Nå er romdrakten til norske Jannicke (38) klar

2 weeks ago 15



Kortversjonen

  • Jannicke Mikkelsen blir første person i verdensrommet med norsk flagg på drakta.
  • Hun skal gjennomføre ekspedisjonen «Fram2» som både fartøysjef og fotograf.
  • Filmfotograf Mikkelsen har hatt prestisjeoppdrag for NASA, BBC og David Attenborough. Hun har også en Guinness-rekord.
  • Mikkelsen har trent med NASA og Roscosmos, selv etter etter å ha overlevd en alvorlig rideulykke som barn.

Intervjuforespørslene har rent inn siden det i august ble kjent at filmfotograf Jannicke Mikkelsen (38) er en av fire astronauter som det privateide, amerikanske selskapet SpaceX snart skal sendte rundt jorda.

Mikkelsen har vært vanskelig å få tak i - naturlig nok - siden hun snart skal skytes ut i verdensrommet og ligger i hardtrening til å bli astronaut i lynfart. Daglige løpeturer kl 05.55 er bare starten.

Men på videosamtale fra Tromsø, et lite stopp mellom hus og forlovede på Svalbard, og SPaceX-senteret i California i USA, får VG en prat med den eventyrlystne Asker-kvinnen. Det er hektiske dager, uten tvil.

– Det er litt som å ta en doktorgrad på et år i et felt som man kan noe om, men ikke hadde fullt så mye innsikt før man begynte utdanningsløpet, ler hun.

 PrivatMikkelsen tiltrekkes av utfordrende forhold - både for filmkamera og kroppen. Foto: Privat

Den 38 år gamle filmfotografen har alltid vært nysgjerrig på livet bortenfor jorden. Hun bosatte seg på Svalbard «fordi det er det stedet som ligner mest på en annen planet».

Hun har gjort filmoppdrag under vann for David Attenborough. Hun har vært med på, og filmet, Guinness-verdensrekorden i å fly raskest rundt jorden i jetfly i polar bane med ferden One More Orbit.

– Jeg tror jeg var fire år første gang jeg sa at jeg ville bli astronaut, forteller hun til VG.

 SpaceX/Fram2Jannicke Mikkelsen sammen med resten av teamet: Ferden finansieres og ledes av Chun Wang, en kinesisk krypto-entreprenør med base på Malta ( t.h) Pilot er Eric Phillips fra Australia, og med er også astronaut Rabea Rogge fra Tyskland. Foto: SpaceX/Fram2

Felles for de mange prestisjetunge oppdragene hun har hatt, alt fra NASA og rockelegendene Queen, til Paramount pictures, BBC og Netflix, er at det er arbeid under ekstreme forhold:

Under vann, i polare strøk, og nå, også, i rommet. Mikkelsen har gjennom hele karrieren utviklet teknologi for å fungere under svært krevende forhold.

Nå blir Jannicke  Mikkelsen den første med norsk flagg på drakta ute i verdensrommet.

– Såklart er det stort, og jeg er veldig stolt. Men det er nok tilfeldigheter som gjør at jeg er den første som reiser ut med norsk flagg på armen, sier Mikkelsen beskjedent til VG.

Litt gira ble hun likevel, forteller hun, da hun nylig var i USA og for første gang fikk prøve den ferdige, spesialsydde romdrakten. 86 ulike mål av kroppen måtte til. Det tok et år å produsere den, før det norske flagget tilslutt ble festet på.

 SpaceX/Fram2Jannicke Mikkelsen overrasket også seg selv, da testene mot å bli sendt ut i rommet var så gode at hun fikk jobben som fartøyssjef. Foto: SpaceX/Fram2

Fem år i rullestol

Det var ikke gitt at Janicke skulle bli en som utmerket seg i fysiske prestasjoner. Etter en alvorlig rideulykke som 10-åring, lå hun flere uker i koma.

Hun ble fortalt at hun aldri kom til å gå igjen. I fem år av oppveksten satt hun i rullestol.

Unge Jannicke brukte dagene på blant annet å lese det hun kom over av stoff om verdensrommet og romferder.

Fortsatt vises bruddene i hodeskallen under helsetestene hun har gjennomgått i det siste. Venstre øye henger litt igjen, som begrenser sidesynet, viser hun VG, men det er ikke av betydning for romferden.

Ulykken har utvilsomt preget valgene hun har tatt, forteller hun.

– Når du får en sjanse nummer to i livet, så vil du jo bare makse de mulighetene du har blitt gitt. Jeg vil se hva jeg kan få ut av livet. Det er ikke vits å sette noen begrensninger lenger.

 PrivatJannicke i møte med den legendariske romfareren Buzz Aldrin. Foto: Privat

Rykket opp til lederjobb

Egentlig skulle Mikkelsen delta som filmfotograf og filme verden fra verdensrommet. Men gjennom rekrutteringsperioden, med alt den innebar av medisinske, fysiske og mentale tester, endte hun som fartøysjef i tillegg.

Det lå enda mer i Mikkelsen enn hun trodde selv, viste det seg.

– Jeg har jo elsket hvert eneste steg av denne prosessen, men så er jeg også en som veldig godt liker å bli utfordret, sier hun.

For den som måtte tenke at det er noe litt unorsk i ambisjonsnivået til Mikkelsen, er det bare å legge den tanken på hylla. For, som hun selv poengterer, hva med Roald Amundsen? Ferden hun skal ut på neste vår er døpt nettopp «Fram2».

 PrivatI 2017 vant Jannicke Mikkelsen IMAGO International Award for Extraordinary Technical Achievement. Foto: Privat

Paralleller til toppidrett

Nå er det mange som gjerne vil ha en bit av fartøysjef Mikkelsen.

Drammen Skøyteklubb averterer blant annet på Facebooksiden sin med:

«Vil du bli astronaut slik som norske Jannicke Mikkelsen? Da kan det være en fordel å ha gått på skøyter i Drammens SK.»

Mikkelsen ler godt når hun hører om avertissementet. Men forteller at reisen hennes fra rullestol, gjennom opptrening, og tilslutt profesjonell skøyteløper som satset mot OL, har formet henne.

– Toppidrett utfordrer deg på alle mulige vis, også når det ikke går din vei. Det holder ikke å bare drømme om å gå på skøyter eller å bli astronaut, du må legge ned arbeidet. Du må komme deg gjennom de mentale blokkene for å seire, sier Mikkelsen til VG

– Det å få hard tilbakemelding, det må du bare tåle. Du må se på deg selv objektivt og ikke tro at du presterer høyere enn det du gjør. Det er jo det som er det vanskeligste: Å virkelig forstå seg selv objektivt, for å kunne bevisst jobbe deg frem til målet.

 PrivatForloveden Rolf- Harald Haugen er tidligere marinejeger i spesialstyrken og ansatt som digital helseveileder i selskapet til Mikkelsen. Hver morgen trener de sammen grytidlig. Foto: Privat

Fram2-ferden har som mål å observere jordens polare områder fra en høyde på 425–450 km. Mannskapet vil studere unike lysfenomener som ligner nordlys, samt utføre medisinsk forskning for å forstå hvordan menneskekroppen reagerer på kortvarige romferder.

Hva tenker du?Ville du reist ut i verdensrommet? aJa, drømmer om det! bNei, aldri i livet!

Jannicke og hennes tre kolleger blir de første menneskene i historien til å se og dokumentere jordkloden i en såkalt polar bane.

Dette byr på komplekse navigasjonsutfordringer, og gjør det teknologisk ekstra krevende.

Tre til fem dager skal turen, som skal skje våren 2025, ta.

Frem til det er det hard trening og mye å tenke på for henne som både skal være fartøyssjef og fotograf.

Det ble avslag på ønsket om å få ha med melkesjokolade på ferden, men Mikkelsen er glad for at hun fikk ha med seg andre ting hun setter høyt. Nå er planen lagt for god sikring av kamerautstyr, slik at det ikke brått skal flyte rundt omkring i kapselen.

Så får hun med seg en bit av forloveden også: De unike gifteringene, prydet med isbjørner som et vink til stedet de begge elsker.

 PrivatRolf og Jannickes gifteringer får bli med på romferden. Foto: Privat
Read Entire Article