Noen sekunder senere skal Israel ha drept 100 mennesker. Men hvor mange var sivile?

1 month ago 35



Den israelske dronen sikter seg inn på skolen. Så faller bombene.

Et kaos av drepte og maltrakterte barn og voksne møter redningsmannskapene som rykker ut.

Etterpå: Et gulv dekket av blod og mange ubesvarte spørsmål om hva som skjedde.

19 «terrorister» ble eliminert i angrepet mot en skole i Gaza by, hevder Israel. Men hva skal til for at Israel regner noen som terrorister og legitime bombemål?

Publisert: 12.08.2024 12:03

Lørdag morgen angrep Det israelske forsvaret (IDF) skolen Al-Tabaieen i Al-Sahaba-området i Gaza by. Palestinske myndigheter rapporterer at minst 100 mennesker skal være drept.

«Vi har slått til mot terrorister som opererte fra et Hamas-kommando- og kontrollsenter som var plassert inne i en moské på skoleområdet», skriver IDAs kommunikasjonsavdeling i en e-post til Aftenposten.

Skolen huset over tusen internt fordrevne flyktninger. Og angrepet skal ifølge Redd Barna ha skjedd under morgenbønnen i moskeen.

Bilder og videoer fra moskeen på skoleområdet etter angrepet viser hauger av døde voksne og barn, mange revet i stykker.

Hvor

Israels har drevet en massiv bombekampanje på Gazastripen etter Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober fjor. Ifølge Hamas-kontrollerte helsemyndigheter er nå 40.000 mennesker drept, et tall som er vanskelig å ettergå.

Det er jevnlige israelske angrep mot Gazastripen. Dette bildetvviser et angrep mot Gaza by 11. august. Foto: Reuters TV / Reuters / NTB

Israel etterforskes for krigsforbrytelser og folkemord og kan vente seg et rettsoppgjør i Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC). Et avgjørende spørsmål er hvor langt Israels rett til å forsvare seg kan legitimere angrep som dreper sivile på Gazastripen.

Internasjonale traktater har ikke samme gyldighet når fienden er en ikke-statlig aktør. Flere har derfor argumentert med at Israel har friere tøyler når kampen står mot et Hamas-styrt samfunn.

Hamas blir av mange land ansett som en terrororganisasjon. Men samtidig styrer også Hamas mye av det sivile samfunnet på Gazastripen.

Sier 19 av de drepte var «terrorister»

Men Hamas skiller ikke mellom sivile og krigere når de oppgjør tapstall. Det er også dokumentert at Hamas, i likhet med Israel, begår krigsforbrytelser. Under angrepet 7. oktober massakrerte Hamas hundrevis av israelske sivile.

Det israelske forsvaret opplyser at de skoleangrepet drepte 19 «terrorister», og de har offentliggjort navn og bilder på disse.

«Disse terroristene opererte med å planlegge og utføre angrep på israelske soldater og mot Israel», skriver IDF.

«Terroristorganisasjonen Hamas bryter systematisk internasjonal rett og operer fra sivile lokaler og tilfluktsrom. De brutalt misbruker sivilbefolkningen og sivilsamfunnet ved å ha dem som levende skjold for deres terrorvirksomhet», skriver de.

– Tre på listen ble drept før skoleangrepet

Palestinske menneskerettighetsaktivister mener på sin side angrepet var rettet mot sivile. For skolen var full av flyktninger fra andre bomberammede deler av Gaza.

Israel og Egypt nekter internasjonale journalister tilgang til Gazastripen, og det er derfor vanskelig å undersøke hva som skjer.

Euro-Med Human Rights MonitorEuro-Med Human Rights MonitorGeneve-basert organisasjon som overvåker menneskerettighetsbrudd i deler av Midtøsten. har innhentet vitneobservasjoner og har ettergått navnene på listen over det Israel omtales som drepte terrorister.

I denne oversikten hevder Israel av 19 av de drepte var tilknyttet Hamas eller Islamsk jihad. Foto: IDP

Organisasjonen mener listen er konstruert og at skolen ikke var et legitimt militært mål.

De har hittil ikke funnet dokumentasjon på at de navngitte drepte hadde militær tilknytning.

Tre av personene på listen skal ha blitt drept før skoleangrepet, mener de.

«Terrorlisten» inneholder minst seks navn på sivile uten tilknytning til Hamas eller Islamsk jihad, skriver Euro-Med.

I tillegg navngis en skolerektor, en varaordfører fra den evakuerte byen Beit Hanoun nord i Gaza og universitetsprofessor uten bindinger til Hamas. En av personene på listen skal ha vært en kjent kritiker av Hamas. Personbildene på oversikten skal være fra det israelskkontrollerte folkeregisteret i Gaza, ifølge organisasjonen.

IDF vil ikke definere legitime mål

Aftenposten har spurt IDF om hvor mange av de drepte i angrepet som var militante og hvor mange som er sivile. Det har de ikke svart på.

Vi har også spurt om hvor IDFs trekker grensen for å definere noen som «terrorister» og legitime mål for militære angrep, eventuelt eksempler på når ofre åpenbart ikke er legitime

– Vi har ingen kommentar til dette, svarer IDF.

Over halvparten av Gazas innbyggere er fordrevet fra sine hjem, men de har ikke mulighet til å flykte til et trygt sted. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Konflikten på Gazastripen skiller seg fra andre kriger ved at de 2,3 millionene som bor der ikke ha mulighet til å flykte, og derfor er innesperret på et område på 365 kvadratkilometer, noe som er på størrelse med Asker kommune. Israel har gjentatte ganger angrepet skoler, sykehus og teltleirer der internt fordrevne har søkt tilflukt.

Aftenposten har spurt IDF om hvor på Gazastripen sivile kan søke tilflukt, dersom de skal være helt sikre på at de ikke vil bli drept i israelske angrep?

IDF har ikke svart på dette.

Read Entire Article