Musk satser på Trump for å komme til Mars

2 hours ago 6



Målet til Elon Musk og hans selskap SpaceX er at den første reisen til Mars med mennesker skal skje i årsskiftet 2028–29. Da vil jorden og Mars være plassert slik at en reise er mulig.

Slike oppskytningsvinduer oppstår bare hver 26. måned. Det er et vindu åpent nå, men Musk har ikke noen rakett klar. Neste vindu kommer i november 2026. Planen for det vinduet er å sende en gruppe med romskip som skal lande.

– Den første bølgen med romskip vil ikke ha med seg mennesker, skriver Elon Musk på X.
Den andre bølgen med skip, 26 måneder senere, vil ha besetninger. Det vil si, dersom ikke den første førte til at antall kratre på overflaten av Mars økte, fortsetter Musk.

Starship på Mars

STARSHIP PÅ MARS: Målet til SpaceX er å sende mange romfartøy samtidig til Mars.

Foto: SpaceX

Sender en flåte til Mars

Den foreløpige planen til SpaceX er at fem romskip drar i 2026. Dersom alle kommer seg trygt ned under landingen året etter, går startskuddet for den menneskelige utforskningen av Mars.

– Vi vil plassere amerikanske astronauter på Mars. Gjør deg klar Elon. Vi må få det til, og vi må gjøre det raskt, sa Donald Trump 19. oktober.

Starship blir koblet til bæreraketten Super Heavy

MANGE KRAV: Starship på oppskytningsbasen i Texas. Her er det sårbar natur, infrastruktur og hus som nå får beskyttelse gjennom reguleringer fra myndighetene.

Foto: SpaceX

Den tidligere presidenten har ved flere anledninger dratt fram mars-planene. Blant annet da Musk for første gang sto på scenen med Trump i Pennsylvania 5. oktober.
– Han sier at vi kommer til å vinne, og at vi kommer til å nå Mars på slutten av min presidentperiode. Det er en stor greie, sa Trump.

Der tar den tidligere presidenten feil, dersom han ikke planlegger å bli sittende utover sin presidentperiode. Turen til Mars tar typisk ni måneder. Med oppskytning i desember 2028, vil det være en annen president som styrer i USA når romskipene kommer fram.

APTOPIX Election 2024 Trump

HOPPER FOR TRUMP: Elon Musk på scenen med Donald Trump i Pennsylvania 5. oktober.

Foto: Evan Vucci / AP

Må ha Trump som president

Elon Musk mener Trump er nøkkelen til at planen kan bli en realitet.

– Jeg har mange betenkeligheter i forbindelse med at Kamala skal bli president, men min absolutte grense er at byråkratiet som nå kveler USA kommer til øke under demokratene. Det vil ødelegge Mars-programmet, skriver Musk på X.

Musk trenger hjelp for å kunne realisere mars-programmet. Reisen til planeten skal utføres med det nye romskipet Starship. SpaceX har på kort tid utviklet fartøyet til noe som ligner på et fungerende system.

Den siste testen 13. oktober var nesten helt vellykket.

SpaceX Starship Launch

FØRSTE GANG: Den 71 meter høye bæreraketten til Starship lander ved å bli fanget opp av robotarmer. Dette var en viktig test av systemet som skal sende mennesker til Mars.

Foto: Eric Gay / AP

Krever nye betingelser

Nøkkelen til Mars er mange oppskytninger fra jorden på kort tid. For å få ett Starship til Mars, må SpaceX kanskje skyte opp ti. Det er på grunn av drivstoffet.

Nå har SpaceX tillatelse til å skyte opp fem Starship i året. Det er verdens største rakett, og en oppskytning innebærer ulemper og fare for mennesker, natur og miljø.

Plasma ved Starship

TESTER UT: Starship på vei tilbake til jorden under en test tidligere i år.

Foto: SpaceX

De regulatoriske myndighetene i USA holder strengt oppsyn med SpaceX.

Når et Starship har kommet seg i bane rundt jorden, er det nesten tomt for drivstoff. Planen er å skyte opp mange andre fartøyer som har ekstra drivstoff som nyttelast. De skal fungere som tankskip og overføre dette drivstoffet til det ene som skal videre til Mars eller månen.

Starship fyller drivstoff i bane

MANGE SLIKE: To Starship møtes i bane. Det ene overfører drivstoff til det andre. Dette må gjøres gjentatte ganger for å få nok drivstoff for turen til Mars.

Foto: SpaceX

Hvor mange tankskip som er nødvendig, er uklart. SpaceX selv har sagt at en ferd til månen vil kreve omtrent ti oppskytninger. Tallene fra Nasa i forbindelse med en tur til månen er i omtrent samme område.

Det er vanskelig å gjennomføre når du har den grensen som amerikanske myndigheter har satt.

Publisert 28.10.2024, kl. 13.55

Read Entire Article