Nordås’ treningskamerat: – Narve er blitt systematisk motarbeidet, mobbet og diskriminert

1 month ago 30



Per Svela steiler over Olympiatoppen og Friidrettsforbundets behandling av treningspartner Narve Gilje Nordås før OL.

 Gjert Ingebrigtsen med sine to elever, Per Svela og Narve Gilje Nordås (t.h.). Førstnevnte freser mot Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Publisert: 28.07.2024 15:07 | Oppdatert: 28.07.2024 15:29

– Jeg kan ikke lenger akseptere at NFIF NFIF Norges Friidrettsforbundog OLT OLT Olympiatoppenbruker meg som et alibi for å fortsette å diskriminere og forskjellsbehandle Narve, sier Svela til VG.

Den kraftige reaksjonen kommer etter at VG lørdag kunne fortelle at Jakob Asserson Ingebrigtsen får med seg broren Filip som en støttespiller til OL i Paris.

Filip Ingebrigtsen får tilgang til:

  • Deltagerlandsbyen
  • Treningsbanen
  • Oppvarmingsbanen

Samtidig opplyste Friidrettsforbundet og Olympiatoppen at Narve Gilje Nordås kunne få bedre tilrettelegging i OL ved at Per Svela er tilbudt adgang til deltagerlandsbyen, men ikke treningsbanen og oppvarmingsbanen.

Men det hjelper fint lite, ifølge Svela. Han reiser ikke til Paris.

Per Svela

Svela og Nordås’ trener Gjert Ingebrigsten har ikke fått akkrediteringer til mesterskap etter at Ingebrigtsen-brødrene brøt med ham våren 2022.

– NFIF og OLT legitimerer langt på vei mobbing og trakassering av Narve. Siden 2022 har Narve blitt systematisk motarbeidet, mobbet og diskriminert av ansatte i både NFIF og OLT. Dette i tillegg til den belastningen mobbingen fra andre utøvere utgjør. Systemet som er satt til å beskytte mot nettopp dette, lar seg påvirke til å bidra til mobbing, snarere enn det motsatte. Dette kan ikke fortsette. Narve fortjener bedre, sier Svela.

– Vi trodde Narve sin 3. plass i VM i fjor ville endre dette, men tvert imot. Medaljen gjorde at ting ble verre, ikke bedre.

– Du sier Narve har blitt mobbet og systematisk motarbeidet av både ledelse og andre utøvere, kan du utdype/gi noe flere eksempler på hvordan det foregår?

– Det har jeg ikke lyst til å konkretisere, de det gjelder vet om det.

Jakob Asserson Ingebrigtsen og Per Svela etter 5000 meter i EM tidligere i sommer. Foto: Heiko Junge / NTB

Olympiatoppen og Friidrettsforbundet er forelagt Svelas kritikk. Olympiatopp-sjef Tore Øvrebø svarer dette i en felles uttalelse:

– Innenfor rammene og begrensningene som gjelder under OL, tilrettelegger friidrettsforbundet og Olympiatoppen for at utøverne skal ha best mulig forutsetninger for prestere. De siste tiltakene er ledd i dette arbeidet. Vi i Olympiatoppen ser nå fram til å få friidrettsgjengen til Paris, og skal gjøre alt vi kan for å tilrettelegge for prestasjon.

Toe Øvrebø

Toppidrettssjef i Olympiatoppen

For tiden er store deler av Norges friidrettstropp i Reims for å lade opp til OL, mens Nordås lader opp hjemme.

– Vi har forsøkt gjennom dialog med NFIF å få tilrettelagt forberedelser og gjennomføring av mesterskap for Narve ved at jeg kunne være til stede for ham, slik som i fjorårets VM, men vi har ikke lyktes med å få til noe som helst, sier Svela.

– Jeg ble nektet å være med Narve til NFIF sin precamp i Reims og får heller ikke mulighet til å hjelpe han i Paris, forteller Svela.

– I og med at det ikke har vært mulig å få til noe, har jeg heller ikke lagt planer om å reise til Paris. Der må Narve klare seg uten min hjelp. Jeg leser i VG at man bruker et gjestepass til meg som alibi for å hvitvaske andres akkrediteringer, men dette medfører altså ikke riktighet.

Narve Gilje Nordås (t.v.) og Per Svela under oppvarmingen til 5000 meter i EM i Roma. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Ifølge Svela har det ingen verdi at han kan «drikke kaffe med Nordås på et hotell i Paris».

– Det er bare trist og hodeløst. Det er veldig synd for Narve at han blir forskjellsbehandlet på den måten. De prøver å pakke det inn som han får hjelp, men det er bare tull.

– Jakob har bedre resultater, er det da rimelig at han får mer tilrettelegging?

– Nei. Jakob fortjener hjelpen han får, det skulle bare mangle. Det legger vi oss ikke opp i, men vi vil ha samme vilkår. Narve tok medalje i fjor og er en medaljekandidat. Han burde absolutt hatt med seg noen når han ønsker det. Det er det jeg reagerer på.

– Hvordan tar Nordås dette?

– Jeg vet at han synes det er dumt at han blir såpass forskjellsbehandlet. Det er dette som har vært tonen hele tiden de siste to årene. De folkene som skal hjelpe han, driver heller med trakassering og mobbing. Man skulle tro det ble bedre etter medaljen i VM, men det har bare blitt verre.

Read Entire Article