Noa ble med statsministeren til USA. Det har ført til protester. – Er det ingen grense for galskapen?

1 month ago 55



Noa Aragamani sa ja til å bli med statsminister Benjamin Netanyahu til USA. Det har utløst protester fra familiene til andre gisler.

Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte det frigitte gisselet Noa Argamani på sykehuset. Hennes far, Yaakov, og andre familiemedlemmer var også på Sheba Medical Center 8. juni. Foto: Ma'ayan Toaf, GPO

Publisert: 24.07.2024 16:01

Kortversjonen

Bildene er ikoniske nå.

– Ikke drep meg, ropte Noa Argamani idet hun ble holdt fast på en motorsykkel på vei mot Gazastripen. Hun og kjæresten ble bortført fra Nova-festivalen 7. oktober i fjor.

Noa tilbrakte 245 dager i fangenskap før hun og tre andre gisler ble reddet ut i et israelsk raid. Kjæresten hennes, Avinatan Or, holdes fremdeles som gissel.

Videoen som viste bortføringen av Noa Argamani. Foto: Bilde hentet fra Internett

Cirka 250 gisler ble tatt av Hamas og andre palestinske grupper i forbindelse med terrorangrepet 7. oktober. 120 gisler holdes fremdeles på Gazastripen, ifølge avisen Haaretz’ oversikt. 44 av de 120 er erklært døde.

Gislenes skjebne er et svært sårt punkt for israelerne. Mange israelere mener Netanyahus regjering kunne gjort mer for å få dem løslatt. Ikke minst mener gislenes familier at han burde prioritert frigivelse av gislene mer i forhandlingene med Hamas.

Mange av dem har deltatt i demonstrasjoner der de har krevd løslatelse av gislene og statsministerens avgang.

Det har nå gått nesten åtte måneder siden sist våpenhvile og siste utveksling av gisler og fanger.

Ba Noa om ikke å reise

Familiemedlemmer til noen av gislene gikk i forrige uke ut og oppfordret Noa Argamani til ikke å bli med statsminister Benjamin Netanyahus delegasjon til USA, meldte Times of Israel.

De mener Netanyahu bruker henne til å legitimere seg selv.

Netanyahu har reist til USA fordi han onsdag skal holde en mye omtalt tale i Kongressen. Der er det ventet at han vil holde fast på Israels mål for krigen i Gaza. Gjentatte ganger har han sagt at det er å knuse Hamas’ militære kapasitet og å få løslatt alle gislene.

Benjamin Netanyahu møtte Noa Argamani og familien hennes da han mandag kom til Washington.

Med tårer i øynene fortalte Argamani Netanyahu om da hun hørte ham på radio under fangenskapet.

– Det hardeste øyeblikk jeg hadde i fangenskap, var da jeg lyttet til radioen og jeg hørte at du sa at krigen ville bli lang. Jeg tenkte «jeg kommer ikke til å komme ut herfra». Det var et punkt der jeg brøt sammen, sa Argamani til Netanyahu ifølge to av dem som var der, ifølge Times of Israel.

De skriver at de bekreftet gjengivelsen som først ble gitt til hebraiskspråklige medier.

Familiene til de israelske gislene demonstrerte tirsdag utenfor kongressbygningen i Washington. Foto: Craig Hudson, Reuters/NTB

Netanyahu: Nå er det nok

En svært indignert Netanyahu ber nå om at «kampanjen mot Noa Argamani» må stoppe.

– Jeg er sjokkert over kampanjen, heter det i en uttalelse som er blitt sendt ut av Israels offentlige pressekontor, GPO.

Ifølge statsministeren sier noen nå til henne at «det er synd du ble satt fri».

– Er det ingen grense for galskapen? Nå er det nok, sier han ifølge uttalelsen.

Demonstrerte mot krigen

Familiene til flere gisler har reist til Washington for å demonstrere mot Netanyahu. Også amerikanske jøder viser sin misnøye i forbindelse med besøket til den israelske statsministeren.

Flere hundre personer ble tirsdag pågrepet da gruppen Jewish Voice for Peace organiserte en demonstrasjon mot USAs militærstøtte til Israel i en kongressbygning i Washington.

Demonstrantene hadde på seg røde T-skjorter med budskap som «Ikke i vårt navn» og «Jøder vil ha stans i bevæpningen av Israel», samt bannere med slagord som «Våpenhvile nå» og «La Gaza leve».

Flere hundre demonstranter ble tirsdag pågrepet i en av Kongressens bygninger. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

Netanyahu kommer stort sett til å holde talen sin for medlemmer av det republikanske partiet, melder The Washington Post. Mange kongressmedlemmer fra det demokratiske partiet boikotter eller har andre avtaler som de ikke har villet avlyse.

Under besøket i USA skal Israels statsminister også møte president Joe Biden, visepresident Kamala Harris og republikanernes presidentkandidat Donald Trump.

Read Entire Article