Når bestått eksamen gir penger i kassa

1 month ago 52



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 21.03.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Det er blitt skrevet mye om mastergraden i det siste. Mye har dreid seg om problemer med fusk og avskrift. Flere har påpekt at disse problemene er symptomer på at mye er galt med systemet for høyere utdanning i Norge. Det viser seg at det er meget store forskjeller i hvilke faglige krav lærestedene stiller til en mastergrad, og arbeidet som må til.

Måten myndighetene finansierer universitetene på, er ondets rot. En stor del av pengene holdes tilbake og betales først ut når en student har stått til eksamen. Det gjelder uansett grad. Dermed blir fristelsen for stor til å slippe langt flere gjennom nåløyet enn det man burde. Det er kanskje for drøyt å si at systemet er korrupt, men det er åpenbart at formålet er å få flest mulig gjennom på kortest mulig tid, ikke å sørge godt nok for at studentene kan sine saker. Allerede før Stortinget vedtok den såkalte kvalitetsreformen i 2001, var det mange som advarte nettopp mot dette.

Einar Uggerud

Professor, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo

Read Entire Article