NOAH og OneWhale om Hvaldimirs død: – Kan ikke utelukke en kriminell handling

1 week ago 8



 Per Harald Pedersen / Per Harald PedersenDen folkekjære hvithvalen, Hvaldimir, ble funnet død lødag 31. August. Foto: Per Harald Pedersen / Per Harald Pedersen

Nå har dyrevernsorganisasjonene anmeldt dødsfallet til politiet.

onsdag 4. september kl. 12:14

Kortversjonen

  • Dyrevernsorganisasjonene NOAH og OneWhale har anmeldt dødsfallet til hvalen Hvaldimir til politiet.
  • Organisasjonene mener hvalen kan ha blitt drept.
  • Veterinærinstituttet jobber med en obduksjonsrapport for å fastslå dødsårsaken.
  • Hvaldimir ble først kjent i 2019 som en mulig «spionhval» fra Russland.

I en pressemelding skriver organisasjonene at anmeldelsen kommer på bakgrunn av «sterke indisier» om at dødsfallet kan være forårsaket av mennesker.

– Skadene på hvalen fremstår skremmende og av en karakter som ikke kan utelukke en kriminell handling - det er sjokkerende. Ved mistanke om kriminell handling er det svært viktig at politiet blir involvert raskt, og derfor tar vi grep før obduksjonsrapporten er ferdig. Hvaldimir var viktig for mange, og alle kort må på bordet i forbindelse med hans død, uttaler veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen.

Organisasjonene har delt disse bildene som skal vise skader på Hvaldimir:

Obduksjonen ikke klar

Hvalen er sendt til obduksjon hos veterinærinstituttet. Obduksjonsrapporten er foreløpig ikke klar, og dødsårsaken er derfor foreløpig ukjent. I pressemeldingen fra NOAH og OneWhale skriver organisasjonene at «flere veterinærer, biologer og andre relevante fagpersoner» har vurdert bilder fra vitner og media, og konkludert med at en kriminell handling ikke kan utelukkes.

– Det er derfor viktig at politiet involveres tidlig. En foreløpig obduksjonsrapport er ventet i løpet av kort tid, og organisasjonene vil forsikre seg om at politiet er klare til å eventuelt ta tak i saken, skriver de i pressemeldingen.

– Politiet må være på banen tidlig. Dersom det er en kriminell handling, vet vi at minnet til folk som kanskje har tips å komme med, blir dårligere, utdyper Martinsen.

 Per Harald Pedersen / Per Harald PedersenHer ble Hvaldimir hentet opp fra havet. Foto: Per Harald Pedersen / Per Harald Pedersen

– Drept av skudd

Regina Haug er leder i OneWhale, organisasjonen som jobbet for beskyttelse av Hvaldimir. Hun er sikker på at hvithvalen har blitt skutt.

– Jeg har tilbrakt svært mye tid med Hvaldimir de siste fem årene og kjenner ham veldig godt, så da jeg så kroppen hans og de mange skadene, kunne jeg umiddelbart se at han var blitt drept av skudd. Jeg så en kule som satt fast i kroppen hans, så det var ingen tvil om at dette vennlige dyret var blitt meningsløst drept. Vi vil søke rettferdighet for Hvaldimir og håper at noen står frem med informasjon om dette drapet, skriver Haug i pressemeldingen.

– Bidrar dere ikke til flere spekualsjoner når dere går ut med dette før obduksjonsrapporten er klar?

– Nei, vi ser det er spekulasjoner om alt mulig i sosiale medier og i mediene. Det vi bidrar til er at de rette instansene kommer på banen tidlig. Det er bedre å være på den sikre siden og ta ting tidlig, enn å ta for lett på dødsfallet, sier Martinsen til VG.

– Risikerer å villede offentligheten

Marinbiolog og forskningsleder ved OneWhale, Anna Victoria Pyne Vinje, mener også Hvaldimir har blitt utsatt for en kriminell handling:

– Jeg finner det dypt bekymringsfullt at et rødlistet dyr har blitt avlivet på en måte som ikke kan anses som human, der hvor de visuelle skadene indikerer at dyret led før det døde.

Hun går ut mot det hun mener er spredning av feilinformasjon fra personer som «hevder vitenskapelig autoritet».

– De antyder at dette dyret kan ha dødd av naturlige årsaker, og at sjøfugl kan ha påført så alvorlige skader innen en time etter dens død. Disse påstandene mangler vitenskapelig troverdighet og risikerer å villede offentligheten. Integriteten til både det vitenskapelige miljøet og media avhenger av nøyaktig og evidensbasert kommunikasjon. Når grunnløse påstander presenteres som fakta, undergraver det offentlighetens tillit og troverdigheten til våre profesjoner.

 Jorgen Ree Wiig / AP / NTBHvaldimir i 2019 med et slags bånd som skal ha fremstått å komme fra Russland. Foto: Jorgen Ree Wiig / AP / NTB

Kommunikasjonsrådgiver Hilde Urdal Fløysvik opplyser at Sør-Vest politidistrikt foreløpig ikke har registrert en anmeldelse.

Hvaldimir ble mistenkt som «spion»

Hvaldimir ble oppdaget i april 2019, nær Hammerfest i Nord-Norge, og er Norges mest berømte hvithval.

Hvaldimir dukket først opp utenfor Finnmarkskysten i slutten av april 2019, og vakte oppsikt. Den kontaktsøkende hvalen, som var utstyrt med seletøy, fikk navnet «Hvaldimir», og fikk stor oppmerksomhet etter at den ble mistenkt for å komme fra den russiske marinen.

Hvaldimir har vært folkekjær og var kjent for å oppsøke folk i både båter og på bryggekanter.

Read Entire Article