Når skal mangfoldet prioriteres?

2 weeks ago 6



  • Forskere og medforskere ved Universitetet i Bergen og Høgskolen på Vestlandet

Vi trenger en omsorg som tar utgangspunkt i mangfoldet av kvinners erfaringer og behov, skriver innsenderne. Foto: Dan P. Neegaard

Når skal mangfoldet prioriteres? 13.300 barn ble født av kvinner med en innvandrerbakgrunn.

Publisert: 16.06.2025 09:00

Det er tankevekkende når vi ser representasjonsbildet i fødselsdebatten. I 2022 ble det født totalt 51.500 barn i Norge, der 13.300 ble født av kvinner med en innvandrerbakgrunn.

Til tross for at Norge har et godt universelt utformet helsesystem, tilrettelegger vi i liten grad for en mer etnisk og kulturelt mangfoldig befolkning.

Nylig gjennomførte vi en studie med kvinner med flyktningbakgrunn, der vi utforsket deres erfaringer med graviditet, fødsel og tiden etter fødselen i Norge.

Kvinnene i vår studie beskrev flere strukturelle barrierer i møte med helsetjenestene. Språkbarrierer, mangelfull informasjon og ujevn tilgang til tolketjenester var gjengangere i historiene.

Mange var avhengige av uformelle nettverk for informasjon og hadde ikke alltid familie eller annen støtte. Lavterskeltilbud som flerkulturell doula ble verdsatt av de som hadde fått et slik tilbud, men dette var et tilbud som var ukjent for flere.

Å tilpasse seg et nytt land samtidig som de skulle oppdra barn, forsterket ofte utfordringene. Når tjenester og støtteordninger ikke tar hensyn til kulturelle og sosiale forskjeller, fører det til at en viktig gruppe kvinner faller utenfor.

Det er på tide med en helomvending i dagens svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg! Vi trenger en omsorg som tar utgangspunkt i mangfoldet av kvinners erfaringer og behov.

Rammevilkårene i tjenestene må styrkes slik at de sikrer høy faglig kvalitet og samtidig gir rom for individuelt tilpasset omsorg. Dette krever økt satsing på kontinuitet i oppfølgingen, tilgang til kvalifiserte tolker, tilstrekkelig grunnbemanning. Det krever også en relasjonsbasert tilnærming som ser og anerkjenner den enkelte kvinnen sin livssituasjon.

Etnisitet, sosioøkonomisk status og migrasjonsbakgrunn må vektlegges. Vi håper at helse- og omsorgsministeren tenker på dette neste gang det inviteres til møte om fødsel og barselssomsorgen.

Det er på tide å se oss. Anerkjenne oss. Lytte til oss.

Innlegget er signert Hilde Sjøbø Asbjørnsen, Fungisai Gwanzura Ottemöller, Eline Skirnisdottir Vik, Amina Sharif Mohamud, Emma Gabriel Alexander og Nadiye Seg.

Read Entire Article