Navalnaja om Putin: «For en feiging»

1 month ago 20



Enken etter Aleksej Navalnyj avslører hva hun synes om at president Putin endelig omtaler hennes avdøde mann ved navn.

SNAKKER UT: Julia Navalnaja. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
  • Bilde av Nora Thorp Bjørnstad
torsdag 21. mars kl. 02:44

Kortversjonen

  • President Putin omtalte den avdøde regimekritikeren Aleksej Navalnyj ved navn for første gang etter valget
  • Julia Navalnaja, enken etter Navalnyj, kritiserte Putin for å være feig og for å nevne ham ved navn først etter hans død
  • Julia deltok i protestaksjonene mot det russiske valget som opposisjonen mener er rigget

Søndag kveld i Russland bød på et ikke overraskende valgresultat, men en ganske overraskende kommentar fra den gjenvalgte president Vladimir Putin.

Like etter at stemmelokalene stengte og han ble erklært vinner, omtalte Putin for første gang den regimekritiske korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj ved navn.

– Når det gjelder herr Navalnyj. Ja, han har gått bort. Dette er en sørgelig hendelse. Vi har hatt andre tilfeller der mennesker har gått bort i fengsler. Har det ikke vært tilfeller av dette i USA, spurte Putin på direktesendt TV.

Kort tid etter kom responsen fra enken etter Navalnyj.

«For en feiging. Han kalte ham ved navn først etter å ha drept ham.», skriver Julia Navalnaja på X.

Under pressekonferansen søndag kveld hevdet Putin også å ha støttet et forslag om at Navalnyj skulle sendes ut av Russland og fengselet han satt i.

– Forresten, noen dager før Navalnys bortgang ble jeg fortalt at det var en idé å bytte ham mot folk som er fengslet i vestlige land. Du kan tro meg eller ei. Jeg sa ja. Men dessverre skjedde det som skjedde. Jeg var enig under én betingelse: Vi bytter, men han skal ikke komme tilbake. Men slik er livet, sa Putin.

OVERRASKET: President Putin tok Navalnyjs navn i sin munn og overrasket mange. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Julia Navalnaja var søndag en del av de mange protestaksjonene mot det den russiske opposisjonen mener var et rigget valg.

Ifølge det uavhengige russiske mediet Meduza ble Julia Navalnaja møtt med klapping og jubelrop ved ambassaden i Berlin, hvor hun og barna lever i eksil.

Putin vant presidentvalget, men han fikk naturlig nok ikke Navalnajas støtte.

– Jeg stemte på Aleksej, så klart, uttalte hun da hun kom ut av stemmelokalet.

Også Putins erkerival, den tidligere oligarken, nå menneskerettighetsforkjemperen Mikhail Khodorkovskij, stemte på Navalnyj. Foto: Mikhail Khodorkovskijs X-konto
Read Entire Article