Niso-lederen avfeier VAR-undersøkelser: – Helt uinteressant

4 hours ago 2



En undersøkelse blant syv av toppklubbene i Norge tyder på at et flertall av spillerne vil vrake videodømming. Lederen for spillernes fagforening bryr seg ikke.

 Rosenborg og Ole Sæters scoring mot KFUM i august skapte sterke reaksjoner. Dommer Kristoffer Hagenes innrømmet at scoringen burde blitt stående. VAR brukte to minutter på å se situasjonen, men landet på å støtte annullering. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Publisert: 20.09.2024 18:37

Det er syv norske lokalaviser som har undersøkt hva spillerne i deres lokale klubber mener.

Spørsmålene er relativt like og handlet om hvorvidt spillerne ønsker å beholde, vrake eller videreutvikle VAR (videodømming). Klubbene er Brann, Lillestrøm, Tromsø, Strømsgodset, HamKam, Viking og Sandefjord.

  • 60 prosent av dem som har svart, mener at VAR bør avvikles.
  • 40 prosent mener at VAR bør videreføres, men mange mener det må forbedres.
  • Bare tre av 126 spillere som har fått spørsmålet, synes VAR fungerer «bra» i Eliteserien.

Kristoffer Vatshaug, leder av fagforeningen Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon (Niso), kunne ikke brydd seg mindre om hva som kommer frem blant lokalavisene.

– For oss er dette helt uinteressant å bruke tid på. Vi gjør våre egne samtaler med spillerne, sier Vatshaug til VG.

 Kristoffer Vatshaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Han mener spørsmålene i undersøkelsen til lokalavisene ikke bidrar med noe bra for VAR-debatten.

– Det er viktig å gjøre dette på en mer ordentlig måte. Ikke bare spørre ja eller nei til VAR, poenget er hvorfor de sier ja eller nei. Dette skaper et falskt svar, hevder Vatshaug.

Viking-spiller Kristoffer Løkberg mener undersøkelsene har gitt bensin på bålet til de som ikke er glad i videodommere.

Kristoffer Løkberg

Viking-spiller og NRKs fotballekspert

– At folk mener VAR i Norge fungerer dårlig, det er det vanskelig å komme utenom med enkelte hendelser friskt i minne. Men betyr det samme som at man er helt på linje med supporterne som mener at VAR kan dra dit pepper'n gror? Nei, svarer Løkberg på sitt eget spørsmål overfor VG.

– Det blir veldig enkle undersøkelser. Det sier seg selv. At det hjelper til så voldsomt på en løsning eller noe sånt ... det vet ikke jeg, sier Løkberg.

Løkberg er én av 24 Viking-spillere som svarte Stavanger Aftenblad på deres undersøkelse.

VAR-utvalget skal legge frem sine funn i november.

– Vi i NISO har både en kvalitativ og en kvantitativ fremgangsmåte som tar inn over seg vurderinger gjort over tid. Vi undersøker stort og smått for å få svar. Poenget med arbeidet som gjøres i VAR-utvalget er å belyse helheten, derfor opplever jeg dette som støy og ikke noe vi kommer til å legge vekt på, sier Vatshaug.

Hva synes du om VAR i norsk fotball?

Bør avvikles.

Bør beholdes og forbedres.

Vatshaug mener lokalavisene legger opp til en enda mer polarisert debatt rundt VAR.

– Vi kommer ikke til å anbefale noen å bruke infoen lokalavisene mener de har funnet her. VAR er allerede ekstremt polarisert, her prøver mange lokalaviser å skape en opinion, mener Vatshaug, som mener undersøkelsen til lokalavisene ikke tar høyde for at spillere kan føle lojalitet til klubbene de spiller for.

– Vi har respekt for lokalavisene og de gjør sin jobb. Men de har ikke lagt inn at spillere er på midlertidige kontrakter i en klubb som er for eller mot VAR. Selv om det er anonymt, så er man én av 16–20 spillere i en klubb som svarer, sier Vatshaug.

Han ramser opp det han ser på som svakheter.

– Vil man stemme mot ledelsen i egen klubb? Ønsker man å vise en positiv holdning til dette når supporterne i egen klubb akkurat har markert motstand med kasting mot banen? Flere spillere har sagt til oss at dette er ubehagelig eller helt uinteressant å svare på. Og VAR er veldig mye mer nyansert enn å være for eller mot, sier Vatshaug.

Sportssjef i Romerikes Blad, Morten Svesengen, forstår problemstillingen. Han føyer til:

– Samtidig er det ingen som har vært mer mot enn Lillestrøm som klubb. Likevel var det tre som svarte at de ville beholde. Jeg føler det ikke har vært noen som har hatt pistol til tinningen av dem som har svart, sier Svesengen til VG.

– Er undersøkelsene et positivt tilskudd til debatten i Norge?

– Jeg oppfatter de i all fall ikke som negative. Det er tross alt spillerne som har dette som jobb, svarer Svesengen.

Read Entire Article