Narkoutspillet fra Oslo-ordføreren går verden rundt. Men stemmer det?

1 month ago 19



NRK publiserte et milliardanslag på narkotikasmugling fra Oslo-ordfører Anne Lindboe. Det gikk verden rundt. Nå slår NRK fast at det var feil.

Oslos ordfører kjenner seg ikke igjen i sitat som sirkulerer i medier over hele verden. Foto: Paal Audestad / Aftenposten

Publisert: 31.07.2024 18:06

Kortversjonen

«Narkotikasmuglere retter seg mot Oslo som inngangsport til Europa»

Slik lyder overskriften til en artikkel fra den britiske storavisen The Guardian.

Lignende overskrifter er gjengitt i blant annet fransk, svensk, dansk, polsk og mexicansk presse.

De skriver også at Oslo havn mottar narkotika for åtte milliarder kroner i året.

Artikkelen baserer seg på utspill fra Oslos ordfører Anne Lindboe, som er gitt til NRK. I artikkelen er også ulike tall fra Tolletaten gjengitt.

I NRK-artikkelen står det at Lindboe «sier at det smugles inn narkotika med en verdi på opp til åtte milliarder kroner via Oslo Havn, som er landets største.»

Lindboe siteres også på følgende:

– Det virker som Oslo havn er i ferd med å bli en foretrukket havn i Europa for kriminelle, hardbarka gjenger.

Den britiske avisen The Guardian hadde Oslo-historien som toppsak tidligere denne uken. Foto: Skjermdump

Det er bare ett problem: Tolletaten avviser at disse påstandene stemmer.

– Finnes det noen estimater for hvor mye narkotika som smugles via Oslo havn?

– Nei, Tolletaten har kun estimert mengden kokain smuglet inn til Norge, skriver pressevakt Thore Simenstad i en e-post.

Han skriver videre at de «ikke er kjent med beregningene som ligger bak de tallene».

Sitter Tolletaten på informasjon som tyder på at Oslo havn er i ferd med å bli en foretrukket havn i Europa for kriminelle gjenger?

– Nei, vi har ikke informasjon som utpeker Oslo havn spesifikt.

Kjenner seg ikke igjen i sitat

Ordføreren er på sykkeltur fra Oslo til Trondheim, men har sendt en e-post med svar til Aftenposten gjennom rådgiver Rune D. Franck.

– At jeg er sitert på at alt har blitt smuglet inn over Oslo havn kjenner jeg meg ikke igjen i, så det må bero på misforståelser, skriver ordføreren i e-posten.

Tolletaten har ikke informasjon som utpeker Oslo havn som en foretrukket havn i Europa for kriminelle. Foto: Paal Audestad / Aftenposten

Ordføreren skriver at ingen med sikkerhet kan si nøyaktig hvor mye narkotika det er snakk om i Oslo havn, men at uttalelsene hennes gjelder for Norge samlet sett.

– Jeg fikk vite av lederen i Tollerforbundet at Tolletaten anslår at det kan være snakk om 5-6 tonn kokain i året, skriver ordføreren.

Tolletaten bekrefter at de anslår at rundt 5–6 tonn kokain smugles til Norge årlig. Men det er som nevnt ikke spesifikt gjennom Oslo havn.

– Gateverdien på kokain varierer, men om man legger til grunn en pris på omlag 1250 kroner grammet, som ifølge NRK var prisen for et år siden, vil 6 tonn kokain ha en gateverdi på nesten 8 milliarder kroner, mener ordføreren.

Hun kommer ikke med ytterligere kommenterer til påstanden om at «narkotikasmuglere retter seg mot Oslo som inngangsport til Europa».

Ordføreren forteller imidlertid at hun ikke er vant til å få så stor oppmerksomhet for intervjuer.

– Men for å være ærlig er jeg glad for at denne saken gjør det. Situasjonen er alvorlig og bør bekymre alle som er opptatt av å bekjempe organisert kriminalitet.

Har endret saken

Etter at Aftenposten tok kontakt med NRK, har de endret sitatet til Lindboe.

«I første versjon av saken skrev NRK at ordføreren sa at det smugles kokain verdt opptil 8 milliarder kroner via Oslo havn. Dette stemmer ikke. Tallene Lindboe viser til gjelder på landsbasis. Men mye av dette kommer via Oslo havn, viser blant annet beslagsstatistikkene.», skriver kanalen i den oppdaterte versjonen.

Nyhetssjef i NRK Stor-Oslo Bjørnar Brechan forklarer at de var upresise med en formulering i saken.

– Her må vi beklage og det skyldes at det var flere journalister inne i saken og at det har glippet i en overlevering.

– Har NRK gjort noe forsøk på selvstendig å ettergå påstandene fra Lindboe?

– Ja, det har vi, og det er umulig å få annet enn estimater. Beslagene forteller noe, men vil aldri kunne gi et fullstendig korrekt tall på hvor mye som smugles.

Read Entire Article