Noah tapte i retten – hunden Sam kan bli avlivet

5 days ago 13



 NOAHHunden Sam. Her fra kaldere dager. Foto: NOAH

Dyrevernsorganisasjonen Noah tok staten til retten for å redde hunden Sam, som ble begjært avlivet etter et saueangrep. Tingretten mener vedtaket er gyldig.

fredag 13. september kl. 21:59

Kortversjonen

  • Dyrevernsorganisasjonen Noah tapte rettssaken mot staten for å redde hunden Sam, som ble begjært avlivet etter et saueangrep.
  • Oslo tingrett mener vedtaket om avliving er gyldig, men dommen er ikke rettskraftig ennå.
  • Så lenge dommen ikke er rettskraftig kan ikke Sam avlives.
  • Noah planlegger å anke dommen.

Staten ble frifunnet i Oslo tingrett, som mener vedtaket om avliving av hunden var rett, melder NRK.

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig – som betyr at Sam ikke vil bli avlivet nå. Det kan kun skje om det foreligger en rettskraftig dom.

Det var den 16. juni i fjor at hunden Sam angrep, bet og skadet fem sauer og to lam på Mysusæter i Gudbrandsdalen. Ett av lammene døde som følge av skadene, mens resten av dyrene måtte nødslaktes.

I etterkant av angrepet ble hunden begjært avlivet, en beslutning som ble påklaget. Eieren fikk ikke medhold i klagen sin.

– Vanlig og snill

På et tidspunkt overtok Noah eierskapet til hunden, slik at organisasjonen kunne gå til rettssak.

– Dette er en hund som opptil denne hendelsen, og også på kennel i politiets varetekt, oppfattes som en helt vanlig og snill familiehund, sier leder i Noah, Siri Martinsen, til VG.

Organisasjonen ønsket å ta saken videre på grunn av endringene i hundeloven som trådte i kraft et halvt år før angrepet.

– Vi mener dommen i stor grad lener seg på gammel rettspraksis. Den nye hundeloven fra 2022 sier at avliving skal være siste utvei. I saker der det har skjedd et uhell, skal det heller rettes tiltak mot eier.

Bilde av Siri MartinsenSiri Martinsen

Leder i dyrevernorganisasjonen Noah.

Martinsen sier til VG at de er skuffet over dommen.

– Hunden skal ha skadet syv sauer og lam, slik at en døde. Dette er svært trist, men det man må forstå er at det er normalt for mange hunder å oppføre seg slik hvis de kommer løs blant sauer.

Martinsen understreker at hunder ser på sauer som byttedyr.

– Mange ulike jakthundraser og polarhunder vil kunne skade sauer. Det betyr ikke at man skal avlive alle slike hunder. Det betyr at eier skal sikre hundene, og straffes hvis de ikke gjør det.

 NOAHSam i godt selskap. Foto: NOAH

– Vi tror det er skadelig at slike saker ender med avliving. Det bidrar til feiloppfatning om at hunder som skader sauer er «unormale». Det er også negativt for sauers sikkerhet, fordi folk ikke tenker på at en «helt vanlig hund» kan være farlig for dem.

– Risiko er knyttet til hunden

Retten, på sin side, mener risikoen for nye angrep er knyttet til hunden, og at det samme kan skje igjen selv om hunden blir omplassert eller det blir gjort andre tiltak. Omplassering er derfor ikke forsvarlig eller aktuelt, ifølge dommen.

Politidirektoratet mener dommen fra tingretten er grundig, og at alle sider av saken er vurdert. Dette opplyser advokatfullmektig Thorvald Kristensen Tysvær hos Regjeringsadvokaten, som førte saken på vegne av Politidirektoratet til VG.

– I likhet med Politidirektoratet kom også domstolen til at dette var et kraftig og alvorlig angrep og at det er stor risiko for at Sam kan angripe igjen. Også ifølge dagens hundelov er det derfor grunnlag for avliving, sier han.

Noah bekrefter til VG at de ønsker å anke dommen.

 Terje Pedersen / NTBOslo tingrett har slått fast at Politidirektoratets vedtak om avliving av hunden Sam er gyldig. Foto: Terje Pedersen / NTB
Read Entire Article