Nå er de gift! Her er ti spørsmål og svar om det nye ekteparet.

2 weeks ago 12



GEIRANGER (Aftenposten): Kan Durek Verrett bli prins? Og hva skjer nå? Nå er de gift, og her får du svarene.

Bryllupsgjestene står under vielsen til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: 31.08.2024 14:42

I et partytelt i Geiranger ga de hverandre sitt ja. Og nå har Durek Verrett fått offisiell status som et medlem av kongefamilien.

Vi har samlet opp en rekke spørsmål og svar om hva som skjer nå med posisjoner, roller, forretningsdrift og ekteparets fremtid i Norge.

1. Først og fremst, hva endrer dette bryllupet?

– Det endrer deres sivilstatus. Altså de går fra å være enslig til å være gift.

Det sier forfatter, historiker og kongehusekspert Trond Norén Isaksen.

– Den største endringen er at Durek Verrett får offisiell status som medlem av kongefamilien. Han får ingen kongelig tittel. Det hadde heller ikke prinsessens første ektemann, legger han til.

Ingenting endrer seg for Märtha Louise.

Durek Verrett er amerikansk statsborger. Verrett har sagt at han er i ferd med å flytte til Norge.

2. Hvor skal de bo?

I fjor høst kjøpte prinsesse Märtha Louise et hus på Stabekk. Hun har tidligere bodd i en bolig i Lommedalen.

3. Vil Durek Verrett gjøre «kongelige oppgaver»?

– Nei. Han kommer ikke til å stå på slottsbalkongen og vinke 17. mai, og han kommer ikke til å representere på vegne av kongehuset. Men han kommer til å være til stede på offisielle begivenheter som feiring av runde bursdager i kongefamilien, bryllupsdager, begravelser eller andre familiebegivenheter. En fremtidig signing av kong Haakon den 8. vil han være til stede på, og kanskje noen sportsarrangementer, tror Isaksen.

– Han vil heller ikke få andre oppdrag på vegne av kongehuset.

Trond Norén Isaksen

Forfatter, historiker og kongehusekspert

4. Kan Durek Verrett få en tittel?

– Han kan bli prins, men det reelle svaret er at det er ekstremt usannsynlig. Det er kongen som fastsetter titler for de som har arverett og slottet har minnet om at det er ingen tradisjon for at andre enn ektefeller til de som er i direkte arverekke får kongelige titler, sier Isaksen.

– Men hvis hele kronprinsfamilien skulle dø ut og Märtha Louise skulle bli kronprinsesse, så ville det vært naturlig, men det er som sagt en ekstrem hypotetisk mulighet, legger han til.

Det er ikke noe helt klart svar på hvilke andre titler han kan få, ettersom vi aldri har hatt en regjerende dronning med en ektefelle i live.

5. Kan Verrett fortsette å drive sin business?

– Ja. Han skal ikke jobbe for kongefamilien, og da kan han jobbe med noe annet, sier Isaksen.

Også som sjaman. Men han må følge norske lover.

– Uansett hva han vil jobbe med, forventes det at han ikke setter kongefamilien i forlegenhet gjennom sitt virke, sier Isaksen.

Durek Verrett og prinsesse Märtha Louise vinker til de oppmøtte i Geiranger fredag, dagen før bryllupsdagen. Foto: Siri Øverland Eriksen

6. Vil hans jobb påvirke kongehuset?

– Hans virksomhet er jo ansett som mer kontroversiell enn arbeidet til de avdøde ektefellene til prinsessene Astrid og Ragnhild. Et utradisjonelt yrkesvalg gir jo en større risiko for kontroverser som kan slå tilbake på kongefamilien, sier Isaksen.

7. Får han lov å bruke sin tilknytning til kongehuset?

– Nei. Avtalen fra 2022 presiserer at hverken Durek Verrett eller prinsesse Märtha Louise får bruke prinsessetittelen eller tilknytning til kongefamilien i kommersiell virksomhet, sier Isaksen.

8. Kan Durek Verrett få bli i Norge?

Verrett har opplyst til VG tidligere at han har fått en midlertidig oppholdstillatelse for å gifte seg i Norge.

En slik tillatelse varer i seks måneder og man må gifte seg før den har gått ut, står det på UDIs nettsider.

UDI opplyser til Aftenposten at når noen har fått oppholdstillatelse for å gifte seg, kan de etter å ha giftet seg, levere søknad om oppholdstillatelse med ektefelle.

9. Kan Verrett få diplomatpass?

Det har vakt oppsikt at Marius Borg Høiby har reist rundt med diplomatpass. Men Utenriksdepartementet opplyser at du må være norsk statsborger for å få diplomatpass. De understreker også at diplomatpass er til offisielt bruk.

Verrett er ikke norsk statsborger og har ingen offisiell rolle i det norske kongehuset.

10. Durek Verrett har tidligere sagt at han trenger en ny nyre, kan han få den fra Norge?

For å komme inn på transplantasjonslisten i Norge må man ha permanent oppholdstillatelse i Norge. Det opplyser Oslo universitetssykehus. For å få permanent opphold i Norge må du ha hatt oppholdstillatelse i Norge i minst tre år og fylle noen andre krav, ifølge UDI.

  • Monarkiet er eldre enn skrivekunsten, men fortsatt sverger vi til denne styreformen. Hvorfor? Kan en narhval sitte på svaret? Hør podkasten Dypdykk:
Read Entire Article