– Vi regner med at avgjørelsen kommer ganske fortløpende i løpet av første halvår av 2025, sier generalmajor Gjert Lage Dyndal.
Han er nestkommanderende og stabssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) på Reitan, noen mil utenfor Bodø. Og tett på en viktig avgjørelse i Nato som kan få mye å si for Norge.
Nato ønsker nemlig å opprette et nytt luftoperasjonssenter i Europa. Et såkalt «Combined Air Operations Centre» (CAOC).
Per i dag finnes det to slike senter, ett i Spania og ett i Tyskland.
– Men etter at Sverige og Finland ble med i Nato, ønsker sjefen for luftstyrkene i Nato seg et tredje slik senter. Og da er det snakk om at det kan bli lagt til Norge, forklarer Dyndal.
Blant annet handler det om nærheten til Nordområdene, et viktig strategisk område for Nato.
Kampen om Natos gunst
Både Bodø, Rygge og Ørland er aktuelle lokaliteter for et slik anlegg.
Ordfører i Bodø, Odd Emil Ingebrigtsen, har lenge jobbet hardt for å prøve å overbevise de som bestemmer om at byen hans er best egnet.
– Vi mener det er helt naturlig at et sånt senter hører hjemme i nord og tilknyttet FOH, sa han da han var i Belgia for å prøve å slå av en prat med den nye Nato-sjefen.
Førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen, Ole Jørgen Maaø, er ikke like bastant.
– Når man skal bestemme seg for hvor en slik base skal ligge, vil det være klokt å se på hvor man har flere arbeidsplasser innenfor et geografisk område, sier han.
– Bodø hadde det, da de hadde hovedflystasjonen og FOH, men det har de ikke per i dag. I den sammenheng er det kanskje enklere å peke på Rygge eller Ørland.
Frem til 2021 lå nemlig landets militære hovedflystasjon i Bodø. Men selv om det ansvaret er flyttet, kan Bodø dra nytte av at de hadde hovedflystasjonen i mange år.
En del av byggene står fortsatt, og er nå aktuelle for militær bruk igjen. Forsvarsbygg ønsker nemlig å kjøpe eller leie deler av den gamle flystasjonen tilbake, for å kunne ha en beredskapsbase i Bodø.
I tillegg ligger altså FOH i nærheten.
– Infrastrukturen vi har i Bodø vil kunne benyttes igjen. Selvfølgelig krever det en del oppussing av de fasilitetene vi allerede har, og kanskje litt utbygging, men det er mulig, sier generalmajor Gjert Lage Dyndal.
Etter det NRK erfarer har regjeringen landet på det samme. At Bodø er det beste alternativet dersom Nato velger å legge et nytt såkalt CAOC til Norge.
Og det siste året har Nato vist mye interesse for nettopp Bodø.
– En spennende tid
I september var den britiske utenriksministeren på Besøk hos FOH.
Og tidligere i desember var en delegasjon fra Joint Force Command Norfolk, det fellesoperative hovedkvarteret i Nato på besøk.
– De har fått en ny stabssjef som var her på en bli-kjent-tur, sier Dyndal.
– Vi hadde gode diskusjoner med ham i FOH, og han hadde gode diskusjoner med forsvarsstaben i Oslo med forsvarsstaben.
– Men hva er det han vil?
– Bli kjent. Få våre perspektiver. Få vårt utsyn på verden herfra. Vi er Nato i nord, for å si det sånn. Det er vi som leverer mesteparten av informasjonen til Nato fra vår region.
– Det at de har vært på så mange besøk, hva sier det deg?
– At vi er i en veldig spennende tid og at vår region er viktig for mange. Vår rolle ved FOH er først og fremst nasjonal, samtidig er vi en viktig del av Nato, og flere av våre allierte er veldig opptatt av Arktis og våre nærområder.
Personlig tror generalmajor Dyndal at et nytt luftoperasjonssenter for Nato vil komme til Bodø.
Flere hundre arbeidsplasser
– Men det er ikke opp til meg å bestemme. Dette er en prosess som skal diskuteres i mange militærfaglige råd. Alt fra luftforsvaret, til et fellesoperativt nivå, det skal diskuteres nasjonalt og i Nato. Og til syvende og sist blir det en politisk beslutning, sier han.
Et slik senter kan bidra med mange arbeidsplasser. Ordfører Odd Emil Ingebrigtsen har snakket om mellom 300 og 500 ny jobber.
Gjert Lage Dyndal er litt mer tilbakeholden.
– Det avhenger litt av hvordan et slik kommandosenter blir seende ut. Det vil inkludere personell fra alle de nordiske landene, helt sikkert. Og det vil innbefatte andre personell fra Nato. Særlig fra Storbritannia og USA. Så det rundt 400 arbeidsplasser er kanskje et reelt anslag.
Publisert 25.12.2024, kl. 13.11