Ukraina-soldaten Sandra Andersen Eira (38) venter barn med sin ukrainske soldat-ektemann. Hun vil at barnet skal bli født i Norge.

Publisert 28.05.2025 13:05
Sametingspolitiker Sandra Andersen Eira er den mest kjente norske Ukraina-soldaten.
Hun dro til Ukraina kort tid etter Russlands angrep i februar 2022 – og har kjempet ved fronten i tre år.

Der møtte hun også kjærligheten, og i fjor giftet hun seg med sin Jabari i et bryllup ved fronten.
Nå venter de to barn.
– Planen er at ungen vår skal bli født i Norge. Få norsk statsborgerskap og en trygg og god framtid, sier Eira.
Tirsdag hadde ekteparet en fotoseanse ved en elvebredd i Ukraina.

– Vi håper at krigen er over før ungen vår blir født. Og hvis ikke, får vi finne de beste og tryggeste løsningene, sier Eira.
– Ufattelig glade
Eira har fra før en datter, Leah (19).
– Det er spesielt å bli mor, og det er enda mer spesielt når man opplever å gå gravid i krigen og vente en unge i usikkerhet.

38-åringen er fortsatt på kontrakt med det ukrainske forsvaret. Hun er imidlertid ikke lenger ved fronten. Siden hun kom til Ukraina, har hun deltatt i flere harde slag.
Eira har åpent fortalt at hun flere ganger trodde hun skulle dø. I fjor høst ble hun og ektemannen lagt inn på sykehus, såret av bombeangrep.
Nå håper hun at både hun og ektemannen kan få en tryggere framtid.
– Vi skulle selvfølgelig ønske at vi satt i et trygt, fint lite hus i Norge og visste hva neste måned bringer. Sånn er det ikke for oss. Men vi er ufattelig glade for at vi skal få en unge.
– Uansett hvordan livet er, spesielt i krig, må du bare tilpasse deg. Hvis du ikke klarer det, overlever du ikke, sier Eira.
Skjønner at folk reagerer
Hun sier hun forstår at folk kan reagere på at hun velger å bli gravid mens hun kjemper en krig.
– Det å først gifte seg i en krig, og så få en unge i en krig, det er jo spesielt. Men vi er veldig glade. Det er en glede i krigen, og alle i enheten vår var kjempeglade og feiret det stort.

Mesteparten av første trimester ble gjennomført mens hun var ved fronten.
– Jeg er blitt overført til spesialstyrkene, som gjør at jeg kan leve mer som normalt. Jeg er ute av frontlinjer med bunkere og skyttergraver, og blir ikke truffet av artilleri eller droner lenger, sier Eira.
– Sånn sett er jeg jo trygg da, mens jeg er gravid.
Nå jobber ekteparet for å få overført Jabari også til en tryggere stilling.
– Jeg håper vi klarer å ordne papirer så han kan bli med til Norge for fødselen. Det er viktig. At barnet skal kjenne ham fra det blir født.

– Men vi har en usikker framtid. Vi vet jo ikke om fredssamtalene slår til. Vi vet ikke om krigen varer til september. Hva gjør vi da?
– Da er det rett til Norge
Det som skaper mest usikkerhet for ekteparet nå, er situasjonen til Jabari. Han er ukrainsk statsborger, leder for sin enhet og kan ikke bare forlate landet.
– Vi må ta uke for uke og måned for måned. Håpe at det enten blir en slutt på krigen før ungen er født, eller at vi finner en løsning på hvordan vi kan komme oss ut av krigen, sier Eira.

Norske Sandra fann kjærleiken i bomberegnet
– Men fram til da står vi fast i krigen. Jeg har giftet meg med en ukrainsk offiser, som ikke bare kan dra. Jeg håper selvfølgelig at vi kan komme hjem til Norge og få en sikker framtid. Men nå er alt usikkert.
– Hvis krigen tar slutt, hva gjør dere da?
– Da er det rett til Norge. Det har aldri vært et spørsmål om det, verken for meg eller han. Vi vil at ungen vår skal vokse opp der.

Hun sier det å få barn var noe de ønsket.
– Definitivt. Årene går. Du har to valg i krig: Du kan la deg styre av frykt og stoppe hele livet ditt, la krigen og frykten styre deg, eller du kan tilpasse deg.
– Vi kan ikke la livet stoppe opp. Så det var absolutt planen vår å få en familie, og bare håpe at vi overlever lenge nok til at vi kunne få det.