Norges Bank holder renta uendra

2 weeks ago 20



Norges Bank har hevet renta 14 ganger siden høste 2021, blant annet for å forsøke å få bukt med den høye prisveksten i samfunnet.

Fredag formiddag ble det kjent at Norges Bank holder styringsrenta uendra på 4,5 prosent, i likhet med det flere eksperter på forhånd ventet.

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil renten trolig holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Den pengepolitiske komiteens vurdering er at renten er høy nok til å få prisveksten ned til målet på 2 prosent innen rimelig tid, står det i pressemeldingen.

Prisveksten i Norge avtok til 3,9 prosent i mars, men den er fortsatt over målet til sentralbanken.

Komiteen understreker at det er mye usikkerhet om hvordan økonomien vil bli framover, og at de kan sette opp renten igjen om «skulle det bli nødvendig».

Snakker om hensynet til jobbene til folk

Norges Bank har siden rentehevingene startet høsten 2021 fått mye kritikk av LO. Årsaken er at LO mener Norges Bank har feiltolket oppgaven til sentralbanken med å stabilisere økonomien.

LO mener Norges Bank har tatt for lite hensyn til å sikre jobbene til folk. Rentehevinger bidrar til å bremse økonomien. Men tross 14 rentehevinger, er ledigheten fortsatt nær rekordlav i Norge.

Fredag kom en oppdatering fra sentralbanken om den pengepolitiske strategien. Den kan tolkes som et svar på LO-kritikken:

– I den oppdaterte strategien presiserer vi at vi tolker mandatet vårt slik at vi skal legge stor vekt på sysselsettingen – også i situasjoner der inflasjonen avviker mye fra målet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Sentralbanken understreker at dagens beskjed ikke er en endring, men forteller hvordan sentralbanken jobber med å vektlegge ulike hensyn når renten skal settes.

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Prognose Norges bank

Til tross for at Norges Bank velger å holde renta uendra, har flere banker allerede begynt å kutte boliglånsrenta.

På rentemøtet i mars ble det kjent at Norges Bank ser for seg det første rentekuttet i september.

Fredag melder sentralbanken at det kan bli behov for å holde renta oppe noe lenger enn det banken tidligere så for seg.

Publisert 03.05.2024, kl. 10.00 Oppdatert 03.05.2024, kl. 10.30

Read Entire Article