Nordkoreanere fikk jobber i USA, ifølge FBI. Lønningene kan ha gått til våpen.

1 month ago 36



En mann i Tennessee skal ha hjulpet nordkoreanere med å få fjernkontor-jobber i USA. FBI mener lønningene gikk til våpenprogram i Nord-Korea.

Matthew G. Olsen er assisterende riksadvokat i justisdepartementets nasjonale sikkerhetsavdeling. Han advarer om trusselen fra Nord-Korea. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Publisert: 12.08.2024 07:55

Kortversjonen

En 38 år gammel mann fra delstaten Tennessee anklages for å ha hjulpet nordkoreanere med å få jobber innen IT i USA.

Det skriver det amerikanske finanstidsskriftet Fortune. Torsdag ble han arrestert.

Justisdepartementet mener at målet var å finansiere våpenprogram i Nord-Korea. Ifølge FBI var det IT-arbeidernes lønninger som gikk til dette.

– Den siktede var en del av en plan om å lure amerikanske selskaper til å ansette utenlandske eksterne IT-arbeidere. Disse hadde inntekter på hundretusener av dollar, uttaler Matthew G. Olsen.

Olsen er assisterende riksadvokat i justisdepartementets nasjonale sikkerhetsavdeling.

Matthew G. Olsen i justisdepartementet mener at lønningene til de eksterne IT-arbeiderne gikk til Nord-Koreas våpenprogram. Foto: Amanda Andrade-Rhoades / AP / NTB

Stjålet identitet

Den siktede anklages også for å ha stjålet identiteten til en mann fra delstaten Georgia. Det var blant annet dette som gjorde det mulig for nordkoreanere å få godt betalte jobber, ifølge siktelsen.

Identiteten og førerkortet til mannen fra Georgia skal ha blitt brukt i ansettelsesprosessene.

IT-arbeiderne skal ha vært nordkoreanske statsborgere bosatt i Nord-Korea, Russland eller Kina, mener FBI.

Da arbeiderne ble ansatt, ble det sendt jobb-PC-er fra selskapene til den siktedes adresse, ifølge siktelsen. Dermed så det ut som om nordkoreanerne jobbet fra boligen hans.

Installert programvare gjorde det videre mulig å styre datamaskinene fra utlandet.

Kjent problem

Amerikanske myndigheter har flere ganger advart mot nordkoreanske IT-arbeidere i utlandet. FBI advarte om trusselen i 2022:

«Nord-Korea sender tusenvis av høyt kvalifiserte IT-arbeidere rundt om i verden for å generere inntekter», uttalte de.

Det er også andre gang på tre måneder at myndighetene i USA sikter en person for å hjelpe det nordkoreanske regimet. I mai ble en kvinne i Arizona siktet for å ha deltatt i en lignende operasjon, skriver CNN.

IT-arbeiderne, som kvinnen hjalp, skal ha tjent nesten 7 millioner dollar, ifølge amerikanske myndigheter.

Regimet i Pyongyang jobber aktivt for å tjene penger, tross USAs og FNs sanksjoner. Dette gjøres for å finansiere landets våpenprogram, som også inkluderer masseødeleggelsesvåpen, ifølge USA.

Nord-Korea er én av ni stater i verden som har atomvåpen.

Bildet fra nordkoreansk statlig TV-kanal skal vise en oppskytning av et ballistisk missil i 2023. Foto: AP / NTB

Høye lønninger

IT-arbeiderne som var registrert i Georgia skal ha tjent over 250.000 dollar mellom juli 2022 og august 2023. Lønningene ble sendt til nordkoreanske og kinesiske aktører, ifølge justisdepartementet.

Inntektene skal også ha blitt rapportert til skattemyndighetene ved hjelp av den stjålne identiteten.

Justisdepartementet sier at siktelsen er en advarsel til dem som bidrar til å finansiere det nordkoreanske regimet. De retter også fingeren mot amerikanske selskaper:

– Tiltalen bør være en tydelig advarsel til amerikanske bedrifter som ansetter eksterne IT-arbeidere om den økende trusselen fra Nord-Korea, sier Olsen i justisdepartementet.

Read Entire Article