Nå blir det vel ro? Tyder ikke på det

1 month ago 40



Da OL-gullet var sikret, gikk Jakob Ingebrigtsen bort til Narve Gilje Nordås og tok landsmannen i hånda. Foto: Dylan Martinez / Reuters

KOMMENTAR: Det var dagen da alt klaffet, da toppidrettssjefen kunne puste lettet ut og da den norske innsatsen begynte å ligne på slik disse lekene har vært.

Publisert: 10.08.2024 22:37 | Oppdatert: 10.08.2024 22:48

Birger Løfaldli

Kommenterer OL fra Paris

PARIS: Altså enestående.

For OLs del handler det om gjennomføring, engasjement, tilskueroppmøte og bruk av en by som viste seg som skapt for formålet.

Enestående har ikke Norges OL-prestasjon vært, det skal sies, men de tre gullene på fire timer på den siste lørdagen før avslutningsseremonien kompenserte for nedturer, stang ut og svikt i de første to OL-ukene.

Trønderen Maren Aardahl var med og sikret norsk gull i håndball. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Først Maren Aardahl og håndballandslaget, som knuste hjemmefavorittene i Lille.

Deretter vektløfteren Solfrid Koanda.

Og så Jakob Ingebrigtsen, som fikk et perfekt løp og revansjerte nederlaget på 1500-meteren.

Norge er oppe i fire gull. Toppidrettssjef Tore Øvrebø kan gå med hevet hode når han skal møte pressen og oppsummere Paris-OL søndag ettermiddag.

Men hvordan er stemningen på bakrommet?

Jakob Ingebrigtsen slo tilbake etter 1500-meteren og vant gullet på 5000-meter suverent. Foto: Martin Meissner / AP

Foran dette mesterskapet, foran europamesterskapet tidligere i år, foran verdensmesterskapet i fjor, sørget konflikten mellom to av hovedrolleinnehaverne på lørdagens 5000-meter for massivt støy.

Såpass ille at Narve Gilje Nordås, VM-bronsevinneren fra 1500-meteren i fjor, innrømmet at det har påvirket ham negativt.

Etter 5000-meteren lørdag kveld, der Nordås endte på en beskjeden 17.-plass, ble bråket tema på ny.

Slik det også var på pressekonferansen da han ankom Paris.

Narve Gilje Nordås ble pepret med spørsmål om bråket da han ankom Paris i forkant av friidrettsøvelsene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Et av spørsmålet han ble servert var hva som kan gjøres for å unngå støy i et fjerde mesterskap på rad, i Tokyo neste år.

– Vanskelig å si, kanskje vi bare bør bli enige god tid i forveien. At alle bare gjør som det ble sagt på forhånd, svarte Narve.

Som på papiret høres greit og enkelt ut.

Kranglingen har handlet om akkrediteringer, om hvem som skal bo hvor, om forskjellsbehandling mellom Nordås og Ingebrigtsen. Det har dreid seg om beskyldninger om mobbing og diskriminering fra friidrettsforbundet og Olympiatoppen.

Jakob Ingebrigtsen feiret gullet på Olympiastadion i Paris, mens en sliten Narve Gilje Nordås har satt seg ned. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Senere ble Nordås spurt om det trengs et evalueringsmøte med friidrettsforbundet og Olympiatoppen i etterkant, i håp om bedring.

Det ser han ikke poenget med.

– Vi hadde det i fjor også, men du ser jo hvordan det gikk.

Bakgrunnen for at temaet er så vanskelig, er konflikten i Ingebrigtsen-familien, at Jakob Ingebrigtsen og brødrene Filip og Henrik har brutt med faren Gjert, samtidig som Nordås fortsatt benytter Gjert Ingebrigtsen som sin trener.

Om sporten har fått fokus de siste dagene, og Jakob Ingebrigtsen gikk bort til Narve og tok ham i hånda etter 5000-meteren på OLs neste siste dag, er det lite som tyder på at dette er over.

Gjert Ingebrigtsen (til venstre) fikk ros av Narve Gilje Nordås da han oppsummerte OL lørdag kveld. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Bråket i kulissene i norsk idretts for tiden mest suksessfulle idrettsgren legger en skygge over alt som ellers er så bra.

Og noe av det verste, som både ledere og utøvere sannsynligvis grubler fælt på:

Hvordan skal det løses?

Nordås skrøt av samarbeidet med Gjert Ingebrigtsen da han oppsummerte sitt OL lørdag kveld.

Gjert er tiltalt for mishandling i nære relasjoner. Rettsaken er ventet til høsten.

Medieoppmerksomheten vil sannsynligvis bli voldsom.

Det er vanskelig å se for seg noe som helst antydning til ro før den er unnagjort.

Jakob Ingebrigtsen kunne feire etter at han i suveren stil løp inn til gull på 5000 meter lørdag kveld. Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

Så til spørsmålet der svaret kanskje oppsummerer situasjonen akkurat nå:

– Regner du med dette blir det siste mesterskapet med utenomsportslig støy?

– Ja, svarte Narve kontant.

Fordi?

Da ble han stående taus. Han tenkte seg lenge om. For hva skulle han svare? Hvordan kunne han begrunne det han mente?

– Vanskelig å si det, endte han opp med å svare.

Og det er nok en god oppsummering,

Read Entire Article