Nest beste norske gullfangst siden 1924: – Krevende mål

1 month ago 37



Var du skuffet over den norske gullfangsten i OL? Det bør du neppe være.

Publisert: 11.08.2024 21:35

Siden Paris-OL for hundre år siden har Norge bare tatt flere gull i ett sommer-OL – Athen i 2004Athen i 2004Gull til Olaf Tufte, Siren Sundby, Eirik Verås Larsen, Gunn-Rita Dahle Flesjå og Andreas Thorkildsen..

Som i Tokyo i forrige OL står Norge igjen med fire gull, i tillegg til ett sølv og tre bronse.

– Dette OL har vært stint av stolte norske idrettsøyeblikk. Det er så magisk, og det er så mange utøvere som har prestert opp mot sitt beste, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø på den oppsummerende pressekonferansen.

1 av 4Foto: VASSIL DONEV / EPA / NTB

Han mener målsetningen om åtte medaljer var offensiv.

– Det ble ikke så godt forstått i begynnelsen, men det ble forstått underveis i lekene at det var et krevende mål. Så kom superlørdagen som rettet opp i alt, sier Øvrebø.

I tillegg til de fem medaljene som ble sikret lørdag, tok Markus Rooth gull i tikamp, Karsten Warholm sølv på 400 meter hekk og Line Flem Høst bronse i seiling.

  • Årets medaljefangst holder til en 18. plass. Dette er tredje beste plassering siden krigen. Kun under Helsinki-OL i 1952 og Athen-OL i 2004 havnet Norge høyere.
  • Hvis vi går tilbake til førkrigstider blir årets gullfangst slått av 1924-OL (fem gull) og Antwerpen-OL i 1920 med hele 13 gull – syv av dem tatt på samme dag!

VGs faktaekspert Geir Juva påpeker at Norge ender litt bedre enn medaljesnittet siden år 2000.

– Så vil noen si at antall øvelser har økt betraktelig, men det hjelper ikke Norge så mye. Det har for eksempel ikke så mye å si for oss at breakdance og surfing kommer til, sier Juva.

Han trekker også frem at Norge tar bunnsolide gull:

– Halvparten er i friidrett, som er en tung sport. Vi tar gull i vektløfting, der Øst-Europa og Asia dominerer. Det er også et tungt gull. Håndball (kvinnenes gull) blir kanskje B-sporten oppi det hele med stort sett europeiske nasjoner i toppen, men vi møter tross alt vertsnasjonen og erkerivalen på hjemmebane i finalen. Det er solide gull vi tar, sier han.

Noen av de norske toppene har mislykkes i gulljakten, som Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter, Karsten Warholm og sandvolleylaget.

– Dette opplever alle nasjoner, også de store. OL er det største som finnes, ikke alle kan lykkes. Jeg tror vi skal være glade for at vi kunne ha tatt flere gull. Det har ikke alltid vært tilfelle, sier Juva.

  • USA tok OLs aller siste gull og topper med det denne statistikken med 40 gull, i tillegg til 44 sølv og 42 bronse. Kina hadde også 40 gull, men langt færre sølv og bronse.
  • Våre skandinaviske naboer Sverige og Danmark ender på forholdsvis 16. og 29. plass. Sverige tok like mange gull som Norge, men tok både flere sølv (4) og like mange bronse. Danskene vant to gull, to sølv og fem bronse.
Read Entire Article