Nettet flommer over av falsk informasjon om knivmannen i Southport

1 month ago 22



Amerikansk nettside sprer falskt navn på den angivelige gjerningsmannen. Andrew Tate hevder 17-åringen kom som båtflyktning i fjor. Det er heller ikke sant.

Politiet arbeider på stedet der en 17-åring ble pågrepet etter at barn på et dansekurs ble angrepet med kniv i Southport. Foto: James Speakman / AP / NTB
  • Stine Barstad

Publisert: 30.07.2024 17:45

Kortversjonen

– Et navn er blitt delt på sosiale medier i forbindelse med den mistenkte i hendelsen i Southport. Dette navnet er ikke korrekt, skriver politiet i Merseyside i en oppdatering tirsdag ettermiddag.

Tre jenter på seks, syv og ni år ble drept i angrepet. Fem andre barn og to voksne ligger fortsatt kritisk skadet på sykehus tirsdag ettermiddag.

Kort tid etter nyheten om at en 17-åring hadde angrepet barn på et dansekurs i Southport med kniv, dukket påstanden om at gjerningsmannen var en «innvandrer» opp på sosiale medier.

Kommentarfeltene flommet over av spekulasjoner. Og det kunne vel neppe være tilfeldig at det lå en moské rett rundt hjørnet for åstedet?

«Båtflyktning» med arabisk navn

Få timer senere hevdet et ukjent amerikansk nettsted som angivelig dekker «breaking news» at gjerningsmannen var 17 år gamle Ali Al-Shakati. På X skriver Channel3Now at han var en «asylsøker» som «ankom Storbritannia med båt i fjor».

Dette til tross for at britisk politi har opplyst at 17-åringen er født i Cardiff, hovedstaden i Wales, og oppvokst i Banks. Noe nettstedet også for øvrig skriver i sin egen artikkel om angrepet.

Nettstedet skriver videre på X at han var på MI6MI6MI6 står for "Military Intelligence, section 6" og er Storbritannias etterretningstjeneste for utlandet. «watch-list». Dette til tross for at det er MI5MI5Står for "Military Intelligence, section 5) og er sikkerhetstjenesten som dekker forhold innenriks. Har blant annet ansvar for avdekke forsøk på terrorisme og spionasje i Storbritannia., og ikke MI6, som følger med på folk av antiterrorhensyn, skriver BBC.

Tirsdag ettermiddag ser det ut til at nettstedet har slettet postene med de uriktige opplysningene fra X og erstattet dem med en post med politiets opplysninger om at gjerningsmannen er født i Cardiff, etter å ha ligget ute i minst 19 timer.

Politiet har foreløpig ikke sagt noe om hva de tror er motivet for angrepet på danseklassen. Foto: James Speakman / AP / NTB

Tate oppfordrer til protester

Det falske navnet og båtflyktning-påstanden spres hyppig i kommentarfelt og på sosiale medier. Men det stopper ikke der. Også Andrew Tate har grepet fatt i saken.

I en video han har delt med sine nesten ti millioner følgere på X gjentar han påstanden om at 17-åringen kom som båtflyktning i fjor. Han ber britiske menn våkne opp og forsvare landets grenser. Samtidig oppfordrer han til protester mot innvandringen.

Også flere internasjonale medier, blant dem Russia Today og Japan Today, har gjengitt det falske navnet på den angivelige gjerningspersonen.

Nå ber politiet folk slutte å spekulere om detaljer om gjerningsmannen før de er ferdige med sine undersøkelser.

Politisk redaktør Liam Thorp i lokalavisen Liverpool Echo advarer om at en «sjokkerende mengde» falsk informasjon om angrepet spres på nett. Han ber folk være kildekritiske.

Nabo: – Normal familie

Men hva vet vi så langt om 17-åringen? Og hvorfor angrep han uskyldige jenter på en danskeskole?

Politiet er så langt svært sparsommelige med opplysninger. Siden gjerningsmannen er mindreårig, går de ikke ut med navn. De har heller ikke sagt noen ting om et mulig motiv, men understreker at de ikke etterforsker saken som terror.

Den britiske avisen The Telegraph skriver at 17-åringen flyttet fra Cardiff til Banks da han var seks år, og at foreldrene er fra Rwanda. Ifølge BBC har han en eldre bror som også er født i Cardiff.

En tidligere nabo fra Cardiff beskriver foreldrene som et «nydelig, ungt par». – De var en normal familie, med normale barn, som forsøkte å få endene til å møtes, sier hun til BBC.

Read Entire Article