innrømmer selv hyppig bruk.

Kjønnsforskjeller:

  • Kvinner irriterer seg mer (70 %) enn menn (62 %), og oppgir å bruke mobilen mindre enn menn i sosiale sammenkomster (25 % vs. 31 %).
 Helge Mikalsen / VGCivita-leder Kristin Clemet, og Høyre-politikere Michael Tetzschner, Jan Tore Sanner og Ine Marie Eriksen Søreide viser hverandre noe på mobiltelefonene på Høyres valgvake i 2023. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Viktig med positivt fokus

Det viktigste for å unngå at mobilen invaderer familieselskapet, er å ha et positivt fokus, forklarer barne- og ungdomspsykolog og tidligere parterapeut Kirsten Resaland.

– Man må ta litt pulsen på det, og heller lede an ved å være et godt eksempel, sier hun.

Bilde av Kirsten Holtmon ResalandKirsten Holtmon Resaland

Psykologspesialist, forfatter og foredragsholder

Hun foreslår at man heller har et fokus på at alle kan delta i aktiviteten eller samtalen, enn å konfiskere mobiler.

– Vi må være pragmatiske. Det viktigste er å unngå at en person sitter og skroller for seg selv og blir utilnærmelig, mens resten av selskapet prøver å prate.

 Krister Sørbø / VGVG-helgs julefest i 2015 med Geir Lundestad, Sophie Elise Isachsen (lilla hår), Lan Marie Nguyen Berg og Magnus Devold Foto: Krister Sørbø / VG

Hun foreslår for eksempel at man henter frem brettspill eller lignende som alle synes er gøy.

– Hvis målet er å engasjere ungdommene i familieselskapet, kan det være lurt å gå til innkjøp av noen litt nyere spill og aktiviteter, ikke forvente at de skal like de samme spillene som var populære hos generasjonen før dem.

Les også: Marstein har helt rett

– Noen gjemmer seg litt bak mobilen

Resaland understreker også at det for barn og unge ofte kan være legitime følelser bak mobilaktiviteten.

– Noen gjemmer seg litt bak mobilen fordi de synes det er slitsomt. De vet ikke helt hva de skal si eller hvordan de skal håndtere det sosiale, og da føles det tryggere å ta opp mobilen, sier hun.

Psykologens råd til mobilfrie juleselskaper

1. En måte å skape en mobilfri kultur på uten å virke for moralistisk, er å si ting som "Er det greit jeg tar fram mobilen akkurat nå for å sjekke det vi lurer på?"

2. Det kan godt hende mobilen kan ha en naturlig plass i selskapet, for eksempel at noen av dere ofte får rollen med å google et diskusjonstema dere er engasjerte i.

3. De eldste ungdommene og de voksne kan gjerne ha en mailutveksling på forhånd med for eksempel. "Vi bør kanskje være gode forbilder for de yngre i selskapet på lørdag og la mobilene ligge i jakken?»

4. Voksne som vet at barnet deres blir sittende asosial på mobil, kan ta det opp med dem i forkant, uten å være streng eller spille på skam.

5. Hvis en ungdom trenger å ta en pause med mobilen av gode grunner, for eksempel autisme, bør vertskapet få vite det, men de trenger ikke vite hvorfor.

6. Sett i gang morsomme fellesaktiviteter, men også gøye ting de unge mellom. Kanskje de heller vil teste ut "One Night Ultimate Werewolf" enn monopol eller stigespill.

7. De unge tåler at det er normer, og må lære at det er uhøflig, men det er ingen grunn til å snakke om det som om de er slubberter.

 Janne Møller-Hansen / VGKomiker Herman Flesvig tar en selfie med skuespiller Jon Øigarden. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Som undersøkelsen viser, er det tydelige generasjonsforskjeller i tankegangen rundt mobil.

– De unge har jo vokst opp med mobilen som en slags forlenget del av dem selv, så det er ikke sikkert at de egentlig tenker over når de tar opp mobilen og når de ikke gjør det, forklarer Resaland.

Hun oppfordrer til å vise forståelse, og huske at for mange unge kan det være en naturlig måte å være sosial på å bruke mobilen.

– For barn som skal bli kjent, er det ofte tryggest å vise hverandre kule ting på mobilen. Det er en måte å ha delt oppmerksomhet på.

Les også: Avlogget i ett år – forsker gjorde overraskende funn i hjernen

Read Entire Article