Motstanderens trener raser: – Det er ikke rettferdig!

1 month ago 26



Kontroversene fortsetter rundt de to bokserne som ble utestengt fra fjorårets VM, men som nå får delta i OLs kvinneklasse.

Lin Yu-ting mistet hjelmen i kampen mot Sitora Turdibekova. Foto: John Locher / AP / NTB
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 02.08.2024 18:26

  • Torsdag handlet den algeriske bokseren Imane Khelif (25). Motstander Angela Carini fra Italia trakk seg fra kampen etter 44 sekunder.
  • Fredag var det den taiwanske bokseren Lin Yu-ting (28) det dreide seg om. Hun bokset mot usbekiske Sitora Turdibekova i åttedelsfinalen.

Lin ble møtt av pipekonsert fra deler av hallen da hun kom inn.

Kampen gikk tre runder ut, men Lin var dommernes klare vinner - noe som utløste burop hos en del av tilskuerne, mens det var andre som jublet støttende.

– Det er ikke riktig at Lin skal få være med her. Testen viser at Lin har mannlige kromosomer. Det er ikke rettferdig at hun skal konkurrere mot kvinner, sier den bulgarske landslagstreneren Borislav Georgiev til VG.

Hans elev, Svetlana Kamenova Staneva, skal nå møte Lin i kvartfinalen i 57 kilosklassen søndag.

– Heldigvis er Svetlana veldig sterk. Jeg tror det er 50–50 om hun vinner eller ikke.

IOC er tydelige: De har advart mot heksejakt mot Khelif og Lin, og sier de deltar i OL i henhold til regelverket som foreligger. Regelverket har i seg selv fått kritikk for å ikke være tydelig nok.

Svetlana Kamenova Staneva «hilser på» boksehansken til irske Michaela Walsh i fredagens kamp. Foto: MOHD RASFAN / AFP / NTB

– Jeg er selv pappa til to døtre. Det er ikke riktig at kvinner skal konkurrere mot personer som ikke er kvinner, mener Georgiev.

Verken Lin eller hennes usbekiske motstander ville uttale seg til verdens sportsmedia etter kampen fredag.

Tidligere på dagen uttrykte både Taiwans presidentkontor og tidligere president støtte til Lin Yu-ting.

– La oss heie på Lin Yu-ting sammen, skrev Tsai Ing-wen, Taiwans første kvinnelige president, som styrte øya mellom 2016 og 2024, på sin offisielle Facebook-side.

Både Khelif og Lin ble diskvalifisert av det internasjonale bokseforbundet (IBA) fra fjorårets VM for å ha feilet i testene som er påkrevd for deltakelse i kvinneklassen, mens de har fått grønt lys til å konkurrere i OL i Paris.

– Lin er ubeskrivelig modig i møte med utfordringer, enten de kommer innenfra eller utenfra ringen, skrev Taiwans tidligere president.

Italias statsminister Georgia Meloni var imidlertid helt på motsatt side. Hun mente det ikke var rettferdig at Khelif – som altså har et lignende tilfelle som Lin – fikk delta, da hun etter 44 sekunder sørget for at italienske Angela Carini måtte trekke seg:

IOC-talspersonen Mark Adams måtte på nytt svare på spørsmål om saken fredag morgen. Han fastslo at det ikke var noen tvil om Khelifs biologiske kjønn.

– Den algeriske bokseren ble født som kvinne, ble registrert som kvinne, levde sitt liv som kvinne, bokset som kvinne og har et kvinnelig pass. Dette er ikke et tilfelle av en transkjønnet, sa han.

– Vitenskapelig sett er dette ikke en mann som slåss mot en kvinne.

IOCs mann fastslo også at det internasjonale bokseforbundets test «ble satt sammen over natten». IOC hevder at avgjørelsen om å utestenge de to ble tatt «uten noen form for rettferdig prosess».

Lin Yu-ting (t.v.) i aksjon mot Sitora Turdibekova fredag. Lin vant med dommerstemmene 5–0. Foto: JOEL CARRETT / EPA / NTB

Lin er dobbelt verdensmester som konkurrerer i sitt andre OL.

– Idrett for kvinner trenger bedre beskyttelse enn det OL-arrangøren opererer med, skriver VGs Leif Welhaven i en kommentar.

Saken er ekstra vanskelig fordi IOC og det internasjonale bokseforbundet er i en bitter konflikt som gjør at IOC har overtatt kontrollen over boksing i OL.

I en pressemelding er bokseforbundet tydelige på at både Khelif og Yu-ting hadde «konkurransefortrinn overfor kvinnelige utøvere» da de ble testet i forbindelse med VM 2023.

Read Entire Article