New York Times: Trump kalte visepresident Harris «bitch»

1 month ago 21



Donald Trump har kalt visepresident Kamala Harris for «bitch», skriver amerikansk storavis. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB/ SPENCER PLATT / AFP / NTB

Den tidligere presidentens talsperson nekter for anklagene.

søndag 11. august kl. 12:59

Kortversjonen

  • Donald Trump anklages for å ha kalt Kamala Harris for «bitch» i private sammenhenger, noe hans talsperson benekter.
  • En video på X viser Trump bruke nedsettende språk om Harris. Videoen har skapt debatt om Trump sier «bitch» eller «bad» om Harris.
  • Dette kommer midt i Trumps utfordrende 2024-kampanje.

Donald Trump har gjentatte ganger kalt visepresident Kamala Harris for «bitch» i private sammenhenger, rapporterer The New York Times.

I en artikkel under navnet «På innsiden av de tre verste ukene av Donald Trumps 2024-kampanje», har avisen snakket med mer enn et dusin personer tett på republikaneren som beskriver hans presidentkampanje som stagnerende.

Artikkelen er skrevet av de politiske reporterne Maggie Haberman og Jonathan Swan.

Dette er journalistene bak artikkelen

Maggie Haberman

Haberman er senior politisk korrespondent for The New York Times, og hun dekker presidentkampanjen i 2024 og etterforskningen av tidligere president Donald Trump.

Som journalist har hun vært med å vinne Pulitzerprisen – journalistenes Oscar-pris – to ganger: i 2018 for dekningen av koblingene mellom Trumps rådgivere og Russland, og i 2021 for Trumps håndtering av coronapandemien.

Her er biografien til Haberman hos New York Times.

Jonathan Swan

Australske Swan har dekket amerikansk politikk siden 2015, og er i dag politisk reporter for The New York Times, hvor han nå dekker Trumps presidentkampanje i 2024. Swan har dekket Trump i åtte år.

Som journalist har han vunnet Emmy-prisen for sitt intervju med daværende president Donald Trump i 2020. I 2022 mottok han The White House Correspondents' Association sin Aldo Beckman-pris for «fortreffelig dekning av Det hvite hus».

Her er biografien til Swan hos New York Times.

I artikkelen skriver avisen at Trump har vært i et særdeles dårlig humør siden Kamala Harris ble hans nye konkurrent i presidentvalget.

Nylig, ved Mar-a-Lago, klaget Trump over Harris, som har hatt stort oppmøte på stevnene sine og rekord-donasjoner siden hun erstattet president Joe Biden som Demokratenes presidentkandidat.

Avisen skriver at to ikke-navngitte kilder sier Trump har kalt Harris for en «bitch» ved flere anledninger:

«Mr. Trump har ofte vært i forferdelig humør de siste ukene. Han har rast om Ms. Harris. Han har kalt henne for «nasty» på Fox & Friends, og «bitch» – gjentatte ganger på privaten, ifølge to personer som har hørt ordbruken ved ulike tilfeller.»

– Det er ikke et språk Trump har brukt til å beskrive Kamala, og det er ikke slik kampanjen vil karakterisere henne, sier Trumps talsperson Steven Cheung til avisen.

Den tidligere presidentens talsperson nekter for anklagene: – Ikke et språk Trump har brukt, svarer talspersonen hans. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB

På X sirkulerer også en eldre video av Trump der det høres ut til at Trump kaller Harris for en «fucking bitch». Videoen er minst en måned gammel, men har igjen blitt aktuell som følge av NYT sin artikkel. Den ble republisert lørdag og allerede har over fire millioner visninger.

Trump sier følgende i videoen:

«Han (trolig Joe Biden) ga seg, jupp, jeg fikk han ut. Så da har vi Kamala, jeg tror hun blir bedre. Hun er så dårlig. Så patetisk. Hun en jævla ...»

Det er knyttet usikkerhet i hva det siste ordet i den siste setningen er, om tidligere president Trump kaller visepresident Harris for «jævla dårlig» (fucking bad) eller «jævla bitch» (fucking bitch).

Flere biter seg også merke i at Trump i denne videoen uttaler navnet til Kamala Harris korrekt. Flere politiske analytikere har tidligere poengtert at Trump uttaler navnet til Harris feil bevisst.

Kamala Harris uttaler selv navnet sitt med trykk på første stavelse: «KA-ma-la». Trump har derimot ofte uttalt navnet hennes feil, som «Ka-MA-la» og «KUH-ma-la», blant annet da han stilte til debatt med National Association of Black Journalists i Chicago i starten av august.

Gutter mot jenter

Det er ikke første gang republikanernes presidentkandidat bruker nedsettende språk om kvinner:

  • I et telefonintervju med Fox News tidligere denne uken, beskrev Trump Kamala som «nasty».
  • I et opptak fra 2005, sier Trump at han kan gripe kvinner «by the pussy» og «gjøre hva som helst» fordi han er en «stjerne». Videoen fikk svært stor oppmerksomhet da den ble kjent midt under presidentvalgkampen i 2016.
  • I 2006 kalte Trump daværende utenriksminister Condoleezza Rice for en «bitch», ifølge CNN.
  • Under presidentvalget i 2016, hvor slaget sto mellom Donald Trump og Hillary Clinton, prydet slagordet «TRUMP THAT BITCH» T-skjorter, plakater og chilisaus-flasker til Trump-supporterne.
  • Under et møte i det ovale kontor, skal Trump ha kalt tidligere rikskansler Angela Merkel for «that bitch», ifølge Washington Post journalistene Carol Leonnig og Philip Ruckers «I Alone Can Fix It», en bok som ble publisert i 2021. Møte handlet om USAs og Natos forhold med Tyskland.

Vanity Fair skriver at Trump ofte har tjent på å bruke nedsettende språk om kvinner gjennom karrieren sin.

Men at folk i Trumps nære krets nå innrømmer at han bruker kvinnefiendtlig språk, er dypt problematisk, skriver Axios. De mener det kan slå tilbake mot ham i de kommende debattene.

Donald Trump stilte nylig spørsmål ved Kamala Harris’ etnisitet, noe hun senere slo tilbake mot:

Ifølge målinger gjort for New York Times denne uken har Kamala Harris foreløpig et forsprang i de tre viktige vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin.

Kampen om vippestatene er helt essensiell for hvem som ender opp som USAs neste president.

Read Entire Article