Norge sender ambassadøren til Putins seremoni

1 week ago 14



Vladimir Putin ankommer en seremoni i desember 2023. Foto: Sergei Guneyev / AP / NTB

Tirsdag skal Vladimir Putin formelt innsettes i seks nye år som Russlands president, i en seremoni i Kreml. Den norske ambassadøren Robert Kvile vil være til stede, ifølge Utenriksdepartementet.

  • Bilde av Alf Bjarne Johnsen
tirsdag 7. mai kl. 09:12

Ifølge Russlands valgkommisjon oppnådde Putin mer enn 87 prosent av stemmene da det russiske folk gikk til urnene søndag 17. mars.

I dag, tirsdag, starter Putin på sin femte periode som Russlands statsoverhode, mens hans væpnede styrker fortsetter invasjonen i Ukraina – en krig som et stort flertall av verdens land har fordømt i FN.

Derfor deltar Norge

– Norges forhold til Russland er sterkt preget av Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina, sier statssekretær Eivin Vad Peterson (Ap) i en uttalelse til VG.

– Russland står på feil side av historien. Likevel er det i Norges interesse å opprettholde diplomatiske kanaler med vårt naboland, ikke minst i krevende tider, for å kunne håndtere viktige spørsmål om sikkerhet til havs, fiskerisamarbeid og grensehåndtering. Derfor er Norge representert ved vår ambassadør ved president-innsettelsen, legger han til.

Boikotter

Det er uklart hvor mange lands ambassadører som møter opp i Kreml for å markere gjenvalget.

Tyskland, Estland, Latvia og Litauen har avklart at de ikke vil være til stede under Putins seremoni i Kreml.

Frankrike har derimot bekreftet at deres Moskva-ambassadør vil overvære innsettelsen.

Robert Kvile<-Robert Kvile

Norges ambassadør til Russland.

– Det såkalte valget

Dagen etter valget i Russland, 18. mars, sendte UD ut en uttalelse fra utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) om «det såkalte valget i Russland», og omtalte det som verken fritt eller rettferdig gjennomført.

- Det har ikke vært et valg slik vi kjenner det fra demokratier, uttalte Eide.

Norske myndigheter reagerte spesielt på at valget også ble gjennomført i de områdene av Ukraina som Russland har okkupert.

– Det er et alvorlig brudd på folkeretten, sa utenriksministeren i uttalelsen.

– Valget har skjedd mens ledende regimekritikere og opposisjonelle er fengslet, sitter bortgjemt i straffekolonier, eller er tvunget i eksil. Den fremste opposisjonslederen, Aleksej Navalnyj, døde i Putins straffekoloni, la han til.

Read Entire Article